Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Umowa o Wykonanie i Wykorzystanie Fotografii

Olszewski
04-08-2011, 14:59
Wiele pytań pojawia się w Internecie o wzory umów zawieranych z modelkami, fotografami itd. Niestety nie ma na wszystko gotowej umowy - jednolitej - zawieranej przez wszystkich i przez wszystkich akceptowanej. Pozwoliłem sobie trochę zmodyfikować umowę o wykonanie i wykorzystanie fotografii jaka została opublikowana na Obiektywni.pl (link bezpośredni: http://www.obiektywni.pl/czytelnia/artykul-406-0.php)

Link do zmodyfikowanej przeze mnie umowy - poniekąd przez doświadczenie oraz i przez porady prawne znajomych: http://www.wrzucaj.com/472366

Trochę słów wyjaśnienia co, jak i dlaczego? Najpierw warto zwrócić uwagę na fakt, o którym pisałem wcześniej
Niestety nie ma na wszystko gotowej umowy - jednolitej - zawieranej przez wszystkich i przez wszystkich akceptowanej - tym samym każda umowa powinna mieć charakter otwarty i dopuszczać dodatkowe postanowienia stron - lub też wprowadzać indywidualne zastrzeżenia w zależności od charakteru wykonywanej pracy.

§1 - określa przedmiot umowy w sposób jednoznaczny - tak by nie wzbudzał wątpliwości stron podpisujących umowę co jest jej przedmiotem. Przez utwór należy rozumieć zapis z ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Nie mniej jednak można dokonywać zmian co do charakteru zdjęć oraz skreślić aspekt obróbki techniczno-graficznej w sytuacji, gdy bezpośrednio fotograf nie dokonuje obróbki graficznej zdjęć, które wykona.

§2 - w nim należy określić precyzyjnie termin wykonania zdjęć oraz dokładne miejsce (np. Stare Miasto - Warszawa). W przypadku sporu w sądzie (ekstremalny przypadek) nie może być wątpliwości, że to te, a nie inne zdjęcia są przedmiotem sporu.

§3 - określa wynagrodzenie dla modelki, ale również może określać wynagrodzenie dla fotografa w przypadku, gdy pobiera opłatę za wykonanie zdjęć. Warto precyzować na jakim nośniku dane zostają przekazane (CD, DVD, BD), ile fotografii będzie zawierał nośnik, w jakiej rozdzielczości, w jakim formacie plików (JPEG, TIFF) oraz kiedy zostaną przekazane Modelowi/Modelce.
Przez spersonalizowany nośnik należy rozumieć nośnik, który zawiera indywidualny nadruk (dla fotografa lub modela/modelki - np. płyta firmowa lub płyta firmowa z imieniem i nazwiskiem modela/modelki) wykonany jakąkolwiek metodą offset, sitodruk lub nadruk atramentowy na płytach typu printable.

§9 - Wizaż jest również objęty prawami autorskimi, tak więc należy upewnić się, że wszelkie autorskie prawa majątkowe zostały uregulowane przez wykonywaniem zdjęć - w przypadku, gdy Model/Modelka sama się maluje automatycznie zrzeka się autorskim praw majątkowych za wykonanie wizażu - w przypadku gdy maluje modela lub modelkę osoba trzecia należy się upewnić czy zostały przeniesione prawa na Modela/Modelkę lub doszło do całkowitego zrzeczenia się tych praw.

Wiem ile osób pyta na formach o takie pisma - stąd też przez kilka lat doświadczenia różnego typu zarówno jako podwykonawca jakiś usług jak i wykonawca chciałem się podzielić pismem, który do dnia dzisiejszego nie zawiodło :-) Nie mniej jednak zdaje sobie sprawę, że nawet jeśli nie zawiodło to nie jest doskonałe - i tutaj wracamy do otwartego charakteru umowy - zadbajmy o samych siebie, dlatego proponuje dyskusje nad wadami, zaletami tej umowy, a przede wszystkim nad dodatkowymi postanowieniami do niej.

Do moderatorów mam prośbę - jeśli wątek jest źle zatytułowany, w złym dziale lub cokolwiek innego - proszę o odpowiednie kroki i/lub kontakt na priv.

dinderi
10-01-2012, 14:42
This file has been deleted from server.

Aga&Bart
16-02-2012, 15:00
Szkoda, że plik został usunięty z serwera... :roll::(