Zobacz pełną wersję : Co radzicie do EOS'a 33 ? :]
Siemanko !!!
Mam do Was wielkie ale to ogromne pytanie !!! Jaki radzicie kupić teleobiektyw albo zoomik do Canona EOS 33 ?:twisted: Zastanawiam się nad kilkoma modelami ale różnią się od siebie znacznie cenami co jest największym problemem ;) Na oku mam:
:arrow: SIGMA 70-200 f/2.8 APO HSM DG EX
:arrow: Canona EF 70-200 f/4L USM
:arrow: Canon EF 70-200 f/2.8 USM (troszke drogi chyba ze znacie tanie źródło)
:arrow: Canon EF 70-200 f/2.8 USM IS (ale ten już jes cholernie drogi :evil: )
Może mi coś sami doradzicie ? Motrzebuję poprostu jakiś 200mm , ewentualnie 300mm ;) i najlepiej zoom a nie stały. A pozatym jakie macie odczucie z korzystania stałki i zooma ?
Z góry dzięki za odpowiedź
PoZdrO 4ALL
Michal-Czuba
03-01-2006, 21:24
:arrow: Canon EF 70-200 f/2.8 USM IS (ale ten już jes cholernie drogi :evil: )
Z pewnością jeśli możesz sobie na niego (finansowo) pozwolić - kupuj. A skoro umieszczasz go na liście potencjalnych obiektywów zakładam, że bierzesz go pod uwagę.
Z drugiej strony rozrzut na liście propozycji masz naprawdę duży - 2500 zl - 7500 zl.
Pszczola
03-01-2006, 21:34
Obstawialbym jednak jasne swiatlo Canona. jesli Cie stac to ten "cholernie drogi", jesli nie to ten "troszke drogi". Szklo zostanie Ci na lata.
Zoomy jednak wymiekaja przy stalkach (ale sensowny zestaw stalek jest jeszcze drozszy i trzeba 'lubic' zmieniac szkla).
Ja bym zdecydowanie wybral najdroższą pozycje. Zoom w tym przedziale ogniskowych może być bardzo przydatny, jak i oczywiście zbędny - zależy co się fotografuje.
Robson01
03-01-2006, 23:06
Jeżeli cyt: Ewentualnie 300 mm to zastanów się nad Sigmą 100-300 f4, bardzo dobre szkło optycznie w cenie zbliżonej do Canona 70-200 f2.8.
hej koledzy, ale nikt nie powiedział do czego to ma służyć! Bo jeśli do robienia dziecka na spacerkach, to po co wywalać kasę na 70-200 IS :roll:
Po pierwsze informacja o zastosowaniach. Po drugie zapraszam do Bazy wiedzy, gdzie jest wątek o Sigmie. Po trzecie wyszukiwarka, bo to jest jeden z popularniejszych forumowych, niekończących się, nierozwiązanych i niemożliwych do rozwiązania dylematów. Jest kilkaset postów w tej materii na forum, więc więcej chyba nie wymyślimy :roll:
hej koledzy, ale nikt nie powiedział do czego to ma służyć! Bo jeśli do robienia dziecka na spacerkach, to po co wywalać kasę na 70-200 IS :roll:
Po pierwsze informacja o zastosowaniach. Po drugie zapraszam do Bazy wiedzy, gdzie jest wątek o Sigmie. Po trzecie wyszukiwarka, bo to jest jeden z popularniejszych forumowych, niekończących się, nierozwiązanych i niemożliwych do rozwiązania dylematów. Jest kilkaset postów w tej materii na forum, więc więcej chyba nie wymyślimy :roll:
Pstrykam dużo przyrody i sportu no i ... koncerty :) Więc 70-200 by się przydał :]
Robson01
06-01-2006, 00:45
Do sportu owszem, ale do przyrodu 200mm może być zbyt krótkie. Tym bardziej zastanów się nad czymś z "3" na końcu.
Do sportu owszem, ale do przyrodu 200mm może być zbyt krótkie. Tym bardziej zastanów się nad czymś z "3" na końcu.
"3" chyba na początku :> No do przyrody troche krótki ale jak siękupi TC 1,4x to starczy ;) dlatego chce zakupić 2.8 a nie 4.0 :) z TC 2x będe miał 400mm ale to już troche ciemne będzie ;)
Robson01
06-01-2006, 00:56
Oczywiście że chodzi o 300mm. A co do TC to pamiętaj że spada ci jakość - u Canona z 1.4 nie tak bardzo natomiast nie wiem jak to się przedstawia u Sigmy.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1534&highlight=Kubaman+Sigma