Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tani statyw pod lampe i parasolke

Da__FreaK
01-08-2011, 19:50
Zasadnicze pytanie. Czy warto kupic tani (circa 100 zl ) zestaw ( statyw+parasolka+uchwyt ) oferowany na allegro ktory jest w multum wersji ? Jest tego dosc sporo w cenach roznych ( najtajszy z 50 zl )
Warto ? ktos ma doswiadczenia z takimi tanimi zestawami ? Chce uzywac tego zestawu na zewnatrz przy portretah ( znaczy sie, mam zamiar ) :D
Moglby ktos polecic cos sensownego do ceny ktora podalem ? :)
pozdr

Da__FreaK
02-08-2011, 15:20
Zasadnicze pytanie. Czy warto kupic tani (circa 100 zl ) zestaw ( statyw+parasolka+uchwyt ) oferowany na allegro ktory jest w multum wersji ? Jest tego dosc sporo w cenach roznych ( najtajszy z 50 zl )
Warto ? ktos ma doswiadczenia z takimi tanimi zestawami ? Chce uzywac tego zestawu na zewnatrz przy portretach ( znaczy sie, mam zamiar ) :D
pozdr

Mozecie cos podpowiedziec ? Nie chce kupic totalnego badziewia ..

KUBAwo
02-08-2011, 18:28
Mam te tańsze statywy model 803 do 230cm i generalnie spełniają swoje zadanie w pomieszczeniu, na zewnątrz są trochę za mało stabilne i jak trochę zawieje to jest słabo. Na zewnątrz lepiej mi się sprawują modele 806. pzdr

filharmoniusz
02-08-2011, 19:13
na zewnatrz sie dobrze sprawuja, jesli ktos trzyma.

Janusz Body
02-08-2011, 20:41
na zewnatrz sie dobrze sprawuja, jesli ktos trzyma.

Albo worek z piaskiem robi z "ktosia" :-)

Nie ma sensu wydawać dużej kasy na statywy w plener. W końcu mocniej powieje w parasolkę i się i tak połamie. Rzadko który przetrwa więcej niż rok. :-)

Da__FreaK
02-08-2011, 20:55
Albo worek z piaskiem robi z "ktosia" :-)

Nie ma sensu wydawać dużej kasy na statywy w plener. W końcu mocniej powieje w parasolkę i się i tak połamie. Rzadko który przetrwa więcej niż rok. :-)

To wzialem juz pod uwage. stad pytanie o tanioche ktora sama z siebie sie nie rozleci :)
Mysle ze na poczatek kupie wyzwalanie radiowe, a w przyszmym miesiacu poszukam statywu i parasolki :)
Janusz, powiedz mi, czy w naszym miescie jest jakis normalny.zaopatrzony sklep fotograficzny ? czy tylko ten na rogu Chodkiewicza/Smialego ?

Janusz Body
02-08-2011, 21:02
.... czy w naszym miescie jest jakis normalny.zaopatrzony sklep fotograficzny ? czy tylko ten na rogu Chodkiewicza/Smialego ?

Normalny, zaopatrzony... nie ma. U Pana Józka (Chodkiewicza) możesz sobie zamówić. Taniej wyjdzie zakup przez net - kurier przyniesie do domu. W moim przypadku to i tak wychodzi taniej i szybciej niż wyprawa autem do MM albo na Chodkiewicza.

Ostatnio statywy kupowałem tu: http://www.afe.pl/ - było na drugi dzień.

Da__FreaK
02-08-2011, 21:16
MM to sklep dla zlodziei. Jak bym chcial kupic 580-tke to bym wydal 500 zl wiecj niz na allegro..
A jesli chodzi o sklep u Jozka to fakt, wszystko na zamowienie, wiec drogo ..

Maver
02-08-2011, 22:10
Warto ? ktos ma doswiadczenia z takimi tanimi zestawami ? Chce uzywac tego zestawu na zewnatrz przy portretah ( znaczy sie, mam zamiar ) :D
pozdr

Tak, tylko po pierwsze. Popatrz jaka duza jest parasolka, bo czesto w takch zestawach daja jakies mikro parasolki o srednicy 40cm.
Popatrz jaki jest uchwyt, wiekszosc z tych tanich jest strasznie badziewna.
Na przyklad taki
http://allegro.pl/uchwyt-uniwersalny-na-lampe-i-parasolke-wroclaw-i1719748561.html

Jest tak genialnie zrobiony ze srubka mocujaca parasolke jest na tyle krotka ze nie da sie porzadnie jej zacisnac i parasolka lata niezamocowana.
Chyba ze cos zmienili.

Z badziewnych tanich uchwytow ten jest najmniej badziewny
http://allegro.pl/zestaw-reporterski-statyw-parasolka-uchwyt-uniwers-i1741025553.html

Czy sie sprawdzaja. Coz... statyw jak statyw, fakt ze lekki i jak dmuchnie to poleci. W zupelnosci do trzymania wystarczy worek piasku albo wiekszy kamien, ewentualnie "asystent ktory przytrzyma" ;-)
Ciezsze statywy tez poleca jak zawieje, tylko bedzie musialo wiac mocniej ;D

Na poczatek w zupelnosci Ci wystarczy. Potem mozesz poszukac, mniejszego, bardziej stabilnego, wyzszego etc... zaleznie co bedziesz potrzebowal.

Poza tym im lzejszy, tym chetniej chce sie go zabierac ze soba :D

ptr8
02-08-2011, 23:41
Polecam Quantuum Air 260 :) dość ciężki stabilny, oczywiście na wietrze nei ma idealnych rozwiązań ale w większości przypadków spisuje się wybornie :) w studiu utrzymuje bez problemu lampę 600Ws oraz oktę 150 cm :) cena ok 99 zł za sztukę :) warto ! w komplecie 2 sztuk za 199 dodają pokrowiec bardzo przydatny w transporcie :)