Zobacz pełną wersję : 450D crash
Zdjęcie prosto z aparatu po konkretnym upadku
https://canon-board.info/imgimported/2011/07/avgbqx-1.jpg
źródło (http://i56.tinypic.com/avgbqx.jpg)
i pytanie - padła matryca, filtr dp, próbować naprawiać, czy schować do szafki, popłakać i zapomnieć?
Wg mnie filtr trafił szlag.
Rozbierz i przerób sobie na astrofotografię ;)
Zdejmij obiektyw .Ustaw w menu czyszczenie matrycy,przez jakąś lupę w dobrym świetle obejrzyj matrycę.To nie zaszkodzi.
Daj do serwisu do oceny stanu technicznego,i kosztów oraz zakresu ewentualnej naprawy.
Znając konkretnie rodzaj uszkodzenia,popytaj o naprawę w innych serwisach.Podobno niektóre obecnie podejmują sie wymiany samego filtra.
Możesz równiez po analizie opłacalności spróbować sprzedać jako uszkodzony,podając rzetelnie rodzaj i przyczynę uszkodzenia.
Naprawiacz
31-07-2011, 23:12
Myślę, że jestem w stanie pomóc w tym problemie. W razie chęci pisz na PW.
Ja bym odpuścił, wymiana matrycy poza firmowym nie da Ci wcale sprawnego aparatu bo zwariujesz z hot pixelami - musi być zmapowana z płytą główną. Przeróbka na astrofotografie to jedyne sensowne rozwiązanie, o ile nie przeszkadza Ci zasypana równiutko matryca (sama matryca, nie filtr dp - pyłki są zdecydowanie zbyt wyraźne jak na takie leżące "na wierzchu" ;-))
alez czasami taki efekt jest wrecz pozadany, nie wiem czy przypadkiem nie w LR jest taki filtr ktory wlasnie przerabia fotki na styl a'la lata 20 XX wieku, wiec jedyne co tutaj musisz zrobic to ladna przerobka na monochroma a filtr do 'postarzania' masz wbudowany w body
O ile sie zgodzę, że ziarno może jeszcze być czasem pożądane, o tyle uważam, że pęknięcie filtra zajmujące połowę kadru już nie ;-)
Miałem w zeszłym roku jesienią wymienianą matrycę [po uszkodzeniu filtra] na Żytniej.Nie mam żadnych zastrzezeń,ani hotów.
BTW.Znalazłem możliwość nabycia samego filtra[jest w katalogu części wymiennych] ,niestety autoryzowane serwisy nie chciały dokonać wymiany[podobno to nieopłacalna robota z powodu nakładu i stopnia trudności w stosunku do cennika.]
Pozdrawiam
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
[podobno to nieopłacalna robota z powodu nakładu i stopnia trudności w stosunku do cennika.]
tak też słyszałem, nie wspomniałem na początku, że osłona jak też sam lcd są również do wymiany, w takim przypadku koszt naprawy na pewno przekroczy wartość body. Teoretycznie można zrobić i trzymać jako zastępczy, działać bez lcd też się da, choć to trochę niewygodne ;]
czy możesz nam opisać z jakiej wysokości i na jakie podłoże upadł aparat ?
pozdrawiam
Paweł
wyleciał przez okno ;/ około 4m, na drewniane nierówne podłoże, upadł centralnie na wyświetlacz.
https://canon-board.info/imgimported/2011/08/xaqg07-1.jpg
źródło (http://i54.tinypic.com/xaqg07.jpg)
Janusz Body
01-08-2011, 14:54
wyleciał przez okno ;/ około 4m, na drewniane nierówne podłoże, upadł centralnie na wyświetlacz.....
Niewiarygodne, że on jeszcze zdjęcia robi :-) Mógł się odkształcić korpus, właściwie ramka wewnętrzna i aparat już nigdy nie będzie miał poprawnej geometrii.
Miałem w zeszłym roku jesienią wymienianą matrycę [po uszkodzeniu filtra] na Żytniej.Nie mam żadnych zastrzezeń,ani hotów.
Bo tam mapują...
Tak i jeszcze dużo sprawdzeń,regulacji itp.Nie jest to robota dla nie firmowego serwisu.Tu pełna zgoda oczywiście.Pisząc o innych miałem na myśli też autoryzowane, np.Berlin.
Pewnie taniej nie będzie .Ale kto pyta nie błądzi. Pozdrawiam
Ja bym tak czy siak tej 450 na części nie przeznaczał. Chyba że ktoś zaoferuje za to z 300zł, jak nie to zdecydowanie warto dorzucić ze 4 stówki za przerobienie na IR i doprowadzenie do porządku całości - ale co kto lubi, mi się zawsze podobały białe drzewa :-D
Faktycznie naprawa jest nieopłacalna, ze sprzedaży też zysku nie będzie, jedynie przeróbka wydaje się sensowna, ale pomyślę o tym w dalszej lub bliższej przyszłości po zakupie nowego sprzętu.
Tezet-gdynia
02-08-2011, 17:52
Czyli co tam jest do roboty ? Wymiana wyswietlacza, czyszczenie samej matrycy w extreme clean warunkach i wymiana filtra ? A 450D nie mialo ultrasonicznego czyszczenia matrycy ? To nie kolejny komponent ktory nalezalo by wymienic ? Wymiana filtra to pikus, wymiana wyswietlacza jeszcze wiekszy pikus. Czyszczarke mozna usunac wyciagajac pekniete szklo i zostawiajac tylko ramke zeby aparat sie nie zloscil o brak komponentu. Najgorzej chyba po prostu dostac taki filtr osobno :\ Jesli wielkosc filtra jest taka sama jak w innych cropach, to duzo by pomoglo - zawsze to mnogosc sprzetu inaczej ukoszdzonego na rynku - chociazby jakies tanie 300D po padzie migawki/elektroniki/czegokolwiek poza filtrem.