Zobacz pełną wersję : Co zamiast 430 ex
Witajcie, mam Canona 430 ex. Chcę rozpocząć zabawę z parasolkami i softboxami i mam pytanie.
Chcę dokupić canona 580 ex II i do tego się zastanawiam nad dokupieniem drugiej 430. Z drugiej strony jeśli to ma błyskać na parasolce to w cenie 430 mógłbym kupić dwie tańsze lampy tylko co polecacie i drugie pytanie: jakie systemy komunikacji pomiędzy lampami mi pozostają?
Pozdrawiam
AMMarshall
28-07-2011, 11:24
C430EX to bardzo dobra lampka.
Systemy komunikacji??
Kup tę C580EX i będziesz miał fają komunikację IR w pomieszczeniach.
Jeśli na zewnątrz, to wyzwalacze YN lub PW.
I tyle.
Wiem, że 430 to dobra lampa, ale czy jest sens tak dobrą lampę wrzucać w statyw na parasolkę, czy nie lepiej do statywu i softboxa rzucić coś tańszego, a aktualną 430 doświetlać coś bardziej zaawansowanie.
Ja, zdecydowanie zacząłbym od wyboru sposobu komunikacji miedzy lampami.
Jak już się na jakiś zdecydujesz, to wybór lamp staje się banalny.
A sposoby komunikacji są dwa : radio i podczerwień.
Podczerwieni nie polecam, bo jest dość kosztowna (580EX lub jakiś transmiter na sanki aparatu + np. systemowe 430EX jako slave'y), a do tego jest dość zawodna, bo lampy muszą się "widzieć", a kilku-kilkunastometrowy zasięg to też nie rewelacja.
Radiowo z przenoszeniem automatyki, czyli lampy systemowe lub inne z E-TTL i Pocket Wizard - najlepiej, ale zarazem najdrożej.
Radiowo bez przenoszenia automatyki - najtaniej, dość niezawodnie, ale trzeba się nabiegać z manualnym ustawianiem mocy lamp. Tutaj wybierasz spośród tanich i mocych lamp bez żadnej automatyki.
Reasumując :
- najlepiej i najdrożej - radio z automatyką,
- drogo i zawodnie - podczerwień,
- tanio i dobrze - radio z manualem.
Nissin lub Yongnuo :) a do wyzwalania tanie chińczyki lampy oczywiście w manualu ale o wiele taniej niż systemówki, w moim przypadku spisują się wybornie :) wyzwalacze Yongnuo.