Zobacz pełną wersję : 580exII i 1dsII, brak e-ttl
Witajcie
Szukam po sieci i nie mogę za bardzo znaleźć, od kilku dni 580exII nie chce współpracować z ds-em 2. Działa wspomaganie afa czerwonym światełkiem z przodu ale zamiast e-ttl jest ttl i całkowity brak automatyki. Na 40d wszystko ok więc chyba nie wina lampy, obiektywy podpinałem różne, efekt ten sam.
Styki czyściłem na sucho, baterie zmieniałem, cfn5 jest na 0 wiec to nie problem
będę wdzięczny za pomoc, mam ślub w weekend i fajnie by mieć wszystko działające:]
pozdrawiam!
matti_1989
27-07-2011, 06:26
1ds hmmm, przychodzi mi tylko na myśl przycisk "fel" (czy jakoś tak) przy spuście migawki.
Ustaw jeszcze w body tryb błysku na E-TTL .
wszystko jest tak ustawione, po prostu nagle przestało coś działać, nie wiem czy styki się poluzowały czy co;/
Janusz Body
27-07-2011, 19:43
Prawdopodobnie poluzowały się styki w stopce lampy. Naprawa zajmuje dwie minuty. Potrzebny śrubokręt i wiedza, że śrubkę dokręca się "clockwise" ;-)
Było już o tym na forum - pogooglaj.
EDIT: O. znalazłem: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=953858&postcount=2
EDIT2: Aha, może jakiś "gupi" błąd typu przestawione w menu lampy albo aparatu na Slave czy coś w tym guście.
ok, dzięki Janusz, spróbuję, choć na 40d wszystko działa ok więc wątpię czy wina leży po stronie lampy
menu już przejrzałem całe i dla pewności jeszcze z instrukcją- tam wszystko jest ok niestety:(
Janusz Body
27-07-2011, 20:27
ok, dzięki Janusz, spróbuję, choć na 40d wszystko działa ok więc wątpię czy wina leży po stronie lampy
menu już przejrzałem całe i dla pewności jeszcze z instrukcją- tam wszystko jest ok niestety:(
Te styki w 580 to... zgroza. W Ds może sanki są ciut wytarte i już nie kontaktuje.
Genialne również dziękuje za linka w moim przypadku pomogło ! pozdrawiam
trochu dawno było, ale podzielę się, żeby zmartwić tych co mają podobny problem i żeby wiedzieli z czym się czasem trzeba liczyć, u mnie była najgorsza opcja, wg żytniej, siadła płytka sterowania lampą = tysiak nie mój:( no ale chociaż już wszystko działa...
trochu dawno było, ale podzielę się, żeby zmartwić tych co mają podobny problem i żeby wiedzieli z czym się czasem trzeba liczyć, u mnie była najgorsza opcja, wg żytniej, siadła płytka sterowania lampą = tysiak nie mój:( no ale chociaż już wszystko działa...
To kiepsko. Właściwie za taką kwotę to można złapać używkę jeszcze z gwarancją. Współczuje.
Przemek_PC
09-04-2012, 00:16
No ale tą płytkę to chyba w aparacie wymienili a nie w lampie?
nie no, płytka sterowania lampą w aparacie... lampy bym za tyle nie naprawiał:)