Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żytnia wypożycza sprzęt

yarson
25-07-2011, 22:03
Nie znalazłem na forum o tym informacji...
Są obiektywy i inne pierdoły pod Canona...
Warto zajrzeć:
http://www.wypozycz.e-csi.pl/pl/Canon.html

wiktor2323
25-07-2011, 22:07
Co z tego że wypożycza jak kaucje ma zabójcze.. photorent ma dużo bardziej ludzkie podejście...

Bogdan56_Ch
25-07-2011, 22:09
Jak byłoby mnie stać na kaucje, to kupiłbym nowy sprzęt a nie pożyczał.

yarson
25-07-2011, 22:12
Co z tego że wypożycza jak kaucje ma zabójcze.. photorent ma dużo bardziej ludzkie podejście...

ale mało w ofercie...

wiktor2323
25-07-2011, 22:18
Wole mało w ofercie ale normalne podejście do klienta niż bulić kaucje po 5 patyków...;)
Prawda jest taka jak napisał Bogdan:)

Kolekcjoner
25-07-2011, 22:24
Jak byłoby mnie stać na kaucje, to kupiłbym nowy sprzęt a nie pożyczał.

To nie tak. Nie trzeba kupować browaru żeby się napić piwa. Mrozić kilka tyś. na to żeby zrobić jedno zlecenie na szkło np. klasy 85L to zupełny bezsens.
Ciekawe jakie mają ceny za wypożyczenie w porównaniu z konkurencją. To by było dla mnie istotne.

yarson
25-07-2011, 22:47
Ceny są na stronie, a konkurencji prawie nie mają jeśli chodzi o ofertę w stolicy.
Z tego co się orientowałem w Warszawie jedynie cukry mają sporo w ofercie, ale ceny powalające..

Merde
26-07-2011, 08:31
Ciekawe jakie mają ceny za wypożyczenie w porównaniu z konkurencją. To by było dla mnie istotne.

Przecież podali ceny, dla porównania (z Grztusiem):

16-35/2.8 II: Żytnia 85 zł / dzień, Grztuś 30 zł za dzień.
Kaucja odpowiednio 3250 i 500.

85L/1.2: Żytnia 115 zł, Grztuś 40. Kaucja 5500 vs 700.

Różnica kolosalna, czasem zastanawiam się jak to się Grzusiowi opłaca.

Co do samej kaucji - jeśli jest tak wysoka, bliska cenie używanego obiektywu, to jaki jest sens wypożyczać w ogóle?
Przecież łatwiej kupić używkę i sprzedać z niewielką stratą po zleceniu, szczególnie jeśli wypożyczamy na dłuższy okres czasu...

justanimage
26-07-2011, 09:31
Przegieli z wysokościa kaucji...
Ciekawe, jakby załozyli wypozyczalnie samochodów, to czy też żądaliby 70% wartosci samochodu pod zastaw?

gietrzy
26-07-2011, 10:26
Nie ma ani 200/2 ani 24LII.

MacGyver
26-07-2011, 10:53
Nastawieni są jak widać wyłącznie na dużych klientów, którzy pójdą po najmniejszej linii oporu i zamrożenie kilu kzł na 4 czy 5 dni nie stanowi dla nich problemu.
Tyle że to by miało sens, moim zdaniem, gdyby oferowali rzeczy nietypowe, do specyficznych i rzadkich zastosowań, jak TS-E, 14/2.8 czy 800/5.6. Wygląda zatem iż ta wypożyczalnia to albo czyiś nieprzemyślany pomysł, wdrożony na hurra albo rzecz, którą z jakiś powodów zrobić musieli ale zadbali by nie było z nią zbyt dużo roboty i kłopotu :-)

Goomis
26-07-2011, 10:54
A nie było już nigdzie na forum?
Działają już długo. Ja się dowiedziałem na początku czerwca, jak byłem w Warszawie i poszedłem do salonu fotoformy w metrze centrum się poślinić do eLek to na pytanie czy mają 200/2.0 i czy bym mógł podpiąć i potestować to mi powiedzieli, że mają w magazynie ale nie tutaj, jak będę chciał kupić to dadzą przestrzelić, ale jeżeli nie to Żytnia wypożycza :-P Zdziwiłem się, zapytałem jeszcze raz dla pewności czy dobrze zrozumiałem, w domu sprawdziłem w necie i faktycznie.
Niestety kaucja kosmiczna... Niestety do cywilizowanego kraju nam daleko w tym względzie. Krok na zachód i wypożyczalni sprzętu działających na ludzkich warunkach jest od groma...
Poza tym ta wypożyczalnia na żytniej nie jest jakaś specjalna.
Powinni miec w ofercie też sprzęt nietypowy (ts-e, supertele, stałki itp.)
Photorent ma fajną inicjatywę, niestety mało sprzętu, ale ważne, że jest człowiek któremu się chce!

gietrzy
26-07-2011, 11:14
Tyle że to by miało sens, moim zdaniem, gdyby oferowali rzeczy nietypowe, do specyficznych i rzadkich zastosowań, jak TS-E, 14/2.8 czy 800/5.6. Wygląda zatem iż ta wypożyczalnia to albo czyiś nieprzemyślany pomysł, wdrożony na hurra albo rzecz, którą z jakiś powodów zrobić musieli ale zadbali by nie było z nią zbyt dużo roboty i kłopotu :-)

Słowem komentarza
http://www.youtube.com/watch?v=2zJFhdZ6Ox4

MacGyver
26-07-2011, 11:16
Krok na zachód i wypożyczalni sprzętu działających na ludzkich warunkach jest od groma...

Jak widać tam jest na to rynek a u nas nie bardzo. Do założenia wypożyczalni nie trzeba koncesji ani zgody Canon Polska więc skoro takich z dużym wyborem sprzętu i umiarkowanymi cenami nie ma to znaczy że nikomu nie opłaca się pchać w ten biznes. Ot, cała filozofia.

Pikczer
26-07-2011, 20:57
Tyle że to by miało sens, moim zdaniem, gdyby oferowali rzeczy nietypowe, do specyficznych i rzadkich zastosowań, jak TS-E, 14/2.8 czy 800/5.6.
Dokladnie :cool:
Przy takich cenach i z takimi szklami, to nie mam pojecia komu bedzie sie chcialo z tego korzystac :confused: