Zobacz pełną wersję : Eos 550d-ostrzenie
Jestem zalamana. Zdjecia w trybie M nie sa ostre, a raczej rozmazane. Robie ze statywu i nic nie pomaga. Nie wiem jakie jeszcze ustawienia mam zmienic:( Wertuje instrukcje obslugi i nic nie moge znalezc. ISO 100, RAW, Przeslona 5,6 . Naturalnie przed nacisnieciem spustu, ustawiam ostrosc i wydaje sie ok. Co jeszcze zrobic?
ISO 100, RAW, Przeslona 5,6 .
Zrób miniaturkę zdjęcia (800x600) i wstaw na forum, będzie łatwiej. Podałaś parametry bez ... czasu, który tu wydaje się kluczowy. Podaj czas otwarcia migawki.
Pzdr.
Dokładnie.Podaj pełne info.Rodzaj Af co fotografujesz itp.
Robie zdjecia w pokoju. Ustawiam ostrosc na male przedmioty badz napisy w gazecie. Blenda stala 5,6 a czas sprawdzam na AV, akurat mialam 0"6 lub 0"8. Jesli chodzi o Af to probuje wszystko i dotychczas nie zrobilam ani jednego ostrego zdjecia...
1) Czas 0"6 i ISO 100 to dość dziwne połączenie, czy musisz mieć aż tak niską czułość? Możesz spróbować samowyzwalacza, wtedy aparat trochę się uspokoi po naciśnięciu spustu
2) Małe przedmioty? Czy nie robisz ze zbyt małej odległości?
3) Czy statyw jest solidny, czy "profesjonalny statyw do lustrzanki tylko za 39.99zł"?
Jeśli ze statywu to pamiętaj o wyłączeniu stabilizacji obrazu, która to w tym wypadku wprowadza niepotrzebnie soczewki w drgania...
1) Czas 0"6 i ISO 100 to dość dziwne połączenie
Dlaczego to jest dziwne??
1. Używaj samowyzwalacza ustawionego na 10 sekund
2. Jak ręcznie ustawiasz ostrość to koniecznie korzystaj przynajmniej z "potwierdzenia ostrości" lub najlepiej z podgladu na żywo z powiększniem 5razy (jesli ten aparat to ma) bo patrząc w sam wizjer to za mało
3. Ustawiaj obiekty przynajmniej te 30 cm dla pewności od aparatu(jaki masz obiektyw?)
4 Zrób w jpg a nie raw - bedzie od razu wiadomo czy wyszło :)
5. Zobacz czy wizjer masz ustawiony na "zero" czyli czy nie ma przesunięcia ze względu na wadę wzroku :)
Jeśli aparat sygnalizuje ostrość to korekcja dioptryczna nie ma raczej wpływu na ostrość zdjęć, prawda?
A jeśli nie sygnalizuje to znaczy że tej ostrości brak i jedynie wydaje Ci się że jest ostro.
A zamiast samowyzwalacza proponuję wężyk spustowy, jeśli robisz dużo zdjęć ze statywu to taka inwestycja się opłaci ;)