Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowa używana lampa.

blizzard
22-07-2011, 18:29
Właśnie nabyłem używaną lampę Canona Speedlite 580EX.
Ponieważ to jest moja pierwsza tak zaawansowana lampa proszę o pomoc na co zwrócić uwagę przy ocenie tej lampy.
Jak na razie zaobserwowałem, że ma trochę odrapań (co raczej nie ma wpływu na jakość oświetlenia) i błyska przy użyciu różnych ustawień aparatu/lampy.
W zasadzie to nie zauważyłem nic niepokojącego, ale mam możliwość zwrotu lampy wobec czego postanowiłem zasięgnąć rady bardziej doświadczonych.
Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie używanej lampy?

p.s. mam zamiar używać tej lampy jako jedynego źródła sztucznego światła ( jak na razie).

airhead
22-07-2011, 22:19
czy działa. a co może być nie tak?
jedyną częściej spotykaną usterką lampy jest przepalony palnik, ale kiedy on Ci padnie, zupełnie nie możesz ocenić oglądając lampę.

Maver
23-07-2011, 11:00
Działa? Dziala. To po co cudujesz? Rob zdjecia.

Sayeret
24-07-2011, 14:59
To zależy czy zakupiłes po korzystnych warunkach i czy sprzedający nie ukrył jakichs tam drobniejszych uszkodzeń, ale jeśli działą to faktycznie czytaj instrukcje i rób zdjęcia;) Ja byłem w małym szoku jak w beznadziejnych warunkach oświetleniowych-noc z lampa ustawioną na 2 zasłonę można robic niemalże zdjęcia jak podczas dnia:D

gregobb
24-07-2011, 17:23
jeśli chodzi o te lampy to jeśli nie była używana na ślubach (czytaj dużo pracowała zapewne róznież na deszczu ) to długo powinna pochodzic. A palnik da się wymienić jak sie sypnie :)

Sławek
24-07-2011, 22:28
jeśli chodzi o te lampy to jeśli nie była używana na ślubach (czytaj dużo pracowała zapewne róznież na deszczu ) to długo powinna pochodzic. A palnik da się wymienić jak sie sypnie :)
"Ślubne" można poznać po czarnych kropkach na szybce z przodu palnika. :lol:
Od setek tysięcy odpaleń powstają takie mikro wypalenia.

C4M
26-08-2011, 08:04
Ta lampa potrafi znieść bardzo dużo. Sam używam takiej w reporterce i na taką ilość błysków jaką wykonała, nadal żyje można stwierdzić że jest bardzo solidna więc nic tylko cieszyć się z posiadania.

EOS1N
04-01-2013, 15:21
Na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie używanej lampy?

kupując używkę*popatrz na:
- zajechanie sanek
- na starcie napisów nad palnikiem (częste chowanie wyjmowanie lampy daje taki skutek)
- zużycie futerału
- ilość*rys na odbłyśniku
- ewentualne wytarcia na złączach (używają ich raczej profesjonaliści więc jakieś widoczne zużycie ich najlepiej to o historii lampy nie świadczy)

wyświetlacz może być zwodniczy bo kiedyś kupiłem nową 580 X II z dziwnie zaciemnionym miejscami wyświetlaczem.

profi666
05-01-2013, 23:23
Jesli uzywales jej juz przez kilka dni i nic sie nie dzialo to raczej nie ma wad ukrytych. Co bym sprawdzil przed zakupem? Czy np zoom dziala zawsze i w kazdym polozeniu palnika. Jedna z moich lamp canonowych byla kuopiona jako uzywka. Pozniej okazalo sie ze przy okreslonym odchyleniu palnika jeden z nastaw zoomu powoduje )tylko czasem) jej wariactwo. zoom zaczyna sie zmieniac od poczatku do konca, do czasu kiedy jej nie zresetuje poprzez wyjecie baterii. Teraz wiem ze cos takiego moze sie zdazyc, ale zdaza sie to tak sporadycznie, ze moge z tym zyc ")

Zolta szybka na palniku ponoc tez moze swiadczyc o sporym przebiegu. Ale z drugiej strony mam kilka okolo 20-letnich vivitarow z zoltymi szybkami i jakos nie maja zamiaru sie zepsuc :)

Usjwo
08-01-2013, 13:12
kolega kupil te lampe 1.5 roku temu, myslicie ze jeszcze sie zastanawia czy dobrze zrobil?

wolf
24-01-2013, 23:44
To jak już odkopane to przy okazji zapytam: taka używana lampa to do ilu odpaleń powinna mieć?

workinger
25-01-2013, 01:15
To jak już odkopane to przy okazji zapytam: taka używana lampa to do ilu odpaleń powinna mieć?

poczytaj ten wątek: http://www.canon-board.info/obiektywy-21/zywotnosc-lampy-blyskowej-18164/