pompek
22-07-2011, 00:11
Przede wszystkim witam wszystkich, gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum... dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem Canona EOS 600D z obiektywami 18-55 + 55-250... z niepokojem zaobserwowałem (chyba na matówce - po odkręceniu obiektywu problem pozostaje) jakby zaparowane obszary wokół niektórych pól ostrzenia... są to (co charakterystyczne) "plamki" o kształcie nieidealnie okrągłym, w zarysie kwadratowym... widać je tak na prawdę tylko w ciemnej scenerii... co ciekawe ujawniają się tylko po zapaleniu diody w punkcie ostrzenia... przy nieświecącej diodzie nie zaobserwowałem żadnego zaparowania... podkreślam, że słowa zaparowania używam roboczo ponieważ nie jestem pewny czy to para... nie wiem czy zjawisko było od początku, czy pojawiło się później i zauważyłem je dopiero w ciemnym pomieszczeniu... dodam, że nie zaistniała żadna sytuacja, która spowodować mogła zaparowanie wnętrza aparatu (znajdował się stale w jednej temperaturze i wilgotności)... z góry dziękuję za podpowiedzi co to może być...