Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie drużyny

Artur!
19-07-2011, 20:47
Witam,
Chciałbym Was prosić o pomoc. Będę niedługo musiał zrobić zdjęcie drużyny siatkarskiej i przeglądając internet spodobało mi się takie:
http://farm5.static.flickr.com/4125/4980395357_c0c61e8616_b.jpg
Spodobało mi się dlatego , że również do dyspozycji będę miał dużą halę sportową ale będę chciał zrobić zdjęcie przy zgaszonych światłach żeby nie było widać tła które nie jest zbyt ciekawe.
Posiadam narazie jedna lampę błyskową. Planuje dokupić do niej drugą i wyzwalacz. Mam 580 Canona i myślę aby jako druga posłużyła mi 430 ale w gre wchodzą również jakieś tańsze zamienniki jeśli dadzą radę.
Proszę o ewentualne rady i odpowiedź na pytania:
1.Czy dwie lampy błyskowe wystarczą?
2.Jaki wyzwalacz do lamp ? (tani)
3.Jaka lampa jako druga ?
4. Czy coś jeszcze będzie potrzebne ? (poza aparatem;) Chodzi mi o jakieś blendy softboxy czy cos takiego.
Będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.

ptr8
19-07-2011, 20:54
Mi to wygląda na lampy studyjne i dość spory softbox żeby tak równomiernie oświetlić tyle osób :) zwykła lampka w stylu 580może okazać się za słaba :) na pewno softbox lub parasolka :) w przypadku braku studyjnych spróbuj dwoma 580 choćby z softem reporterskim 60x60 :) powinno dać radę :) powodzenia !
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a nie rób na szerokim kącie oddal się odpowiednio, do wyzwalania choćby słynne yongnuo :) używam z powodzeniem

Artur!
19-07-2011, 21:13
Dzięki za odpowiedź.
Tak myślałem , że może być z tym problem żeby ogarnąć to dwoma lampami. Mógłbyś mi pokazac linka do tego yongnuo? Nie siedzę aż tak bardzo w temacie. Znam tylko pocket wizzardy ale na nie mnie nie stać obecnie.
Może opłaca się bardziej jakieś chińskie stałe źródło światła kupić.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły na to poprosiłbym jakieś linki.

EDIT:
Sądze , że chodzi o RF-602. Do tego powiedzmy kupiłbym ewentualnie drugi odbiornik. Oczywiście lampy wtedy na manualu ustawiam ?

Maver
23-07-2011, 19:29
1.Czy dwie lampy błyskowe wystarczą?
2.Jaki wyzwalacz do lamp ? (tani)
3.Jaka lampa jako druga ?
4. Czy coś jeszcze będzie potrzebne ? (poza aparatem;) Chodzi mi o jakieś blendy softboxy czy cos takiego.
Będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie.

Teoretycznie zdjecie wyglada jak by bylo swiecone dwiema lampami. Z lewej glowna, z prawej wypelniajaca. Swiatla nie na sali nie musisz gasic, jak ustawisz krotszy czas to pewnie i tak wyjdzie czarno (no chyba ze jest tam wyjatkowo jasno.

Tanie przyzwoite wyzwalacze to Yongnuo RF602. Kosztuja grosze, sprawuja sie bardzo dobrze.
Czy uda ci sie zrobic zdjecie dwiema lampami? Jak sie dobrze postarasz to pewnie tak. Nie wiem czy efekt wyjdzie taki jak na tym zdjeciu, ale trzeba po prostu ustawic lampy i pokombinowac.
Teoretycznie druga moze byc 430, bo jako wypelnienie i tak bedzie na mniejsza moc ustawiona.
Z softboxami, (choc w takim przypadku zwykla parasolka byla by chyba wygodniejsza) mozna pokombinowac, chociaz przy takim oswietleniu imho nie beda niezbedne, ostrych cieni i tak sie pozbedziesz odpowiednio ustawiajac druga lampe ktorej zadaniem bedzie wlasnie zniwelowanie cieni ktore zrobi pierwsza (ta z lewej strony), jak ja ustawisz na polowe mocy tej pierwszej to pewnie bedzie OK, ewentualnie troche dalej.

Moim skromnymj zdaniem zadnego duzego softboxu tu nie bylo.
Jesli chcesz taka duza grupe osob oswietlic w miare rowno, ustawiasz lampe tak zeby nie blyskala w srodek grupy tylko w jej dalszy koniec. W ten sposob osoby oddalone dalej, oswietla "srodek blysku" a osoby ktore sa blizej "brzeg blysku". W ten sposob "srodek blysku" majacy w pewnym sensie wieksza moc, bedzie oswietlal osoby ktore sa dalej od lampy (czyli jego moc bedzie relatywnie mniejsza), a "brzeg blysku" w ktorym swiatlo powoli zaczyna zanikac i ma mniejsza moc, bedzie oswietlal osoby blizej (czyli w pewnym sesie bedzie mial wieksza moc).
Sorry za tak idiotyczny opis, ale staram sie w miare łopatologicznie przekazac o co mi chodzi.

Przy takim ustawieniu powinno Ci sie udac w miare rowno oswietlic cala grupe. Potem tylko wyreguluj druga lampe ustawiona w podobny sposob z drugiej strony tak, aby zniwelowala "brzydkie cienie" i powinno byc ok.

Wydaje mi sie ze na tym zdjeciu nie bylo nic ponad to.
Jak by co pisz na priv.

ps. Lampy ZAWSZE w manualu ustawiasz. Chyba ze lubisz miec calkowicie niekontrolowany efekt na zdjeciu.

ps2. Jesli wystarczy Ci mocy z lampach to mozesz blysnac przez parasolke. Ale imho gole lampy tez dadza rade jak dobrze je ustawisz.
Jak bys mial jeszcze jakas trzecia, to mozesz ustawic ja za druzyna i zrobic sobie jakas ladna kontre, np z jakims kolorowym filtrem albo cos w ten gust.

Janusz Body
23-07-2011, 19:50
...
Jesli chcesz taka duza grupe osob oswietlic w miare rowno, ustawiasz lampe tak zeby nie blyskala w srodek grupy tylko w jej dalszy koniec. W ten sposob osoby oddalone dalej, oswietla "srodek blysku" a osoby ktore sa blizej "brzeg blysku". W ten sposob "srodek blysku" majacy w pewnym sensie wieksza moc, bedzie oswietlal osoby ktore sa dalej od lampy (czyli jego moc bedzie relatywnie mniejsza), a "brzeg blysku" w ktorym swiatlo powoli zaczyna zanikac i ma mniejsza moc, bedzie oswietlal osoby blizej (czyli w pewnym sesie bedzie mial wieksza moc).
Sorry za tak idiotyczny opis, ale staram sie w miare łopatologicznie przekazac o co mi chodzi.....

Jeśli masz światłomierz to spróbuj tak ustawić to główne oświetlenie, żeby lewy i prawy kraniec grupy mieściły się w granicach 1 EV - jednego f stopu. Bez światłomierza też się da ale trzeba zrobić serię zdjęć próbnych. Ze słabą lampą - 580 nie jest wcale taka mocna - to może być trochę problem. Im silniejsza lampa tym można ją dalej ustawić i tym bardziej równomierne jest oświetlenie całej grupy. Tu lampa główna była ok 45° z boku od grupy i raczej było to coś mocnego odsunięte dość daleko od planu. Idź sobie ze swoimi lampami na salę wcześniej i posprawdzaj jak Ci to wyjdzie nawet na samych krzesłach.

Po mojemu na tym przykładowym zdjęciu to też się wydaje, że nie było softboxu ale silniejsza lampa studyjna to chyba tak.

Maver
23-07-2011, 20:14
Wiadomo, ze przy takim duzym planie mocniejsza = lepiej. Gdyby mial wiecej lamp, moze ustawic dwie obok siebie. Ale nie ma, wiec pozostaje kombinowanie. Trzeba sie bedzie troche pomeczyc ale moze sie uda.

Tu masz opisane zdjecie 32 osob oswietlone przy pomocy 2 speedlightow
http://strobist.blogspot.com/2007/05/on-assignment-two-speedlight-group-shot.html

Jak kupisz, albo znajdziesz gdzies Strobist DVD Davida Hobby (autora zdjecia), to masz tam tez w materialach bonudowych opisany setup podobny do tego ktory potrzebujesz, roznica byla taka ze zamiast druzyny sportowej byla jakas grupa muzykow czy cos takiego.
Uzywal co prawda 5ciu lapm, ale.
Jedna byla skierowana tylko na tlo (u ciebie odpada)
Dwie byly glownym swiatlem z lewej, dwie z prawej jako kontra, przy czym uzywal po dwie, glownie dlatego zeby mogl miec mozliwosc robienia szybciej zdjec i zeby nie musial ladowac wieksza moca.

Wbrew pozosa takie speedlighty nie sa znowu az tak slabe. Mozna tym calkiem sporo nawojowac tylko poprobuj sobie wczesniej jak je poustawiac.

Janusz Body
23-07-2011, 20:43
.....
Wbrew pozosa takie speedlighty nie sa znowu az tak slabe. Mozna tym calkiem sporo nawojowac tylko poprobuj sobie wczesniej jak je poustawiac.

Między zdjęciem z Twojego linku i tymi koszykarkami jednak jest spora różnica. To z Twojego było robione w zastanym (okno widać trochę z prawej z tyłu) i jedynie doświetlane lampami. Zdjęcie koszykarek jest tylko oświetlane lampami a ambient jest dość dokładnie "zabite" - tylko te okienka z tyłu za głowami widać.

krolewicz
23-07-2011, 22:03
no i światło odbite od sufitu, na hali sportowej może to być trudne do osiągnięcia

możesz kupić lampę błyskową yonguo, robiłem tym parę sesji - bez żadnych problemów
w cenie 580 kupisz sobie pewnie ze 4

niektóre modele mają też fotocele, wiec przy napiętym budżecie, to też może się przydać, a w hali sportowej raczej nie powinno być problemu z działaniem fotoceli

z nadajników polecę rf-602 - nie zdażyło mi się jeszcze, aby coś nie odpaliło

Waldeczek
08-10-2011, 18:53
Witam, z tego co chyba udało mi się zaobserwowac na pani z numerem 33 cień przy nogach ma z obu stron, wydaje mi się, że autor doświetlał i z lewej jakby mocniej i z prawej ale troszkę słabiej. Myślę że można pokombinować z dwiema lampami.