Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak naświetlać dla uzyskania takiego efektu?

Bobby
15-07-2011, 21:23
Witam,

Podoba mi się efekt jaki uzyskuje ten artysta farbami olejnymi. Nie chodzi mi o naśladowanie pędzla i efekty malarskie ale o światło, rozpiętość tonalną, kontrasty, itd. Jak uzyskać podobny efekt w fotografii?

http://morganweistlign.com

Analizowałem histogramy i widzę, że cienie nie są czarne i większy ciężar zdjęcia znajduje się w lewej połowie histogramu. Ale co z kontrastami? Jakie są wasze obserwacje?

pozdrawiam,
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
miało być:

http://www.morganweistling.com

Bobby
16-07-2011, 20:54
Czyżby nikt nie wiedział jak uzyskać podobny efekt za pomocą aparatu?

plraven
16-07-2011, 23:10
No to nie jest tak prosto, jak widzisz malarz nie używa koloru czarnego po prostu, podobnie jak sporo fajnych fotografów :). Kontrasty uzyskuje poprzez światła i kolory. Jak chcesz to powtórzyć w PS to na pewno trzeba by odseparować maskami wszystkie elementy zdjęcia. Popracować w cieniach - żeby tam był detal. Najbezpieczniej na koniec po prostu samemu pokolorować od nowa fotę. A na samym początku przy robieniu zdjęcia mieć dużo fajnego miękkiego światła, żeby się potem w PS nie narobić. Edit: To źródło powinno być jedno (widzę na tych obrazach) i mieć solidny rozmiar.

Bobby
17-07-2011, 07:44
Myślałem, że obejdzie się bez tak zaawansowanej obróbki i wystarczy odpowiednie naświetlenie i wywołanie Rawa.

Janusz Body
17-07-2011, 08:01
Tak, wystarczy odpowiednie naświetlenie. Tylko do tego trzeba kilku lamp i sporo umiejętności. Nawet bardzo dużo umiejętności oświetlenia sceny, żeby wyszło tak właśnie. To się da zrobić samymi lampami. Najtrudniej moze byc z tym odblaskiem na twarzy starca od ogniska ale też się da.

PS. Forum to nie chat, więc nie oczekuj, że otrzymasz odpowiedź w 2 minuty po zapytaniu. Często nawet 2 - 3 dni to mało.

Bobby
17-07-2011, 08:16
Mam do dyspozycji trzy 580 z pocktwizardami. Odblaski od ognia, czy okna to nie problem po założeniu odpowiedniej folii.

Janusz Body
17-07-2011, 08:26
Mam do dyspozycji trzy 580 z pocktwizardami. Odblaski od ognia, czy okna to nie problem po założeniu odpowiedniej folii.

Potrzebny sa modifikatory. Takze duze softboxy i swiatło silniejsze niz to co dostajesz z systemówek. Potrzeba duzo miękkiego światła i oświetlenia również tła (2 i 3 plan) żeby nie było czerni. W sumie to trzeba zredukować kontrasty = dużo miękkiego światła.

Bobby
17-07-2011, 08:39
Ale scenę naświetlać prawidłowo i później dopiero obcinać górę? Czy od razu lekko niedoświetlać? Zerknąłeś na histogramy tych obrazów?

Janusz Body
17-07-2011, 09:03
Histogramy wynikowe nie maja nic wspólnego z tym jak naświetlać. Naświetlać normalnie na histogram do prawej strony. Jak bedzie dobre oświetlenie to w dół zawsze można zcisnać. Wyciaganie z cieni to katorga i szumy.

Edit: dobrym przykładem sa "łóżkowe" sceny w filmach kręcone przy oświetleniu że mała elektrownia może nie wyrobić. Załatwiają sobie ciemność używając wysokiej temperatury barwowej światła.