Zobacz pełną wersję : Jak naświetlać dla uzyskania takiego efektu?
Witam,
Podoba mi się efekt jaki uzyskuje ten artysta farbami olejnymi. Nie chodzi mi o naśladowanie pędzla i efekty malarskie ale o światło, rozpiętość tonalną, kontrasty, itd. Jak uzyskać podobny efekt w fotografii?
http://morganweistlign.com
Analizowałem histogramy i widzę, że cienie nie są czarne i większy ciężar zdjęcia znajduje się w lewej połowie histogramu. Ale co z kontrastami? Jakie są wasze obserwacje?
pozdrawiam,
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
miało być:
http://www.morganweistling.com
Czyżby nikt nie wiedział jak uzyskać podobny efekt za pomocą aparatu?
No to nie jest tak prosto, jak widzisz malarz nie używa koloru czarnego po prostu, podobnie jak sporo fajnych fotografów :). Kontrasty uzyskuje poprzez światła i kolory. Jak chcesz to powtórzyć w PS to na pewno trzeba by odseparować maskami wszystkie elementy zdjęcia. Popracować w cieniach - żeby tam był detal. Najbezpieczniej na koniec po prostu samemu pokolorować od nowa fotę. A na samym początku przy robieniu zdjęcia mieć dużo fajnego miękkiego światła, żeby się potem w PS nie narobić. Edit: To źródło powinno być jedno (widzę na tych obrazach) i mieć solidny rozmiar.
Myślałem, że obejdzie się bez tak zaawansowanej obróbki i wystarczy odpowiednie naświetlenie i wywołanie Rawa.
Janusz Body
17-07-2011, 08:01
Tak, wystarczy odpowiednie naświetlenie. Tylko do tego trzeba kilku lamp i sporo umiejętności. Nawet bardzo dużo umiejętności oświetlenia sceny, żeby wyszło tak właśnie. To się da zrobić samymi lampami. Najtrudniej moze byc z tym odblaskiem na twarzy starca od ogniska ale też się da.
PS. Forum to nie chat, więc nie oczekuj, że otrzymasz odpowiedź w 2 minuty po zapytaniu. Często nawet 2 - 3 dni to mało.
Mam do dyspozycji trzy 580 z pocktwizardami. Odblaski od ognia, czy okna to nie problem po założeniu odpowiedniej folii.
Janusz Body
17-07-2011, 08:26
Mam do dyspozycji trzy 580 z pocktwizardami. Odblaski od ognia, czy okna to nie problem po założeniu odpowiedniej folii.
Potrzebny sa modifikatory. Takze duze softboxy i swiatło silniejsze niz to co dostajesz z systemówek. Potrzeba duzo miękkiego światła i oświetlenia również tła (2 i 3 plan) żeby nie było czerni. W sumie to trzeba zredukować kontrasty = dużo miękkiego światła.
Ale scenę naświetlać prawidłowo i później dopiero obcinać górę? Czy od razu lekko niedoświetlać? Zerknąłeś na histogramy tych obrazów?
Janusz Body
17-07-2011, 09:03
Histogramy wynikowe nie maja nic wspólnego z tym jak naświetlać. Naświetlać normalnie na histogram do prawej strony. Jak bedzie dobre oświetlenie to w dół zawsze można zcisnać. Wyciaganie z cieni to katorga i szumy.
Edit: dobrym przykładem sa "łóżkowe" sceny w filmach kręcone przy oświetleniu że mała elektrownia może nie wyrobić. Załatwiają sobie ciemność używając wysokiej temperatury barwowej światła.