Zobacz pełną wersję : Jaki czarnobiały film do wywoływania w Labie
flankerp
15-07-2011, 20:47
Witam,
generalnie chce zaczac przygode z analogiem (kiedys dawno dawno temu bawilem sie z czarnobiałymi ruskimi foto64) i mam pytanie, jaki film czarnobialy da sie wywolac w labie? Generalnie mam ograniczone mozliwosci wiec raczej samemu nie dam rady wywolywac.
Starałem się przebrnać przez większość wtków, ale nie znalazłem odpowiedzi stad moje głupie pytanie...
Z góry dziękuję.
MacGyver
15-07-2011, 21:07
Z obecnie dostępnych do wywołania w każdym labie* (czyli w "kolorowym" procesie C-41) nadają się:
- Kodak Professional BW400CN
- Ilford XP2
* tzn. każdym który ma jeszcze wywoływaczkę do negatywów
jacek_73
16-07-2011, 00:04
Natomiast w Cewe (to Ci którzy obsługują m.in. Rossmana i Foto Jokera) można zlecić wywołanie tradycyjnych filmów b-cz. Oczywiście usługa jest droższa (ok. 8-9 zł) i dłużej się czeka (ok. tygodnia).
Pozdrawiam.
woops :oops: nie zauważyłem że piszesz z 'Zielonej Wyspy'
flankerp
18-07-2011, 17:56
Super wielkie dzięki koledzy, pozdrawiam :)
polecam wołać samemu - świetna zabawa - koszt pewnie ok. 70 zł za 30-50 rolek.. Trudno coś zepsuć...
pozdr.
flankerp
22-07-2011, 18:29
No tak, ale ja mieszkam na zielonej wyspie a tu chemikaliow nie dostane. A wozic z Polski się po prostu nie opłaca...
Kiedys wołałem sam.. Pamiętam też ciemnie w łazięce heheh to były czasu. Wtedy dzieciak jeszcze byłem i z bratem się bawiliśmy :)
Jeśli ktoś ma pomysł gdzie w Irl dostane chemię to będę chętny :)
No tak, ale ja mieszkam na zielonej wyspie a tu chemikaliow nie dostane.
E tam.
http://www.barkerphotographic.ie/
I to za płotem... Wstyd.
flankerp
25-07-2011, 10:40
Wow hehe nawet tam kiedys zagladalem, ale nie przypuszczalem ze maja chemie :) Slepy bylem pewnie :)
dzieki :)
Na allegro jest kilka ofert wołania tradycyjnego. Ja oddaję do Pana ADD Information Włodzimierz Pawłow z Warszawy. Sympatycznie i dobre ceny ze skanem. Wołanie wszystkie procesy dwa razy w tygodniu więc problemu nie ma z oczekiwaniem. Mc G. napisał jakie filmy c41 do labu, a do tego by zrobić jeden pierwszy film, nie trzeba od razu robić ciemni. To tak jak rzucić się na wynik w maratonie i go w finale nie ukończyć. Pozdrawiam.
Nie chcę zakładać nowego tematu a mam problem z wyborem filmu czarno-białego. Szukam rozwiązania budżetowego więc czy ktoś miał do czynienia z filmami ROLLEI RETRO 400/135 lub AGFA ASP 400 135 ? Dostępne na alle... w cenach 9-10 zł. Zastosowanie? Reporterka... ludzka.