Zobacz pełną wersję : Legalne robienie zdjec bez zakladania dzialalnosci
czikabonita
11-07-2011, 10:19
Czy istnieje legalny sposob na zarobkowe robienie zdjec bez zakladania wlasnej dzialalnosci gospodarczej?
Sprawa wyglada tak,ze pracuje na stale za granica,robie tam zdjecia,czasem tez w Polsce oraz innych krajach,chcialbym zeby to mialo rece i nogi jesli chodzi o papier a przy okazji nie zakladac dzialalnosci w Polsce. Umowa zlecenie? Umowa o dzielo?
Nie orientujecie sie jak to wyglada jesli chodzi o robienie zdjec w UE - czy moge robic zdjecia w np. Francji na umowe zlecenie lub dzielo lub jakis inny 'polski' rodzaj umowy/dzialalnosci jednoczesnie pracujac na stale w jeszcze innym kraju UE niz wymienione?
ja robie umowy o dzielo, tylko ze wzgledu na durnote polskiego US musze raz do roku
biegac zalatwiac jakies zaswiadczenie, ze nie jestem w PL podatnikiem.
tylko ze wzgledu na durnote polskiego US musze raz do roku biegac zalatwiac jakies zaswiadczenie, ze nie jestem w PL podatnikiem.
To nie jest durnota, tylko dla Twojego dobra. Inaczej musiałbyś zapłacić podwójny podatek od tego samego.
czikabonita
11-07-2011, 13:02
Ok a jak wyglada taka sprawa : pracuje za granica,podpisuje umowe zlecenie polską,a zdjecia robie za granicą - legal,czy nie?
To nie jest durnota, tylko dla Twojego dobra. Inaczej musiałbyś zapłacić podwójny podatek od tego samego.
ja to wiem, ale polski urzad skarbowy to nie jest do konca instytucja, w ktorej na codzien spotykasz sie z rzutkoscia umyslowa i jakimkolwiek proaktywnym podejsciem do klienta. badz w ogole z pojsciem mu na reke...
sa na tym swiecie rzeczy logiczne, i rzeczy sensowne wedlug polskiego US. i to sa zbiory o dosc malej czesci wspolnej... :evil:
Akustyk, moge sie z Toba zgodzić tylko w 1/2. Ostatnio miałem kilka spotkań z US i mimo, że krąży opinia taka, jaką głosisz, były to spotkania rzeczowe, z ogromna wola pójścia mi na rękę, wręcz jak bym spotkała się z dobrą mamą.
Mam nadzieję, że z racji 5 letniego tytułu egzekucyjnego, nie okaże się za 4 lata, że to co napisałem powyżej jest dawno i nieprawda ;)
Mam nadzieję, że z racji 5 letniego tytułu egzekucyjnego, nie okaże się za 4 lata, że to co napisałem powyżej jest dawno i nieprawda ;)
Wraz ze zmianą naczelnika wszystko staje się możliwe :)
rowniez Ci tego zycze. a sobie - jak najmniej kontaktow z US. w jakimkolwiek kraju ;)