PDA

Zobacz pełną wersję : Legalne robienie zdjec bez zakladania dzialalnosci

czikabonita
11-07-2011, 10:19
Czy istnieje legalny sposob na zarobkowe robienie zdjec bez zakladania wlasnej dzialalnosci gospodarczej?

Sprawa wyglada tak,ze pracuje na stale za granica,robie tam zdjecia,czasem tez w Polsce oraz innych krajach,chcialbym zeby to mialo rece i nogi jesli chodzi o papier a przy okazji nie zakladac dzialalnosci w Polsce. Umowa zlecenie? Umowa o dzielo?

Nie orientujecie sie jak to wyglada jesli chodzi o robienie zdjec w UE - czy moge robic zdjecia w np. Francji na umowe zlecenie lub dzielo lub jakis inny 'polski' rodzaj umowy/dzialalnosci jednoczesnie pracujac na stale w jeszcze innym kraju UE niz wymienione?

akustyk
11-07-2011, 10:23
ja robie umowy o dzielo, tylko ze wzgledu na durnote polskiego US musze raz do roku
biegac zalatwiac jakies zaswiadczenie, ze nie jestem w PL podatnikiem.

dinderi
11-07-2011, 10:34
tylko ze wzgledu na durnote polskiego US musze raz do roku biegac zalatwiac jakies zaswiadczenie, ze nie jestem w PL podatnikiem.
To nie jest durnota, tylko dla Twojego dobra. Inaczej musiałbyś zapłacić podwójny podatek od tego samego.

czikabonita
11-07-2011, 13:02
Ok a jak wyglada taka sprawa : pracuje za granica,podpisuje umowe zlecenie polską,a zdjecia robie za granicą - legal,czy nie?

akustyk
11-07-2011, 13:23
To nie jest durnota, tylko dla Twojego dobra. Inaczej musiałbyś zapłacić podwójny podatek od tego samego.

ja to wiem, ale polski urzad skarbowy to nie jest do konca instytucja, w ktorej na codzien spotykasz sie z rzutkoscia umyslowa i jakimkolwiek proaktywnym podejsciem do klienta. badz w ogole z pojsciem mu na reke...

sa na tym swiecie rzeczy logiczne, i rzeczy sensowne wedlug polskiego US. i to sa zbiory o dosc malej czesci wspolnej... :evil:

dinderi
11-07-2011, 13:39
Akustyk, moge sie z Toba zgodzić tylko w 1/2. Ostatnio miałem kilka spotkań z US i mimo, że krąży opinia taka, jaką głosisz, były to spotkania rzeczowe, z ogromna wola pójścia mi na rękę, wręcz jak bym spotkała się z dobrą mamą.

Mam nadzieję, że z racji 5 letniego tytułu egzekucyjnego, nie okaże się za 4 lata, że to co napisałem powyżej jest dawno i nieprawda ;)

Viqy
11-07-2011, 16:01
Mam nadzieję, że z racji 5 letniego tytułu egzekucyjnego, nie okaże się za 4 lata, że to co napisałem powyżej jest dawno i nieprawda ;)

Wraz ze zmianą naczelnika wszystko staje się możliwe :)

akustyk
11-07-2011, 17:25

rowniez Ci tego zycze. a sobie - jak najmniej kontaktow z US. w jakimkolwiek kraju ;)