Zobacz pełną wersję : Ustawienia LCD Canon 450D
jakubkrys
11-07-2011, 09:47
Witam. Piszę, ponieważ przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Otóż czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak ustawić wyświetlacz LCD w Canonie 450D, żeby obraz na podglądzie oddawał realnie jasność i ostrość zdjęcia w realu? Będę wdzięczny za pomoc.
Witam. Piszę, ponieważ przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Otóż czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak ustawić wyświetlacz LCD w Canonie 450D, żeby obraz na podglądzie oddawał realnie jasność i ostrość zdjęcia w realu? Będę wdzięczny za pomoc.
jedyna mozliwosc regulacji w tym przypadku to jasnosc. wiernosc kolorow, przynajmniej sadzac po moim egzemplarzu 450D, jest nieosiagalna...
Nie,można.Możliwości małego ekraniku na to nie pozwolą.Można to robić dla oceny powiększając obraz,włączajac migotanie przepałów,miejsce Af itp. ,no i głównie i przede wszystkim i w ogóle tylko HISTOGRAM.Praktycznie tylko to mnie na ekraniku interesuje i wyświetlanie parametrów oraz ustawień.Na obrazek patrzę 0,5 sek rzutem oka i tyle.Samo zdjęcie niezwykle rzadko oddaje realnie uchwycony kadr,a cóż ma zrobić malutki ekranik wyświetlający jeszcze mniejszy obrazek.To tak jak Panorama Racławicka na znaczku pocztowym.Jest?.Jest.Widzimy ją.Tak.Ale...Pozdrawiam
sprocket73
11-07-2011, 10:11
Im większą jasność ustawi się w menu, tym bardziej obraz na wyświetlaczu jest niepodobny do rzeczywistego zdjęcia. Ale w słoneczny dzień w zasadzie nie ma wyboru i trzeba tak ustawić, żeby cokolwiek widzieć.
morlight
11-07-2011, 10:25
Wypstrykać kilka rolek analogiem w celu odzwyczajenia się zerkania na tylną ściankę ;)
A tak na serio, to niestety ten typ tak ma, że zdjęcia na wyświetlaczu wyglądają często lepiej niż na monitorze ...
Wypstrykać kilka rolek analogiem w celu odzwyczajenia się zerkania na tylną ściankę ;)
A tak na serio, to niestety ten typ tak ma, że zdjęcia na wyświetlaczu wyglądają często lepiej niż na monitorze ...
a nie... to moj lepsze robi ;) w sensie, jak je wywolam, to daja rade, a na wyswietlaczu rozowa bida az piszczy...
Można bez problemu to ustawić!
450D wyświetla miniaturkę na ekranie obrobioną według ustawień dla jpg w menu aparatu.
Nawet jeśli robisz w RAWie to zawiera on miniaturkę jpg obrobioną przez procesor puszki.
Jeśli aparat jest sprawny to jakość wyświetlanego obrazka jest uzależniona od ustawionego sposobu obróbki jpg
Można bez problemu to ustawić!
450D wyświetla miniaturkę na ekranie obrobioną według ustawień dla jpg w menu aparatu.
Nawet jeśli robisz w RAWie to zawiera on miniaturkę jpg obrobioną przez procesor puszki.
Jeśli aparat jest sprawny to jakość wyświetlanego obrazka jest uzależniona od ustawionego sposobu obróbki jpg
To bardzo ciekawa teoria - szkoda tylko, że nie znajdująca odzwierciedlenia w praktyce. Możesz napisać coś więcej na ten temat ?
MacGyver
18-07-2011, 13:42
Otóż czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak ustawić wyświetlacz LCD w Canonie 450D, żeby obraz na podglądzie oddawał realnie jasność i ostrość zdjęcia w realu?
Wyświetlacze w lustrzankach Canona dzielą się na te które rozmywają i te które wyostrzają obrazek (tych drugich jest więcej) i co sobie kupisz tak masz.
Z kolorami jest podobnie, co model to inne zafarby.
Jasności nie ustawisz na stałe bo w cieniu będzie dawać po oczach a w słońcu nic nie będziesz widział.
Poprawność naświetlenia oceniać można po histogramie, dostępnym pod przyciskiem "info". Możesz też sobie ustawić w menu alarm prześwietleń, wtedy to co się przepali mruga na obrazku na czarno.
Reasumując: wyświetlacz służy do oceny poprawności kadrowania i naświetlenia (histogram + alarm prześwietleń), nic innego z niego nie wydusisz.
"To bardzo ciekawa teoria - szkoda tylko, że nie znajdująca odzwierciedlenia w praktyce. Możesz napisać coś więcej na ten temat "
Noo dobrze mogę.
Na zachętę coś dla młodych i leniwych "narzekaczy" robiących w RAWach- wchodzimy w style obrazu (bezpośrednio przyciskiem kierunkowym w dół) i wybieramy styl monochrom.
No i jaki efekt Panowie narzekacze? - na ekranie 450D mamy teraz obraz cz.b. zaś w RAWie po zgraniu i tak możemy wybrać taki styl jak nam się spodoba.
To było po to aby narzekacze mogli łatwo się przekonać że takie zmiany są możliwe.
Teraz dla bardziej zaawansowanych:
-Wchodzimy w menu aparatu już to normalne bez skrótów klawiszowych.
-wybieramy style obrazów
-Edytujemy wybrany styl przyciskiem Disp
-pojawiają się ustawienia :ostrość,kontrast,nasycenie i ton koloru.
-ustawiamy takie parametry jak nam się podoba.
-teraz wybieramy" ten poprawiony styl" aby aparat wiedział jak ma zapisywać nasze zdjęcia w jpg .
Uwaga! jeśli nie zapisujemy zdjęć w RAWach to wybrany bądź skonstruowany przez nas styl nada kształt ostateczny naszym obrazom jpg.
Coś dla pedantów:
Najbardziej zaawansowany sposób ustawienia "stylu" to użycie dołączonego programu Canona do obsługi aparatu z komputera -ale to już trochę przerost formy nad treścią.
Wszyscy potrzebujący bezpośredniej regulacji wyświetlacza (poza jasnością) nie zdają sobie sprawy że RAWu nie da się wyświetlić! i wcześniej musi on być przemielony na jpg. A właśnie do tego są określane style czy parametry obróbki -jak kto woli. Robiąc w RAW łatwo się o tym zapomina i pozostaje narzekanie na "felerne wyświetlacze"
Wygląd wyświetlacza ZALEŻY OD NASZYCH USTAWIEŃ lub jest po prostu wybrany PRZYPADKOWO!
Kolekcjoner
25-07-2011, 03:37
Robiąc w RAW łatwo się o tym zapomina i pozostaje narzekanie na "felerne wyświetlacze"
Tyle, że w niektórych aparatach (np. 40D) nawet doktorat z ustawień niewiele pomoże. Jak to mówi przysłowie "z g.... bicza nie ukręcisz" :cool:, a w przypadku wzmiankowanego body trafiło się wyjątkowe :mrgreen:.