Zobacz pełną wersję : 1 ds mark II eos utylity
Maykster
08-07-2011, 22:41
Witam . Mam prośbę do posiadaczy w/w aparatu . Jak zmienić w body autora zdjęć ? Chodzi mi o tę informację która wyświetlana jest w exifie . Kupiłem używany i głupio by nadal figurował tam poprzedni właściciel . Próbowałem EOS utylity z płyty którą mam od 5D niestety nie rozpoznaje on podłączonego 1 ds Mark II .
Płyta musi być zgodna z modelem aparatu,a połączenie tylko wire-fire(czy jak tam sie to pisze).Praktycznie wszystkie nastawy(najczęściej ograniczenia) aparatu są wykonywane przez to połączenie.Aparat i program muszą być kompatybilne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam długo ten aparat a nie wiem o nim wszystkiego
Ciągle zastanawia mnie dziwna funkcja notatek głosowych
Nagrywa sie to na aparacie ale jak i w jakim celu to sie odtwarza nie mam zielonego pojęcia
Podejrzewam,że była to funkcja zastępująca geotaging.
1d(s) mk2 niestety wlasnie wymaga kabelka firewire (tanio dostaniesz na allegro czy w jakims sklepie)
Ciągle zastanawia mnie dziwna funkcja notatek głosowych
Nagrywa sie to na aparacie ale jak i w jakim celu to sie odtwarza nie mam zielonego pojęcia
Podejrzewam,że była to funkcja zastępująca geotaging.
ja bym raczej obstawial jako pomoc w pozniejszym opisywaniu zdjec
Można stosować funkcję notatek głosowych do różnych celów :).Ja używam jako dyktafonu nawet bez związku z fotkami,zapisuje informacje o których myślę że są potrzebne przy obróbce,Zapisuję np głos dzwonu na fotografowanej dzwonnicy,szumy ulicy,odgłos morza itp.Mozna przy ogladaniu fotek słuchać...
oczywiscie adresy,dane osób fotografowanych,ich opowiesci[krótkie :smile:] i co tylko mi przyjdzie do głowy.Pozdrawiam
Aha,ad.2 znajdujesz zapisany pliczek.klikasz i używany przez Ciebie player to odtwarza.Lub umieszczasz plik w pokazie np.Plik nagrywasz zgodnie z instrukcją [w czasie trwania wyświetlania zdjęcia] bo inaczej się nie nagra.
dreamstorm
09-07-2011, 00:13
Też miałem niespodziankę dopiero jak kupiłem DSa, że ten pieroński Fire-Wire trzeba mieć :/. Żeby było śmieszniej działa tylko pod XP (pod 7ką - no way).
Żeby zmienić właściciela to chyba najprościej w lightroomie . Library > po prawej Metadata. Potem w polu Creator wpisujesz swoje dane.Potem zapisujesz preset i używasz go dla wszystkich zaznaczonych zdjęć.