Zobacz pełną wersję : Sigma (macro) + canon 1000D = coś nie działa
Problem jest taki ostatnio dostałem jakiś obiektyw od Sigmy do macro (ciężko mi powiedzieć jak ten model się nazywa) i do mojej lustrzanki Canona 1000D można go swobodnie bez najmniejszych problemów przymocować lecz gdy chce robić zdjęcie pojawia mi się komunikat: Err 01 Błędny transfer sygnałów obiektyw-aparat Wyczyść styki na obiektywie i aparacie. :confused: Nie wiem na czym polega problem. Czy trzeba do tego kupić jakąś przejściówkę cokolwiek aby można było przy użyciu tego obiektywu robić zdjęcia czy po prostu jest uszkodzony. Jeżeli ktoś zna odpowiedź na pytanie byłbym wdzięczny za odpowiedź. :neutral:
Nie wszystkie obiektywy firm niezależnych bedą współpracować z współczesnymi aparatami Canon.Ogólnie rzecz biorąc chodzi o zgodnosć parametrów elektroniki.Najlepiej zwrócić się do serwisu Sigmy z pytaniem o współpracę tego konkretnego szkła z canonem 1000D.Być może wymaga zmiany chipa.No i kwestia jego optyki,czy jest to obiektyw do analoga produkowany czy też do cyfrówek,czy jest sens płacić za "przeczipowanie".Bez dokładnej nazwy obiektywu nic więcej powiedzieć się nie da,jak również czy jest sprawny czy uszkodzony.