Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tamron 70 200 - gdzie w Polsce zlikwidować niewielki FF

biodar
07-07-2011, 09:05
Szkło i ma lekki FF( na tablicy z odległości 1m ok 2-3mm na ogniskowej 200/2,8, którą najczęściej używam, bo na 70 więcej.) Gdzie w Polsce ( a najlepiej bliżej wawy, Rzeszowa, Lublina) można to poprawić. Sprawa nie jest dla mnie bardzo uciażliwa ale ...
Body nie ma mikroregulacji.
Jest wogóle taka opcja - kalibrował ktos jakis obiektyw Tamrona a nie puszke i wyszło OK ?

wiktor2323
07-07-2011, 09:32
Myslisz, ze FF 2mm będzie widoczny na zdjęciach w normalnym rozmiarze? ;)

biodar
07-07-2011, 09:44
No jest troche widoczny, bo robie fotki z wiekszej odległości co daje lepsza ostrość przed obiektem np trawa przed ptakiem jest ostrzejsza niż sam ptak - czasem to widać, lub wychodzi ostry nos a nie oczy ;) - wszystko przy 2,8

Przy f/4 , 5,6, 8, lub więcej wiadomo że się załapię ale obiektyw nie ma stabilizacji, więc uzywam raczej krótszych czasów więc wiekszych przysłon.

Link do tego ff

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/638/img5449a.jpg/)

wiktor2323
07-07-2011, 09:55
Rzeczywiście trochę jest. A serwis tamrona tego nie zrobi?

dzidofon
07-07-2011, 09:59
Sorry za pytanie, ale powiedz mi w jaki sposób dostrzegasz 2 mm FF fotografując ptaki? O ile z 1 metra to faktycznie można się dopatrzyć, to już dla ok. 10 m GO ma ok. 25 cm :-). No, chyba że te ptaki są nieżywe i pstrykasz je z 1 metra...

tomfoot
07-07-2011, 10:00
Rozumiem, że robiąc ten test zachowałeś dokładnie wszystkie jego zasady? co do milimetra?

dzidofon
07-07-2011, 10:05
Trochę źle skumałe Twojego posta, wybacz :-). Na 1 metrze masz te 2 mm, dobrze rozumiem? Odpowiedz w takim razie na pytanie Tomfoota :-). A poza tym teoretycznie test powinno się robić z odległości 50x ogniskowa, więc ten 1 metr to tak niekoniecznie miarodajny pomiar jest, zwłaszcza że sam obiektyw ostrzy od... 0,95 m :-)

biodar
07-07-2011, 10:54
Sorry za pytanie, ale powiedz mi w jaki sposób dostrzegasz 2 mm FF fotografując ptaki? O ile z 1 metra to faktycznie można się dopatrzyć, to już dla ok. 10 m GO ma ok. 25 cm :-)

Bardzo prosto :)
siedzi ptak na trawie, trawa przed nim ostrzejsza niz sam ptak. Po prostu obiekt czyli np ptak ledwie się łapie na sam koniec ostrości - czyli jak siedzi do mnie dziobem, to ostro ma trawe przed sobą, dziób ale ogon juz nie. tak więc te 25cm najlepszej ostrości to w zasadzie ostra trawa, a jak siedzi na gałęzi to ...powietrze ;)
Radze sobie ostrząc na ...ogon lub po prostu odrobine dalej i sie raczej sprawdza, lecz nie zawsze da się przecież tak zrobić ;)

Pytanie zadałem nie po to by "dociekliwi" próbowali podważyc to co widzę , tylko by ewentualnie poprawić ten satn rzeczy. Jak sie nie da to nic się nie stanie, bo ze szkiełka i jego ogólnej ostrości jestem zadowolony. Nie jestem tez "onanistą sprzetowym", bo wtedy musiałbym sie bardziej czepić autofocusa w tym tamronie ;)

Do fototechniki(serwis) pytania wysłałem - bez odpowiedzi jak na razie, dodzwonić się do serwisu nie mam szczęścia lecz będę próbował. Tylko że to w Gdańsku - dla mnie baaaardzo daleko, a puszki na pewno nigdzie nie wyslę, obiektyw może bym się skusił. Lubie osobiste rozwiązania ;)

tak więc:
zrobili komuś ten ff lub bf i za ile ?

zbirr
07-07-2011, 18:30
Fototechnika jest chyba jedynym oficjalnym dystrybutorem Tamrona na Polskę. Serwisu swojego jakiś czas jeszcze temu nie mieli i odsyłali bodajże do Niemiec. Jak sprawa dziś wygląda nie wiem, ale z tego co się orientuję jest jak było czyli serwisu w PL dalej nie ma. Ogólnie wielu użytkowników stara się zserwisać szkło jeszcze na gwarancji bo potem pojawiają się siedmiomilowe schody.
Jak szkło na gwarancji do odsyłaj do Gdańska, innej drogi nie ma. Nie wiem czy żytnia podjęłaby się kalibracji Tamrona. Kiedyś pisałem do nich w sprawie kalibracji sigmy i starego 350D, odpisali że ok, trzeba przysłać i body i szkło, koszt bodajże 159zł za sztukę czyli razem 318 zł.
pozdr.

biodar
07-07-2011, 18:56
Dodzwoniłem się i koszt kalibracji tego obiektywu to ok 190zł. Najlepiej przysłać obiektyw i puszkę, więc u mnie odpada. Jak tylko obiektyw to skalibrują do "czegoś tam wzorcowego".
W mojej okolicy na razie nie znalazłem nic.

dzidofon
08-07-2011, 10:44
Najlepiej przysłać obiektyw i puszkę, więc u mnie odpada. Jak tylko obiektyw to skalibrują do "czegoś tam wzorcowego".

Wiesz? Chyba oczekujesz czegoś nierealnego. Albo chcesz skalibrować SWÓJ obiektyw ze SWOIM body (co akurat chyba jest najlepszym rozwiązaniem), albo skalibrować ten obiektyw właśnie do wzorca (zakładając że tenże wzorzec jest "idealny"). Innych możliwości kalibracji nie dostrzegam, więc jeśli nie chcesz wysyłać body to czego właściwie oczekujesz?

biodar
08-07-2011, 14:59
... więc jeśli nie chcesz wysyłać body to czego właściwie oczekujesz?

Mam nadzieję, że wybiorę się tam kiedyś osobiście, chyba, że wada będzie mi doskwierała wtedy wyślę całość ;)

Gdyby ktos miał namiary na inny zakład niż w Gdańsku to poproszę