PDA

Zobacz pełną wersję : Prawo do publikacji

dukevictor
05-07-2011, 21:13
Witam!

Mam pytanie związane z publikacją zdjęć w Internecie. Otóż, chciałbym się dowiedzieć czy trzeba mieć pozwolenie na publikację fotografii, która przedstawia rzecz należącą do kogoś innego? Czy w takiej sytuacji działa podobne prawo jak przy publikacji wizerunków osób?
Chciałbym wstawić jedną taką fotkę na swój blog i nie bardzo wiem czy bez pozwolenia właściciela to będzie tak do końca zgodne z prawem. ;)

Pozdrawiam

DV

airhead
05-07-2011, 22:41
rzecz? co to za rzecz? ale raczej nie.

m-a-r
05-07-2011, 23:16
Jeśli to Twoje zdjecie a przedmiot jest produkowany i sprzedawany masowo to nie ma z tym problemu. Gorzej jeśli zdjecie zrobił ktoś kto nie wydał Ci licencji na publikację lub gdy przedmiot jest dziełem indywidualnym.

dukevictor
05-07-2011, 23:52
W tym pojęciu zmieściłem wiele 'rzeczy' ;)
Ściślej chodzi mi o charakterystyczne fragmenty domów.

Janusz Body
06-07-2011, 08:00
Jeśli robisz zdjęcia samemu w "przestrzeni publicznej" to nikt Ci tego nie może zabronić. Auto na ulicy, fasada domu, architektura, przystanek tramwajowy czy cokolwiek co jest widoczne z ulicy bez wchodzenia na cudzy teren to nie powinno być problemu. Jeśli fotografujesz coś "wewnątrz" cudzej własności np. wnętrze domu czy biura, obraz, rzeźba czy inne dzieła sztuki, które żeby sfotografować musisz uzyskać zgodę właściciela to też powinieneś zapytać o zgodę na publikację.

Wnętrza supermarketów i sklepów aczkolwiek są w przestrzeni publicznej często też wymagają zgody na zdjęcia. Trochę kuriozalnie bo kryterium jest "profesjonalność" aparatu. Lustrzanka jest bardzo profi prawie zawsze. Kompakt nawet najbardziej wypasiony jest "amatorski". Tu z publikacją raczej ostrożnie - warto zapytać właściciela.

Bangi
06-07-2011, 08:21
Wnętrza supermarketów i sklepów aczkolwiek są w przestrzeni publicznej często też wymagają zgody na zdjęcia. Trochę kuriozalnie bo kryterium jest "profesjonalność" aparatu. Lustrzanka jest bardzo profi prawie zawsze. Kompakt nawet najbardziej wypasiony jest "amatorski". Tu z publikacją raczej ostrożnie - warto zapytać właściciela.

zresztą bardzo często w centrach handlowych są wprost w regulaminach zastrzeżenia, co do możliwości fotografowania, a czasami nawet zakazy, ale t już zależy od danego regulaminu

dukevictor
06-07-2011, 17:52
Jeśli robisz zdjęcia samemu w "przestrzeni publicznej" to nikt Ci tego nie może zabronić. Auto na ulicy, fasada domu, architektura, przystanek tramwajowy czy cokolwiek co jest widoczne z ulicy bez wchodzenia na cudzy teren to nie powinno być problemu. Jeśli fotografujesz coś "wewnątrz" cudzej własności np. wnętrze domu czy biura, obraz, rzeźba czy inne dzieła sztuki, które żeby sfotografować musisz uzyskać zgodę właściciela to też powinieneś zapytać o zgodę na publikację.

Taka odpowiedź mnie satysfakcjonuje. Właśnie na taką czekałem :)
Dziękuję :)