PDA

Zobacz pełną wersję : reportaże: 5D teraz, vs. 7D później?

koleszkowiec
05-07-2011, 19:39
Witam,
mam pewien dylemat co do sprzętu. Otóż od mniej więcej pół roku, robię reportaże z imprez i wydarzeń w moim mieście, tj. mniej więcej raz - dwa na tydzień w roku szkolnym i teraz nieco częściej, czasem jakaś sesja z modelką, trochę mnie zainteresowało teraz street photo. Przy obecnie posiadanym sprzęcie, stałki 28 mm prakycznie nie odpinam od korpusu. W klubach korzystam z ISO 800-1600, f/1.8 - 2.8 i dopalam lampą.
Mój dylemat ma się tak:
- opcja pierwsza, to sprzedać wszystko prócz lampy i nabyć używaną 5D i np. 50 f/1.4 bądź 24-70 (używane Canona lub Sigmy) - tutaj spodziewam się mniejszego szumu na ISO1600 (częściej będę używał), 'magia' FF na sesjach/street photo,
- opcja druga, to poczekać jeszcze ze 3 miesiące, bo może w sierpniu wyjdzie następca 7D i wtedy jest szansa, że obecne 7D stanieje, kupić ten korpus i np. 17-55 IS - tutaj zaś bardziej wszechstronny zestaw, szybki AF.
Co byście wybrali? obydwa rozwiązania dają mniej więcej takie same wartości ekspozycji - 5D to samo, co obecnie, 7D wyższe ISO kosztem mniejszej przysłony.
Interesuje mnie tu również autofocus - czy po przesiadce z 350D na 5D mogę się spodziewać jego pogorszenia? nie trafiłem jeszcze na porównanie tych dwóch korpusów pod tym względem.
Na boku jeszcze dodam, że chociaż jedna stałka ogranicza możliwości reportażu, to jest to realne do zrobienia, przyzwyczaiłem się do tego ;).

Pozdrawiam,
Bartek

janmar
05-07-2011, 19:54
W wypadku przejścia z 350d na 5d będziesz miał lepszy AF,i dużo większy jasny wizjer,lepsze zdjęcia itp.Nie wiem czy będziesz jeszcze myslał o7d.Ale to już Twój wybór..Przeczytaj instrukcje obydwu aparatów.Ja streetfoto aparatem FF robię zawsze 35/1,4.Praktycznie nie zmieniam na inny.Pozdrawiam.

akustyk
05-07-2011, 20:00
- opcja pierwsza, to sprzedać wszystko prócz lampy i nabyć używaną 5D i np. 50 f/1.4 bądź 24-70 (używane Canona lub Sigmy) - tutaj spodziewam się mniejszego szumu na ISO1600 (częściej będę używał), 'magia' FF na sesjach/street photo,

sensowna opcja. na pewno poziom szumu bedzie znacznie nizszy

- opcja druga, to poczekać jeszcze ze 3 miesiące, bo może w sierpniu wyjdzie następca 7D i wtedy jest szansa, że obecne 7D stanieje, kupić ten korpus i np. 17-55 IS - tutaj zaś bardziej wszechstronny zestaw, szybki AF.

tez niezla opcja

Co byście wybrali?

jesli bardziej dolega Ci AF - kombinuj w 7D. jesli szumy - 5D. biorac pod uwage fakt, ze pracujesz 28/1.8, ktore samo z siebie nie ma bog wie jak szybkiego silnika AF, jednak sklanialbym sie ku 5D. subiektywnie, bo byc moze ktos inny wybralby inaczej i niekoniecznie gorzej :)

Interesuje mnie tu również autofocus - czy po przesiadce z 350D na 5D mogę się spodziewać jego pogorszenia? nie trafiłem jeszcze na porównanie tych dwóch korpusów pod tym względem.

osobiscie mam 450D i 5D i na pewno i bez najmniejszych watpliwosci wole uklad AF w 5D. chocby ze wzgledu na latwosc wyboru punktu AF jak i pewnosc tegoz ukladu.

Na boku jeszcze dodam, że chociaż jedna stałka ogranicza możliwości reportażu, to jest to realne do zrobienia, przyzwyczaiłem się do tego ;).

rowniez nie widze tu problemu. pasuje, no to slusznie.
co do szkla pod 5D mozesz ewentualnie przemyslec Sigme 50/1.4 (raczej nowke, a jesli uzywana, to z nowszych serii). mechanicznie jest duzo solidniejsza od Canona i wyraznie ladniej od niego rysuje. plusem jest tez to, ze jej realny kat widzenia jest odrobine szerszy (nieco blizszy 28 w cropie).

koleszkowiec
05-07-2011, 20:40
Dzięki za szybkie odpowiedzi! ;)
W sumie to specjalnie nie mogę narzekać ani na szumy - obrazki z reportażu zmniejszam zwykle do dłuższego boku 800 px, a wtedy idzie je usunąć, ani specjalnie na prędkość AF, raczej na jego celność, jeśli już (chociaż i tak korzystam tylko ze środkowego punktu).
Ma ktoś porównanie jeszcze wizjera 7D, który ma 100% pokrycie kadru, a 5D, który jednak całego nie kryje?
W sumie robiłem zdjęcia Nikonem D700 z 24-70/2.8 i tam idzie poszaleć z ISO, co nie powiem - całkiem mi się podobało, można uzyskać nieco ciekawych efektów bez lampy, która zwykle psuje światła... W 5D tego znów miał nie będę (i to chyba też jest powód mojego dylematu ;)).
50-tka to już w sumie też decyzja podjęta, że jeśli będzie, to będzie to właśnie Sigma (testowana również na w/w Nikonie).
Jeszcze jedno: piątki biorę pod uwagę takie w okolicach 3000zł, więcej nie mógłbym wydać - zawsze to aparat używany jest...

Smok
05-07-2011, 20:43
Witam
Jako były, do niedawna użytkownik 450d, a kiedyś też 350d zdecydowanie odradzam 7d. Jakiś czas temu też myślałem o 7d, ale jakość zdjęć mnie nie powaliła, a wręcz zniechęciła. Oczywiście ten aparat ma dużo fajnych rzeczy, począwszy od AF, ale to nie punkty AF się ogląda, tylko fotki, a te w moim subiektywnym odczuciu były nie lepsze niż z mojego 450d. Od niedawna mam 5dmkII, po prostu inna jakość. A z tym AF to jakaś przesada. Pstrykałem już nim samoloty i nie było problemu.
Pozdrawiam
Smok

Bartek_902
05-07-2011, 20:58
Jeszcze jedno: piątki biorę pod uwagę takie w okolicach 3000zł, więcej nie mógłbym wydać - zawsze to aparat używany jest...
To raczej był by cud gdyby udało się wyszukać jakiś niezajechany egzemplarz , w okolicach 3000zł może warto poszukać 50d , większa szansa że znajdziesz może nawet nowiutki jeśli ostał się gdzieś w sklepie

michael_key
05-07-2011, 21:10
Nie ma szału w tym przedziale cenowym popatrz choćby na Allegro (http://allegro.pl/listing.php/search?string=canon+5d&category=28190&sg=0&order=p&change_view=1). Zyskasz na ISO i wyglądzie obrazka. Jeśli dajesz radę z AF obecnej puszki to z 5-tką tym bardziej ;-)

koleszkowiec
05-07-2011, 21:29
No właśnie trochę się tego boję - kupna 5D używanej...
Co do 50D - chciałem go kupić w lutym i już wtedy nie było szans na dostanie nowego. Tylko zmieniając na 50D in plus dostaję trochę lepszy AF i wyższe możliwe ISO.
A co jeśli w sierpniu wyjdzie 7DII jak głosi CR i 7D można by nabyć w cenie jak sprzed pół roku - ok. 4000 zł? czy nie to byłoby najrozsądniejszym wyjściem omijając ryzyko i pójściem krok do przodu?

michael_key
05-07-2011, 21:41
Jeśli Ci się jakoś nie śpieszy to sądzę, że warto poczekać.
Widzę, że obraz Cię zadowala, więc pewniejszy AF i lepsze ISO to Twój cel ;-)

koleszkowiec
05-07-2011, 22:33
Kasa na ten aparat, to oszczędności zbierane dość długo, więc wolę być pewnym zakupu ;P
Nie powiem, bo 350D choć lubię i mam sentyment, to widzę, że odbiega jakością od nowszych ;) od nowego korpusu jednak oczekuję pewności, że nie wywali err99 itp., i trochę więcej możliwości niż obecnie ;)

ptr8
05-07-2011, 23:16
Za 3 tys ciężko będzie dobrą sztukę 5dmk1 wyrwać raczej bliżej 4 tys, ale szukać można :) jednak nikt za tyle rarytasu się nie pozbędzie :) 5d polecam jak najbardziej ! zresztą ich klasę potwierdza wciąż wysoka cena :) w streetfoto af spokojnie obleci :)

karni
05-07-2011, 23:22
tylko pytanie czy piątka z np 40-50k zdjęć i czystą optyką to zajechany sprzęt? migawka to ok 900zł może jednak warto ;)

koleszkowiec
06-07-2011, 11:07
@karni: słuszna uwaga - a można kupić obecnie za ~2500 piątki z przebiegiem 90 tys. i ew. liczyć się z późniejszą wymianą tej migawki.
A nie jest przypadkiem tak, że jeśli migawka padnie przed deklarowanymi 100 tys., to wymiana jest bezpłatna?

michael_key
06-07-2011, 11:35
[...] a można kupić obecnie za ~2500 piątki z przebiegiem 90 tys. i ew. liczyć się z późniejszą wymianą tej migawki.
Też jest to rozwiązaniem. Jeśli nie będzie zewnętrznie zniszczony to jest jakiś pomysł.

A nie jest przypadkiem tak, że jeśli migawka padnie przed deklarowanymi 100 tys., to wymiana jest bezpłatna?
Nie pamiętam, gdzieś było już pisane w tej kwestii na ten temat.
Z wyszukania są wątki (http://www.google.pl/search?num=100&q=canon+5d+wymiana+migawki+site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1).

karni
06-07-2011, 12:07
Jak jest możliwość znaleźć w twoim mieście ze 2 egzemplarze następnie sprawdzić optykę, pomacać, porobić parę fotek i wrzucić chociażby na laptopa i popatrzeć to za cenę nawet te 2500-3000 zł to nie ma lepszego aparatu. Pamiętaj zawsze możesz jeszcze coś utargować to nawet na czyszczenie w serwisie będzie jak robisz zdjęcia na wyższych przysłonach.
pozdrawiam

gadget_zary
06-07-2011, 13:05
Mam podobny problem, z tym że ja już zdecydowałem na tyle że w najbliższym czasie kupuje 7d a potem zapewne 5d (mkI albo mkII zobaczymy) jako 2 aparat. Z tym że moim dylematem jest to czy czekać, plotki plotkami a okazje na zdjęcia uciekają ;]

lukasz5DmkI
06-07-2011, 13:41
Tak prawda Canon 5D ma 100tyś gwarancji na migawkę :) Ja ostatnio sprzedałem 5D trochę szkoda ale kupiłem szkło i inny korpus.

karni
06-07-2011, 13:42
Jak wyjdzie 5d mkIII czy 7d mkII to sądzę, że rok trzeba będzie poczekać aż się cena spadnie to jakiegoś sensownego poziomu, albo Nikoś coś fajnego wypuści bo np matryca D5100/D7000 jest już naprawdę krokiem do przodu nie tak jak w przypadku 60D.

lukasz5DmkI
06-07-2011, 13:51
no nie zgodzę się z tobą co do 7000.Widziałem już nie jeden ślub czy jakieś inne fotki z tej puszki,sam też robiłem nią fotki i jestem rozczarowany lepsza matryca była w D300/s czy D90.Sam korzystałem z tego systemu dość długo i obrazek z D300 był lepszy niż d7000albo ja miałem taką sztukę :)

gadget_zary
06-07-2011, 13:59
lukasz5DmkI a na co i dlaczego zmieniłeś 5d jeśli można wiedzieć ? No ja raczej czekać nie będę i jak tylko uda mi się zebrać całą potrzebną mi na moje planowane zakupy sumę to zacznę szukać sprzętu.

lukasz5DmkI
06-07-2011, 14:03
Może to i głupie ale na 16-35L II :) i 30D :) z czasem wrócę do 5D lub 7D . 5DmkI jako aparat naprawdę fajny ale to szkło śniło mi się po nocach żona nie mogła spać od mojego gadania itp :)

koleszkowiec
06-07-2011, 15:12
Problem w tym, że w Kaliszu widziałem tyko jedno 5D, a użytkowniczka była z niego raczej zadowolona, nie miała się ku sprzedaży ;D ostatecznie wybiorę się gdzieś obejrzeć korpus 5D.
Swoją drogą pewnie te piątki z przebiegiem 90 tys. są sprzedawane ze strachu przed końcem migawki ;)

karni
06-07-2011, 15:24
no nie zgodzę się z tobą co do 7000.Widziałem już nie jeden ślub czy jakieś inne fotki z tej puszki,sam też robiłem nią fotki i jestem rozczarowany lepsza matryca była w D300/s czy D90.Sam korzystałem z tego systemu dość długo i obrazek z D300 był lepszy niż d7000albo ja miałem taką sztukę :)

Tu mnie zszokowałeś :) Ja bawiłem się co prawda d7k znajomego nikoniarza ale tylko pod kątem wysokich czułości ISO i tu naprawdę w moim subiektywnym odczuciu jest z czego być zadowolonym (a no i oczywiście zabawa AF bo ponoć sporo jest walniętych egzemplarzy)

Problem w tym, że w Kaliszu widziałem tyko jedno 5D, a użytkowniczka była z niego raczej zadowolona, nie miała się ku sprzedaży ;D ostatecznie wybiorę się gdzieś obejrzeć korpus 5D.
Swoją drogą pewnie te piątki z przebiegiem 90 tys. są sprzedawane ze strachu przed końcem migawki ;)

Szczerze to nie wiem ja bym swojej piątki nie sprzedał chyba, żeby padła i nie mówię tu o migawce ;)

Bolek02
08-07-2011, 08:54
Wszystko zależy od tego czy będziesz wykonywał w większości ujęcia w ruchu czy raczej statyczne. Do tych pierwszych zdecydowanie polecam 7D, bo lepszy i celniejszy AF. Pełna klatka też kusi. Ja swojego 5D w bdb stanie i niewielkom przebiegu sprzedałem za 4000zł i klientów było kilku. Za 3000zł nie kupisz raczej dobrego egz. a takie z przebiegiem po 100 tyś to jednak spore ryzyko inwestycyjne.

Maver
09-07-2011, 10:37
Napewno takie duze ryzyko inwestycyjne?
Kupujesz ze 100k przebiegiem za 3k, wymieniasz migawke (jesli padnie) i caly koszt zamknie ci sie w 4000pln, przy czym masz aparat z migawka ktora ma zerowy przebieg.
A kupic slicznego, zadbanego z 30k przebiegu za 4000, i po pol roku okaze sie ze migawka i tak moze zdechnac.
Nie przesadzal bym z ta panika przed iloscia klapnieć.

gavin
09-07-2011, 21:20
ale jeszcze może paść mirror box czy płyta główna itp...

Maver
09-07-2011, 22:08
Elektronika to elektronika, raczej sie nie zuzywa jak czesci mechaniczne. Wiec plyta glowna moze rownie dobrze pasc w nowym aparacie po zrobieniu pierwszego zdjecia. Mysle ze ilosc zrobionych klatek nie ma tu wiekszego znaczenia, jak masz pecha to padnie i tyle.

RomanS
09-07-2011, 23:10
Radze 7D teraz. Co nowe to nowe.

gadget_zary
09-07-2011, 23:22
Maver no to zostaje chociażby mirror box

Maver
10-07-2011, 15:52
@gadget_zary: Tak z Ciekawosci, bo wisze ze w stopce masz wpisane ze uzywasz 20D. Ile razy Ci w nim juz ten mirror box padl? Bo moj ma 8 lat i trzyma sie calkiem niezle :P

Jak pisalem wczesniej, jak ktos ma pecha to i nowy aparat mu sie zepsuje. Placenie 1000pln wiecej tylko dlatego ze ktos rzadko go uzywal to nieporozumienie. Owszem rozumiem jesli aparat byl by makabrycznie poobijany, albo nosil takie slady uzytkownia ktore ewidentnie swiadczyly by o tym ze ktos o niego nie dbal. Wtedy nalezy taki aparat omijac z daleka. Ale w kazdym innym przypadku przeplacanie 1k pln za to ze ma zorbione 60k mniej zdjec, to bez sens. Taniej mozna wymienic migawke na nowa.

Zreszta, co kto lubi...

gadget_zary
10-07-2011, 16:25
Maver Moja 20stka ma z 4-5 lat i póki co się trzyma bogu dzięki.
Równie dobrze można powiedzieć że kupowanie nowego sprzętu to nieporozumienie bo za mniej można kupić używkę w dobrym stanie. Kwestia jest 1 = każdy kupuje to na co go stać i tyle.

Bolek02
10-07-2011, 19:52
Napewno takie duze ryzyko inwestycyjne?
Kupujesz ze 100k przebiegiem za 3k, wymieniasz migawke (jesli padnie) i caly koszt zamknie ci sie w 4000pln, przy czym masz aparat z migawka ktora ma zerowy przebieg.
A kupic slicznego, zadbanego z 30k przebiegu za 4000, i po pol roku okaze sie ze migawka i tak moze zdechnac.
Nie przesadzal bym z ta panika przed iloscia klapnieć.

Niestety nie do końca tak jest, a szkoda. W body z dużym przebiegiem większość podzespołów ma juz dość spore zużycie a i wygląd przeważnie mają nieciekawy. Już to przerabiałem i więcej na wytrzaskane sprzęty nie spojrzę, ale to moje zdanie :(

karni
11-07-2011, 10:35
a co za znaczenie ma wygląd ? bo co porysowany ? nie trzeba rzucać aparatem, żeby go porysować... wiadomo, że bez przegięć... co do "podzespołów" to bez przesady wszystko się zużywa ale raczej nie w taki stopniu - oczywiście zawsze można trafić na minę ale czy to przy egzemplarzu z 40k albo 100k, trzeba też spojrzeć na rynek używanych piątek - ciągle jest na nie masa chętnych i jest w czym wybierać!

Maver
11-07-2011, 11:23
Calkowicie zgadzam sie z tym ze jak bym mial kupic body ktore jest wyobijane i wyodrapane to nawet bym na nie nie spojzal. Ale mowie tutaj o sytuacji zadbanego aparatu ktory ma przy okazji zrobione wiecej klapniec migawka.
Moj osmio letni Canon wyglada jak "jak nowy". Wiec dla mnie stan wizualny to po prostu swiadectwo o tym czy wlasciciel wie jak obchodzic sie ze sprzetem i jak go szanowac, czy po prostu rzuca nim z kąta w kąt.
Jesli chodzi o same bebechy to jak pisalem, uwazam ze lepiej kupic cos 1k taniej i dolozyc 1k, dzieki czemu ma sie pare nowych podzespolow, niz wydac 1k wiecej i tak na prawde nie miec z tego nic, poza nadzieja ze "moze sie nie zepsuje"
Zakladajac oczywiscie - tak jak napisalem - ze oba aparaty sa w zadbanym stanie.

koleszkowiec
17-07-2011, 23:55
Witam ponownie! Przepraszam za tak długą przerwę, ale miałem tygodniowy wyjazd, w sumie dość mało spodziewany ;)
Co do aparatu, to decyzja podjęta - czekam do jesieni, może w tym czasie jeszcze coś zarobię, może wyjdzie coś nowego i wtedy podejmę decyzję. Wybierając jednak między 5D 100k, a 50k, to wybrałbym jednak opcję tańszą, oczywiście rozsądnie...
Oglądałem w międzyczasie Nikona D7000 - wizjer ma całkiem ciekawy w porównianiu do 350D ;)

oasisman
18-07-2011, 00:27
Witam ponownie! Przepraszam za tak długą przerwę, ale miałem tygodniowy wyjazd, w sumie dość mało spodziewany ;)
Co do aparatu, to decyzja podjęta - czekam do jesieni, może w tym czasie jeszcze coś zarobię, może wyjdzie coś nowego i wtedy podejmę decyzję. Wybierając jednak między 5D 100k, a 50k, to wybrałbym jednak opcję tańszą, oczywiście rozsądnie...
Oglądałem w międzyczasie Nikona D7000 - wizjer ma całkiem ciekawy w porównianiu do 350D ;)

Ja bym tam nie liczył że w sierpniu czy wrześniu coś Canon wypuści, a nawet jak (7d2 5d3) to bedzie to baardzo drogie, a starsze modele będą taniały powoli albo, jak to było z 50d podrożeją :-)

_igi
18-07-2011, 00:43
Ja bym tam nie liczył że w sierpniu czy wrześniu coś Canon wypuści, a nawet jak (7d2 5d3) to bedzie to baardzo drogie, a starsze modele będą taniały powoli albo, jak to było z 50d podrożeją :-)

Widziałeś jak 5D classic poszły do góry w momencie wyjścia 5DII? Jak się pojawi 5DIII to nagle okaże się, że dwójka ma kapitalnie obrazującą matrycę, rewelacyjną baterię i celny autofokus.

W zasadzie jedyne co bym zmienił w 5D to celność bocznych punktów i ewentualnie ich rozmieszczenie oraz zmienił slot na karty SD. Były by kompatybilne z resztą sprzętu fotograficznego. Reszta to duperele.

bartorux
18-07-2011, 00:50
Ja w swoim classicu naprawdę nie widzę nic z tych złych rzeczy o których ludzie piszą :) Mógł by być lepszy af, ale świadomie kupiłem to body, i sportu nie robię, do moich zastosowań jest cudo :)

WiatruMistrz
18-07-2011, 06:50
Ja sam kupiłem 5D po 50D żeby zobaczyć tą magię obrazka z przebiegiem ponad 100k a to że może paść migawka to mnie wcale nie straszy bo nie robię zawodowo...40D miały defekt i padały poniżej 20k. Magia jest i warto tą puszkę mieć choć raz ale jest wolniejsza od 50D a nie wspominając 7D. Do reporterki to ja bym kupił przy małym budzecie canona 35/2 przy kropie lub 28/1.8 a przy 5D to 50/1.4. Moge zgrzytac na staruszka ale końcowy efekt przy szkłach 2.8 i jaśniejszych jest świetny ale do przyrody to tak średnio się udaję :).

filharmoniusz
18-07-2011, 08:31
Do reporterki to ja bym kupił przy małym budzecie canona 35/2 przy kropie lub 28/1.8 a przy 5D to 50/1.4.

A może lepiej 35/2 do 5D?

koleszkowiec
18-07-2011, 11:14
@filharmoniusz: 35/2 to mechanicznie słabe szkło... optycznie pewnie przewyższa 28/1.8, ale w reportażu ten drugi bierze górę!
Swoją drogą obecna cena 7D do niskich nie należy, a pół roku temu można go było kupić nawet 800zł taniej... 5000 zł to chyba nie taka atrakcyjna cena, żeby kupić go teraz?

bartorux
18-07-2011, 11:42
Moim zdaniem zestaw 5d classic + 50 1.4, nadaje się idealnie, i jego zastosowanie nie ma granic. Używam tego do wszystkiego od kiedy tylko takie coś nabyłem, 70-200 leży nie używane. 7d moim zdaniem jest troszkę za drogie, na to co oferuje.

gadget_zary
18-07-2011, 11:43
koleszkowiec no cena do najniższych nie należy ale akurat na to nic nie poradzimy. Niby w sierpniu możemy się spodziewać następcy ale jakoś w to wątpię. Dlatego czekam do wypłaty i dnia kiedy u Towersa będzie wszystko co chcę kupić i zamawiam 7d.

Co do 35/2 to 50/1.8 też do najlepszych mechanicznie nie należy ale wszystko ma swoje wady i zalety (w tym przypadku niewątpliwą zaletą jest cena)

koleszkowiec
18-07-2011, 11:49
Nie pamiętam teraz ile kosztował 7D jak wyszedł - nie coś między 6000 - 7000? jeśli bliżej 6k, to wątpię, by obecna generacja zdrożała znacznie...
gadget_zary jakie szkła kupujesz do 7D?
50/1.8 ma chociaż microUSM... poza tym i tak 50mm kupiłbym w wersji Sigmy ;) solidności budowy nie można jej zarzucić, zastanawiam się nawet, czy teraz nie zamienić 28 na Sigmę, bo chociaż kąt widzenia mi w miarę odpowiada na cropie, to głębia jest mała...

gadget_zary
18-07-2011, 11:52
50 1.4 ma microUSM, wersja 1.8 to zwykły brzęczyk.

Teraz mam to co w stopce : C 17-40 L i C 50 1.4, razem z puszką biorę S 8mm fish i jak dobrze pójdzie to na początku przyszłego roku C 70-200 2.8

Co do następcy to plotki zawierają tyle info że gdyby okazały się prawdą to cena będzie spokojnie oscylować w granicy 10-12K

bartorux
18-07-2011, 11:59
Za cenę nowego 7d poszukał bym w dobrym stanie 1d mark II a nawet mark II N :)

gadget_zary
18-07-2011, 12:03
bartorux jak dla mnie to takie coś się mija z celem (przynajmniej przy moich zastosowaniach). A jak już to bym dokładał i szukał używki 1d3 :].

koleszkowiec
18-07-2011, 12:08
50/1.4 miałem na myśli...
1D raczej nie biorę pod uwagę ;)
7D jak wchodził też miał nowe bajery - 18mp, całkowicie nowy 19 punktowy AF i kosztował mniej niż 10k...

bartorux
18-07-2011, 12:12
gadget_zary patrząc po twojej galerii to myślę, iż ten af, który jest w 5d zupełnie by wystarczył :) Może myślisz, że jestem obłąkanym fanem 5d classica, ale naprawdę to co piszą o tym body to totalne brednie :) I nawet do amatorskich zdjęć sportowych się nadaje :) 5d classic i do tego 70-200 4 proszę http://www.flickr.com/photos/bartorux/sets/72157626029474759/ iso 3200 :)
I troszkę na iso 100 chyba https://picasaweb.google.com/bartorux/ZakopiecPart2?authkey=Gv1sRgCKCZtL3KmuLu8wE#556804 6193511773138
https://picasaweb.google.com/bartorux/ZakopiecPart2?authkey=Gv1sRgCKCZtL3KmuLu8wE#556804 6160876082034
https://picasaweb.google.com/bartorux/ZakopiecPart2?authkey=Gv1sRgCKCZtL3KmuLu8wE#556804 6106453888610
https://picasaweb.google.com/bartorux/ZakopiecPart2?authkey=Gv1sRgCKCZtL3KmuLu8wE#556804 6106453888610
https://picasaweb.google.com/bartorux/ZakopiecPart2?authkey=Gv1sRgCKCZtL3KmuLu8wE#556804 5912395415698
https://picasaweb.google.com/bartorux/ZakopiecPart2?authkey=Gv1sRgCKCZtL3KmuLu8wE#556804 5389794314850
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może musiał bym dużej niż przez 1-2h używać 7d by się przekonać do jego ceny, reszta ma na plus :)

gadget_zary
18-07-2011, 13:03
koleszkowiec poszukaj sobie (ja teraz nie mogę tego znaleźć) opisów zapowiadanego niby na sierpień 7dmkII - z tego co pamiętam to ma być niby 21mpix FF z całą resztą z 7d. Więc wątpię, że cena byłaby niższa niż 10k jeżeli te plotki okazały by się prawdą.

bartorux 5d się bawiłem przez kilka dni więc nie opieram się tylko na tym co o nim czytałem :) po prostu jakoś nie zrobiło na mnie piorunującego wrażenia.
Owszem cena 7d bije ale jak pisałem wyżej - nic na to nie poradzimy, w tej branży kupujący nie ma zbyt dużego wpływu na kształtowanie ceny produktu.

Bolek02
18-07-2011, 22:16
Gdyby te plotki były prawdą to doszlibyśmy do paradoksu 7D2=5D3 a producentowi zapewne chodzi o coś zupełnie innego :) czyli żeby jak najwięcej zarobić :(

gadget_zary
18-07-2011, 23:46
Nie do końca bo 5dIII o ile pamiętam to ma mieć niezmieniony AF w stosunku do II. Ale to wszystko plotki i na tyle na ile daje im wiarę postanowiłem nie czekać i brać sprzęt jak tylko uda mi się skompletować budżet i będzie dostępny w 1 sklepie :]

koleszkowiec
19-07-2011, 11:19
Wychodziłoby na to, że 5D będzie modeledm niższym niż 7D... trochę głupota

krzychoo
19-07-2011, 11:31
Hm, skoro 1dmV ma mieć pełną klatkę, to te nowe 7d mogłoby mieć cropa 1.3 - byłoby idealnie! Bo do reporterki crop 1.6 to jednak trochę za dużo: takie typowo reporterskie zoomy 16-35 czy 70-200 stają się za ciasne i za długie... 5d nieważne w jakiej wersji dużo lepiej się do tego nadaje, mimo swojego AFu i wolnej serii. Crop 1.3 w jedynkach jest idealny i to bym chętnie zobaczył w 7d2 wraz z lepszym wysokim iso ;)

koleszkowiec
19-07-2011, 11:50
Canon rezygnuje podobno całkowicie z cropa 1.3... stąd fuzja serii 1D...

gadget_zary
19-07-2011, 12:30
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=39209&page=576

Żeby nie ciągnąć OT w tym temacie

bpilewski
20-07-2011, 00:52
Witam,
mam pewien dylemat co do sprzętu. Otóż od mniej więcej pół roku, robię reportaże z imprez i wydarzeń w moim mieście, tj. mniej więcej raz - dwa na tydzień w roku szkolnym i teraz nieco częściej, czasem jakaś sesja z modelką, trochę mnie zainteresowało teraz street photo. Przy obecnie posiadanym sprzęcie, stałki 28 mm prakycznie nie odpinam od korpusu. W klubach korzystam z ISO 800-1600, f/1.8 - 2.8 i dopalam lampą.
Mój dylemat ma się tak:
Co byście wybrali? obydwa rozwiązania dają mniej więcej takie same wartości ekspozycji - 5D to samo, co obecnie, 7D wyższe ISO kosztem mniejszej przysłony.

Pozdrawiam,
Bartek

Doczytałem że fotografujesz w klubach. Przez jakiś czas robiłem takie rzeczy właśnie przy użyciu c7d i 17-55 2.8 + samyang 8 mm. reportaże pełne i fajne. aktualnie przesiadłem sie na 5dII +24 1.4L i 15 2.8 i skok jest niesamowity. Jedyny problem to taki ze do takich celów szkoda jest sprzętu no chyba, że zarabiasz na tym słuszne pieniążki to wtedy ma to sens.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Wychodziłoby na to, że 5D będzie modeledm niższym niż 7D... trochę głupota

nie ma na to szans! 7d nie dostanie FF, a w 5dIII ma być nowa matryca FF i delikatny tuning AF.
Canon musi się wziąć do roboty bo jak dalej poprowadzi taka politykę to "profeska" przejdzie na Nikona i będzie wielkie yyy

_igi
20-07-2011, 00:59
Hm, skoro 1dmV ma mieć pełną klatkę, to te nowe 7d mogłoby mieć cropa 1.3 - byłoby idealnie! Bo do reporterki crop 1.6 to jednak trochę za dużo: takie typowo reporterskie zoomy 16-35 czy 70-200 stają się za ciasne i za długie... 5d nieważne w jakiej wersji dużo lepiej się do tego nadaje, mimo swojego AFu i wolnej serii. Crop 1.3 w jedynkach jest idealny i to bym chętnie zobaczył w 7d2 wraz z lepszym wysokim iso ;)

To by było słuszne, jeszcze jakby marek piątka nie miał wbudowanego grip-a to już w ogóle bomba ;)

Kolekcjoner
20-07-2011, 01:18
Panowie.
Bardzo proszę o trzymanie się tematu. Spekulacje o nowościach to nie tutaj.

sqarpi
21-07-2011, 13:32
Nie do końca bo 5dIII o ile pamiętam to ma mieć niezmieniony AF w stosunku do II. (...)

Wypluj, daj na tace i proś, żeby Twe słowa się nie sprawdziły! :D

Co do wyboru to robie czasem w klubach trochę zdjęć 5dmk2 i nie jest źle. I na pełnej dziurze żeby ładnie kogos sportretować i przy przymkniętym do f/8.0 wszystko ładnie. Bałem się troszkę, ale w klubach raczej ludzie nie biegają po parkiecie, tylko szaleją w jednym miejscu, więc nawet piątka daje radę. ;)

koleszkowiec
24-07-2011, 00:12
bpilewski mógłbyś podesłać jakieś foty z imprez? najlepiej z obydwu zestawów ;)

sqarpi w klubach przy f/8.0? z jakim ISO Ci to wychodzi? ;P

koleszkowiec
03-08-2011, 13:19
Chciałbym jeszcze raz poprosić o jakieś przykładowe zdjęcia od bpilewski ;)

_igi
05-08-2011, 14:22
bpilewski mógłbyś podesłać jakieś foty z imprez? najlepiej z obydwu zestawów ;)

sqarpi w klubach przy f/8.0? z jakim ISO Ci to wychodzi? ;P

Pytanie raczej jakie czasy, ISO pewnie w granicach normy. ;)

koleszkowiec
05-08-2011, 16:02
Zależy jakie normy przyjąć ;) mi przy ISO800-1600 i f/2 wychodzą czasy ok. 1/50 - 1/80 s, przy f/8 wychodziłyby jakieś 1/3 s... Pytanie zatem teraz jakie te zdjęcia wychodzą przy takim czasie? ;>

gadget_zary
05-08-2011, 16:07
koleszkowiec ja miałem takie czasy przy iso 800-1600 i f/4 robiąc foty w klubie więc może akurat warunki sqarpiemu pozwalały na f/8 i zadowalający czas

koleszkowiec
05-08-2011, 16:25
To ja mam w mieście bardzo mroczne kluby ;P