PDA

Zobacz pełną wersję : 1049 osób na zdjęciu

jezyor
05-07-2011, 10:00
Mój kolega miał okazję wykonać zdjęcie inspirowane fotografią sprzed 100 lat.
pod kościołem w Ogrodzieńcu spotkało się 1049 osób i zapozowali do pamiątkowego zdjęcia.
fotografowali Anna i i Michał Jastrząb. (Canonierzy naturalnie)

kilka słów o tym wydarzeniu tutaj:
http://dziendobrytvn.plejada.pl/24,49683,wideo,,271628,powrot_do_przeszlosci,aktua lnosci_detal.html

i zdjęcie

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://jezyor.serwer-topart.pl/cb/pamiec.jpg)

a tak było focone

źródło (http://jezyor.serwer-topart.pl/cb/z1.jpg)

źródło (http://jezyor.serwer-topart.pl/cb/z2.jpg)

Czacha
05-07-2011, 10:32
Zalatwienie podnosnika - kilka stowek. Zebranie tylu ludzi - sporo zachodu. Zrypanie tak banalnej do wykonania foty - bezcenne.

Oj nie popisali sie panstwo fotografowie ... nie popisali.

Kanghoy
05-07-2011, 10:39
Czacha mógłbyś powiedzieć co konkretnie Twoim zdaniem zrypali i jak banalnie można by to było poprawić? Szczerze mówiąc nie mam pomysłu jak miałbym wybrnąć z takiego pola ludzi w podobnym miejscu.

jezyor
05-07-2011, 10:44
tak, sam jestem ciekaw co oznacza, że zrypali?
tu zamieściłem naturalnie pomniejszoną wersję oryginału.
na fotografi każda osoba jest rozpoznawalna. będę drukował tą fotkę w wielkości 1,5 x 3 metry.
zdjęcie składa się z 140 połączonych fotografii.

pozdrawiam
Mariusz

Czacha
05-07-2011, 10:49
Po pierwsze podnosnik zamiast stac centralnie wzgledem grupy osob zostal ustawiony z boku przez co na focie powstala nieciekawa perspektywa przez skierowanie obiektywu z lewa strone. To jest moim zdaniem najwiekszy blad.

Po drugie - skoro nie widac kosciola ktory znajduje sie w tle (wiec zapewne nie byl waznym elementem) to odsunal bym podnosnik dalej i uzyl bym wiekszej ogniskowej aby zmieniajac perspektywe jednoczesnie wywalic zbedne boki.

No i w koncu po trzecie - ustawil bym tych ludzi nieco bardziej symetrycznie, zwlaszcza tych z lewej przesunal bym gdzies do tylu. Wiem ze nad takim tlumem ciezko zapanowac, ale nie ma rzeczy niemozliwych.

Do autora: Mariusz, nie bierz do siebie tego co pisze - wiadomo ze siedzac przy kompie latwo sie krytykuje czyjas prace uzywajac wylacznie wyobrazni niezweryfikowanej przez rzeczywistosc.. ;)

jezyor
05-07-2011, 11:54
Nie spinam się i nie biorę do siebie :)
Nie można było podnośnika postawić na wprost bo był nierówny, pochyły teren. Nikt nie chciał ryzykować, że coś się stanie.

Do końca nie było wiadomo ile ludzi przyjdzie i ta perspektywa dawała też możliwość sfotografowania ludzi na ulicy - gdyby było ich więcej (dawało się ominąć obiektywem słup).

Głównym kryterium jednak była rozpoznawalność każdej osoby - to udało się znakomicie.

pozdro :)

Makudonarudo
05-07-2011, 15:05
Trzeba było wziąć kogoś z helikopterem RC odpowiednio wyposażonego i cyknąłby fotę z dowolnego miejsca :)

Maver
09-07-2011, 11:41
A ja mysle ze trzeba bylo wymyslic i pojsc zrobic ta fotografie samemu zamiast siedziec teraz na forum i pier.... o tym jak to mozna ja bylo lepiej zrobic i dlaczego jest do du py...

Czasem jak sie tu leci po tematach to na tylu profesjonalistow mozan trafic ze aqz strach pomyslec skad Ci zawodowcy znajduja jeszcze czas na pisanie postow na forum, przeciez musza miec caly kalendarz zleceniami wypelniony.... :/
A... przepraszam... przeciez najwieksi profesjonalisci na swiecie robia tylko sluby, wiec zajete maja tylko i wylacznie weekendy. No, to by sie zgadzalo skad tyle postow.

;)

Dzygit-Dublin
09-07-2011, 11:56
witam

Normalnie tylko czytam szczególnie ze człowiek siedzi po 12g w pracy ale Maver należy ci się "Lubie to"
nie wypada tego wklejać wkleić to podeślę linka

LINk (http://www.skiggle.com.au/wp-content/uploads/2011/02/logo.png)

a co do foty czacha ma swoje racje i inaczej to widzi , twój znajomy inaczej to widział - dobrze ze każdy robi inne zdjęcia bo było by nudno tu :)
Darek

Cichy
09-07-2011, 13:37
Oczywiście lepsze jest to zdjęcie sprzed 100 lat.

ajma
10-07-2011, 21:01
Chociaż widać tylko miniaturkę tego zdjęcia sprzed 100 lat to kadrowo bardziej podoba mi się, ale na niej chyba jest o wiele mniej ludzi. 1049 osób do sfotografowanie to wielkie wyzwanie.

justanimage
11-07-2011, 09:19
(...)zdjęcie składa się z 140 połączonych fotografii.

Możesz wyjaśnić to dokładniej?

miszaqq
11-07-2011, 10:24

ale co tu wyjasniac ? uzywa sie czegos takiego

http://www.gigapansystems.com/

pelny automat, ustawiasz punkty graniczne panoramy i naciskasz start

spojrz na szklo uzyte do zrobienia fotki: 100m i to chyba na cropie, wiec 160mm
140 fotek po okolo 2-3s kazda to daje i tak niezly wynik okolo 5 minut kiedy te ponad 1000 osob musialo stac w miare nieruchomo

PS. wg. mnie fotka sprzed 100lat duuuzo lepsza

jezyor
11-07-2011, 10:28

prosię bardzo.
ponieważ takiej ilości osób nie dałoby się sfocić jedną klatką, nie byliby rozpoznawalni, Michał wykonał ok. 140 zdjęć, fotografując obiektywem 200mm w "pasach" od lewej do prawej.
Wykonał 3 serie zdjęć by uniknąć np. odwrócenia się niektórych fotografowanych. Następnie w programie panoramującym wszystkie zdjęcia zostały połączone w jedno. Jeśli ktoś był odwrócony, wiadomo, niecierpliwość - całość trwała kilkanaście minut, wycinał z innej klatki taką osobę i montował ją w ostatecznej wersji. to tyle.

Jasne - stare lepsze. z wielu powodów. jedna klatka. pewnie jeszcze robiona na szkle. imponująca jakość jak na 1911. Ale też kadr. I nostalgia. Wtedy to było święto - wielkie wydarzenie. odświętne stroje. staranne ustawienie ludzi. wtady mało kto miał aparat w komórce, chyba tylko najbogatsi. wszystko było inne. dziś się tak nie da. takie banalne rzeczy jak zdjęcie nie wywołują takich emocji i nie "dyscyplinują" ludzi.

Zrestą porównywanie tych zdjęć raczej nie ma sensu. raczej tylko to, że chciało im się przyjść, choć nie wszystkim (4500 mieszkańców).

Myślę, że gdy mieszkańcy Ogrodzieńca w 2111 roku ponownie zrobią sobie wspólne zdjęcie, będzie ono trójwymiarowe, będzie można oglądać plecy i zapis kodu genetycznego itd. wtedy też ktoś na CB powie - skaszanione - trzeba było dodać do każdego choćby hologramowe drzewo genealogiczne :)

serdecznie pozdrawiam

Cichy
11-07-2011, 13:32
prosię bardzo.
ponieważ takiej ilości osób nie dałoby się sfocić jedną klatką, nie byliby rozpoznawalni, Michał wykonał ok. 140 zdjęć, fotografując obiektywem 200mm w "pasach" od lewej do prawej.

Sorry, ale brzmi kuriozalnie. No rozumiem, do większego formatu możnaby to złożyć z 4 klatek, ale 140 ?????

jezyor
11-07-2011, 13:53
a jaka to różnica, skoro i tak trzeba kleić czy 4 czy 100?
wg mnie jedynie taka, że można zrobić ogromne powiększenie oraz w necie ludzie będą mogli sobie kolczyki oglądać.
No i pewność, że będzie absolutnie ostro w całej głębi ostrości.

pewności nie mam, ale myślę, że te względy zdecydowały o takiej formie robienia zdjęcia. nie było można nic powtórzyć :)

fotosynteza
13-07-2011, 01:22
możecie sobie po mnie pojeździć wiecej.
fotografia w pełnej krasie
www.fotosynteza.com/ogrodzieniec

P.S. fajnie sie czyta komentarze jak ktos siedzi przy kompie i krytykuje. Zrób lepsze wtedy pogadamy.

Jestem współautorem tej fotografii razem z moją żoną. Pozdrawiam

KrzysiekT
13-07-2011, 01:43
Kolego spokojnie :) O gustach się nie dyskutuje. Mi akurat bardziej podoba się nowoczesne zdjęcie, niż to sprzed 100lat. Widać kawałek kościoła, widać domy, ulicę bruk. A na tamtej tylko ludzie - i to w klasycznym "szkolnym" układzie, który mi się już po prostu znudził. Sam i tak bym to inaczej zrealizował ;)

sprocket73
13-07-2011, 07:57
Gratulacje za efekt końcowy.
Stopień w jakim mozna powiększyć poszczególne osoby faktycznie imponujący. Z 4 zdjęć takiego efektu by się nie uzyskało. A kadr z wieżą kościoła i kawałkiem miasta stanowi dużą wartość "pamiątkową".

Maver
13-07-2011, 08:26
Nie noooo... pani w rozowym zakiecie patrzy w ziemie zamiast obiektyw... DNO DNO DNO! ;-D

ps. Nie dalo by sie wyfotoszopowac tego znaku przejscia dla pieszych?

t00mcio
13-07-2011, 11:34
gratuluje efektu koncowego - imponujace!;

łyżka dziegciu - widac ostre wycinanie postaci w ostatnim rzędzie - tych na tle muru. Ale ja tylko siedzę przed kompem i krytykuję ... :)

Tibby
13-07-2011, 11:52
Nie noooo... pani w rozowym zakiecie patrzy w ziemie zamiast obiektyw... DNO DNO DNO! ;-D

ps. Nie dalo by sie wyfotoszopowac tego znaku przejscia dla pieszych?

i jeszcze po dwóch godzinach oglądania znalazłem nad znakiem, pasek na twarzy pani w okularach do wymazania.

szukam dalej ;-)

oczywiście na poważnie gratuluję. Każde zdjęcie można skrytykować, w każdym znaleźć coś do poprawki.

fotosynteza
13-07-2011, 17:00
Niech pikanetrii doda fakt iz plik w formacie psb mial 5.14gb. praca z takim plikiem uczy cierpliwosci kazda operacja zanim rostanie przeliczona i zatwierzona zajmuje jakis 15 minut.
uchyle rabka sa tutaj zrobione dwa ujecia
kosciol i ulice dzien wczesniej bez ludzi a ludzie kolejnego dnia. ze wzgledow organizacyjnych nie dalo sie inaczej.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
znajdz osobe z "popsuta" twarza. brwi jej sie przesunely :-)

dareks
13-07-2011, 21:52
o jizass co zrobiłeś z twarzą tej pani w lewym górnym rogu koło pomnika :-)

zdjęcie super i drobne rzeczy/błędy zawsze znajdą się. ciekawi mnie historia związana ze zdjęciem które trzyma dziewczynka na rękach matki - czy to uczestnicy poprzedniego zdjęcia?

justanimage
14-07-2011, 08:52
Niech pikanetrii doda fakt iz plik w formacie psb mial 5.14gb. praca z takim plikiem uczy cierpliwosci kazda operacja zanim rostanie przeliczona i zatwierzona zajmuje jakis 15 minut.
uchyle rabka sa tutaj zrobione dwa ujecia
kosciol i ulice dzien wczesniej bez ludzi a ludzie kolejnego dnia. ze wzgledow organizacyjnych nie dalo sie inaczej.

Ile kosztuje urzadzenie do zrobienia takich 140zdjec? Mozna to gdzies wypozyczyc?
:)

fotosynteza
15-07-2011, 00:48
o jizass co zrobiłeś z twarzą tej pani w lewym górnym rogu koło pomnika :-)

zdjęcie super i drobne rzeczy/błędy zawsze znajdą się. ciekawi mnie historia związana ze zdjęciem które trzyma dziewczynka na rękach matki - czy to uczestnicy poprzedniego zdjęcia?

Pani obok pomnika stała w cieniu gałęzi.

Jeśli chodzi o dziewczynkę
Sam byłem bardzo ciekawy o co chodzi. Otóż pewni mieszkańcy podczas naszej fotografii znajdowali się na wczasach nad morzem a bardzo chcieli byc na wspólnej fotografii wiec poprostu wnuczka wzięła ich zdjęcie ze sobą żeby też byli obecni. Dowiedziałem się o tym od taty tej dziewczynki, która trzyma zdjęcie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ile kosztuje urzadzenie do zrobienia takich 140zdjec? Mozna to gdzies wypozyczyc?
:)

Bardzo drogie. Nie pożyczam. Robiliśmy razem z żoną dwie wersje tego zdjęcia. To co oglądasz to wersja wykonana przez nią.
wiec to chyba jasne, że nie pożyczam.

miszaqq
16-07-2011, 00:03
a tak na powaznie to czym bylo robione ? manualna glowica do panoram ? automat z gigapano ? cos innego ?

no i jakis pan z nikonem sie nawet zaplatal

źródło (http://img163.imageshack.us/img163/7695/nikoniarzmoderatorzy.jpg)

a za nim pewnie dwoch moderatorow [ci w muszkach] z cb pilnuje porzadku ;))

fotosynteza
17-07-2011, 23:30
a tak na powaznie to czym bylo robione ? manualna glowica do panoram ? automat z gigapano ? cos innego ? )

to pytanie musi pozostac bez odpowiedzi. Duzo czasu, pracy i prob kosztowalo mnie zdjecie zeby tak wywalic kawe na lawe.

darekgra
17-07-2011, 23:47
praca rewelacyjna

ps. pan trzymający na rękach chłopca w niebieskiej czapeczce do poprawy (w prawo od dziewczynki ze zdjęciem

canis_lupus
18-07-2011, 21:01
Dziwna jest twarz kobiety która wskazuje prawy dolny róg znaku przejścia dla pieszych.
Ogólnie kilka twarzy jest jakby wklejonych i nie mówie tu o ostatnich rzędach.

Goomis
19-07-2011, 00:08
a tak na powaznie to czym bylo robione ? manualna glowica do panoram ? automat z gigapano ? cos innego ?

komórką 3Mpix i wysłane do CSI :-D
Zoom in - enchance, zoom in - enchance a to tylko po to, bo podczas robienia zdjęcia ktoś okradł spożywczaka z naprzeciwka i trzeba było znaleźć jego odbicie w którejś z par okularów. Nie było łatwo ale udało się a w efekcie ubocznym przy tzw. "okazji" złożono to zdjęcie :-P

Nie no zdjęcie fajne ale uważam, że można było zrobić to mniejszym wkładem pracy z podobnym efektem (np. 5D2 albo 1Ds3 + odpowiednio ustawiony i użyty ts-e np. 45mm) i sprawę można by zamknąć w 20zdjęciach.
Ale wiadomo, że każdy podszedłby do tego inaczej.
70letni Pan Heniek z zakładu w miejscowości X, wytargałby z piwnicy swojego starego Sinara czy Linhofa, kupił kliszę lub błonę, albo nawet wytrawił sobie szkło, ustawił pokłon i przechył, zrobił ze 3-4foty, potem na bęben i też by wszystkim kopara opadła ;-)

JimB
04-08-2011, 15:13
Do autora: Mariusz, nie bierz do siebie tego co pisze - wiadomo ze siedzac przy kompie latwo sie krytykuje czyjas prace uzywajac wylacznie wyobrazni niezweryfikowanej przez rzeczywistosc.. ;)

Coś niesamowitego. Człowiek deprecjonuje kawał niezłej roboty i na koniec mówi żeby sobie nie brać tego serca. Nie nadążam już na tym forum omijać krytykanctwa. W takich ujęciach logistyka przewzięcia ma wieksze znaczenie niż optyka. Nie wspominając o ograniczeniach jak budzet.

Gratuluję pomysłu i wykonania.
Można składać oferty na EURO :)

grzegorzki
06-08-2011, 08:41
Coś niesamowitego. Człowiek deprecjonuje kawał niezłej roboty i na koniec mówi żeby sobie nie brać tego serca. Nie nadążam już na tym forum omijać krytykanctwa. W takich ujęciach logistyka przewzięcia ma wieksze znaczenie niż optyka. Nie wspominając o ograniczeniach jak budzet.

To juz jest metakrytyka. Czlowiek chcial napisac co mysli - to nie wolno? Autor, ani kolega nic nie pisze o logistyce, ani technice, ani budzecie to oceniamy co widzimy. Zaklocenia glebi ostrosci, zbyt dlugi czas robienia zdjec, pojedyncze bledy w 'sklejaniu' zdjec, troche rozjechana kompozycja, podnosnik chyba mozna bylo ustawic ukosnie na chodniku, prawie kazdy ludek (glownie dzieci) patrzy w inna strone ...

lMl
08-08-2011, 19:38
Dla mnie rewelacyjna praca.

fotosynteza
09-08-2011, 19:01
Realia były następujące:
Zwyżka była mówiąc delikatnie nie sprawna do końca, stała na chodniku z kostki i nie mozna było jej przestawic bo obok była trawa. wznosilismy sie pomiedzy przewodami telefonicznymi wiec operator miał troche trudnosci. dzień wczesniej robiłem zdjecie koscioła i ulicy bez ludzi i samochodów. Oczywiście operator zwyzki nie umiał ustawić tak samo dwa razy. zdjęcie było robione o 17.30 ale byli tacy którzy nie znają sie na zegarku. Trudno było trzymać głowe nieruchomo przez kilka minut szczególnie jak sie ma 6 czy 10 lat.
W trakcie organizacji takiego przedsięwzięcia wydarza sie mnóstwo nie przewidzianych zdarzeń nad którymi trzeba na bieżąco panować.... Szkoda pisać o tym wszystkim.

Nie jestem szczególnie wrażliwy na krytykę niech sobie piszą. Wolałbym tylko żeby była konstruktywna.

Jeśli ktoś napisał że to dobra robota to serdecznie za to dziękuję.
Jeśli ktoś krytykował to wyciągnę wnioski i następne zrobie lepiej. Tylko czy z każdej krytyki bedzie sie dało ?

Podsumowując. Gdyby Mariusz nie napisał posta o tym wydarzeniu to ja jako autor nie zrobiłbym tego. Częsci grupowiczów nie pasuje to że ktoś coś umie zrobić. Chciałbym tutaj nauczyć sie czegoś od innych a nie zawsze się da.

MarcinekP
09-08-2011, 21:00
rewelacja, gratuluję i podziwiam

JimB
10-08-2011, 10:18
To juz jest metakrytyka. Czlowiek chcial napisac co mysli - to nie wolno? Autor, ani kolega nic nie pisze o logistyce, ani technice, ani budzecie to oceniamy co widzimy. Zaklocenia glebi ostrosci, zbyt dlugi czas robienia zdjec, pojedyncze bledy w 'sklejaniu' zdjec, troche rozjechana kompozycja, podnosnik chyba mozna bylo ustawic ukosnie na chodniku, prawie kazdy ludek (glownie dzieci) patrzy w inna strone ...

To nie jest żadna metaktytyka tylko zwrócenie uwagi na niekonstruktywną krytykę. Przeczytaj pierwszy post Piotra. "Zrypanie tak banalnej do wykonania foty bezcenne".
Dopiero po upomnieniu "Co masz konktretnie na myśli" otrzymujemy informację że technicznie zdjęcie mogło byc lepsze z wyliczeniem tak zwanych błędów.

Dlaczego pisze tak zwanych. Bo wszystko można zrobić lepiej mając do dyspozycji danegy czasu, środki i okoliczności

Faktycznie nie wiemy nic o budzecie, logistyce, itp.
Dlaczego wiec pisać że zdjęcie jest zrypane?
Dlaczego zakładać że techniczno/artystyczna strona była najważniejsza.

Byłem na stronie u Piotra. Robi ********e zdjęcia. Pojedyńczym osobom. Być może robiąc śluby może ma też zdjęcie 150 osób. Ja nie znalazłem. Dostanę linka i chylę czoło zamieniając krytykactwo na krytykę. Pomimo że do 1000 jeszcze daleko. grzegorzki Ty masz takie? 150 osób każdy patrzy w obiektyw i ma otwarte oczy.

Ogarniałem kiedyś 500 osób i wiem, że kto tego chociaż raz nie zrobił, nie ma najmniejszego pojęcia o czym mówi. To nie jest 500 wazonów. Różnica między zrobieniem zdjęcia 2 osobom i 1000 jest jak miedzy prowadzeniem auta osobowego i rajdowego. Z zewnątrz wyglada podobnie, tylko że ten kto nigdy nie jeżdził nie ruszy za pierwszym razem wcale, bo sprzegło kompletnie inne. Napisać zaś o tym, że rajdowiec szarpie autem przy ruszaniu może każdy, bazując na swoich doświadczeniach z ruszania na zielonym w mieście.

W Europie mamy taką tradycję domniemania niewinności. Wiec zanim się krzyknie się "na szafot" może warto ze dwa pytania zadać?

I na zakonczenie.
Czy komuś wolno swoje zdanie wypowiadać? Ależ oczywiście, że wolno.
Czy wolno pokazać że to zdanie nic nie wnosi kontruktywnego do dyskusji? Bez komentarza.

I to już EOT z mojej strony bo fotosynteza pochodzi lajtowo do tematu wiec nie będę za adwokata robić. :)

Pozdrowienia

PS
Dzielić sie taką wiedzą warto. Jeszcze raz powtórze w takich projektach logistyka ważniejsza niż optyka. Wystarczy, że Pan od ponośnika nie sprawdzi kompresji. Po 4 nieudanych próbach podniesienia fotografa, tłum sie zirytuje, rozlezie i będzie twierdził że fotograf d**a :)
Przygotowanie projektu nocnego zdjęcia Toledo doświetlonego kilkuset małymi lampami błyskowymi zajął kilkaset więcej razy czasu niż samo robienie zdjęcia.

micles
14-08-2011, 20:13
Przygotowanie projektu nocnego zdjęcia Toledo doświetlonego kilkuset małymi lampami błyskowymi zajął kilkaset więcej razy czasu niż samo robienie zdjęcia.
źródło (http://img809.imageshack.us/img809/8527/zomgg.jpg)
Źródło : http://www.fotosynteza.com/ogrodzieniec/

Fota spoko, plan wykonany, ale tych blurniętych cieni na murze (ostatni rząd ludzi) to nie wybaczę. Wygląda jak z okładek średnionakładowych magazynów ;)

Dużo ludzi pomimo 3 serii ma zamknięte oczy. Nie dało się wykombinować innej pogody? Albo uświadomić ludziom, że faktycznie mają spróbować nie zamykać przez jakiś czas? Wiem, trudno, ale przy takim nakładzie to bym się wnerwił na jednego z drugim...