Zobacz pełną wersję : Fotografia sportowa Canon 70-200 f/2,8 L USM czy 70-200 f/4L IS USM
pacin1985
04-07-2011, 18:39
Witam wszystkich serdecznie
Mam problem bo nie wiem co wybrać , chciałbym robić zdjęcia na meczach piłki nożnej , hokeju i siatkówce .
Obecnie posiadam
body: Canona 450D
Obiektywy:
Canon 18-55 3.5-5,6 IS kit
Canon 50 1.8
Canon 55-250 4-5.6 IS
Obecnie robię zdjęcia moim C55-250 i jakoś daje rade ale chciałbym pójść o krok dalej i się zastanawiam nad tymi dwoma obiektywami jak w temacie Canon 70-200 f/2,8 L USM czy 70-200 f/4L IS USM chyba że ktoś ma inny pomysł na obiektyw sportowy . Cenowo mniej więcej wychodzą tak samo . Może ktoś robi podobne zdjęcia i ma większe pojęcie jaki obiektyw by mi się bardziej przydał . Powiem że dla mnie to bardzo duży wydatek więc chce dobrze wybrać by później nie żałować . Z góry dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi .
Bartek_902
04-07-2011, 18:45
Odpowiedz jest prosta i powinienes znać ją sam.
Sport ?? tylko f/2.8 bo warunki są różne a czasy są potrzebne krótkie.
Stabilizacjia nic Ci nie da bo osoby w ruchu Ci nie zamrozi
olek.tbg
04-07-2011, 19:08
Mimo, że nie miałem żadnego z w/w obiektywów - poleciłbym wersję z światłem 2.8
Bartek napisał wsztsko w temacie.
Może Tamron 70-300 VC USD - nie jest tak bardzo drogo jeżeli ma to dla Ciebie znaczenie, a optycznie daje rade.
Może nie jest tak pancerny jak białe Lki, ale chyba daje rade. Sam się do niego przymierzam. Niestety gorsze światło... Pytanie na jakich wydarzeniach masz zamiar te zdjęcia robić?
Tutaj chodzi o to że wszystkie rodzaje sal hal etc są zapewne słabo oświetlone lub sztucznie, więc w takim wypadku potrzebny Ci obiektyw 2.8 który jest jaśniejszy. Do tego typu zastosowań polecał bym kupno takiego właśnie
Może Tamron 70-300 VC USD - nie jest tak bardzo drogo jeżeli ma to dla Ciebie znaczenie, a optycznie daje rade.
Do fotografii sportowej raczej średni pomysł. Światło w nim jest wg mnie raczej nieakceptowalne do tych celów.
Da__FreaK
04-07-2011, 19:46
2,8 na hali to wcale nie jest jasno..
Wiekszosc hal w PL to ciemnice, a lokalne hale to juz w ogole. kwesita tego jaki masz zakres iso w aparacie. U mnie konczy sie na 3200 wiec 2,8 odpada na wiekszosci hal, dlatego ( foce pilke reczna ) foce 85-tka :) Sprawdza sie wysmienicie :)
Ja swoje 70-200 f/2,8 mysle zamienic na 135.
pacin1985
04-07-2011, 19:52
A co myślicie z zakupem tego obiektywu poczekać z 2 miesiące by uzbierać na nowy sprzęt czy ryzykować np na allegro używkę??
Dodaje linki do moich galerii robionych Canonem 55-250 4-5.6
http://foto.sportowefakty.pl/index.php?k=6&p=21&g=5261
http://foto.sportowefakty.pl/index.php?k=6&p=21&g=5221
http://foto.sportowefakty.pl/index.php?k=6&p=21&g=5093
http://foto.sportowefakty.pl/index.php?k=6&p=21&g=5085
Dodaje że jestem amatorem
pacin1985
10-07-2011, 22:04
a teraz inne pytanie czy mój 450D da rade by porobić fajne foty sportowe ?? Bo być może będę musiał tez zmienić body tylko niestety wchodzi w grę coś używanego chyba będzie to 40D co myślicie o tym by zmienić na używanego . Tylko mojego 450D nie chce się pozbywać zbytnio się do niego przyzwyczaiłem . Być może wejdzie w grę też 50D tylko będę musiał poczekać ze zmiana body do października/listopada
a teraz inne pytanie czy mój 450D da rade by porobić fajne foty sportowe ?? Bo być może będę musiał tez zmienić body tylko niestety wchodzi w grę coś używanego chyba będzie to 40D co myślicie o tym by zmienić na używanego . Tylko mojego 450D nie chce się pozbywać zbytnio się do niego przyzwyczaiłem . Być może wejdzie w grę też 50D tylko będę musiał poczekać ze zmiana body do października/listopada
nie kombinuj tylko rób foty.. robienie fot sportu nie polega tylko na waleniu serią 10 fps.. trzeba też nauczyć się przewidywać co będzie za chwilę lub dwie - i z imprezy lepiej przynieść 3 czy 5 dobrych zdjęć niż 100 przeciętnych.. ja robię sport 5d i wcale nie narzekam, mimo że nie ma 6fpsów jak 40d to jakoś daję sobie radę.. rób foty a nie szukaj wymówek że body masz niedobre.. a jak coś ci nie idzie to daj przykładowe foty to coś poradzimy..
Przejrzałem Twoje foty - generalnie - dajesz radę ;) serwer trochę kompresuje i to wpływa na jakość ale jest ok.. z 70-200 będziesz miał pociechę - ja bym póki co nie zmieniał puszki.. każdy miesiąc to spadek cen używek ;)
jak dla mnie 40D to wlasnie takie min. do sportu, masz tam juz fajny af i te 6,5fpsa ;) które przy foceniu sportu są cholernie ważne
nie kombinuj tylko rób foty.. robienie fot sportu nie polega tylko na waleniu serią 10 fps.. trzeba też nauczyć się przewidywać co będzie za chwilę lub dwie - i z imprezy lepiej przynieść 3 czy 5 dobrych zdjęć niż 100 przeciętnych.. ja robię sport 5d i wcale nie narzekam, mimo że nie ma 6fpsów jak 40d to jakoś daję sobie radę.. rób foty a nie szukaj wymówek że body masz niedobre.. a jak coś ci nie idzie to daj przykładowe foty to coś poradzimy..
Fpsy cholernie ulatwiaja fotografowanie sportu - tutaj ktoś mrugnie, tutaj zrobił dziwną minę, zasłonił połowe twarzy dłonią albo ktoś przebiegł. Dzieki właśnie tym FPSom będzie o wiele łatwiej wybrać te kilka dobrych zdjęć. Przewidywać oczywiście też trzeba się nauczyć, dużo daje nauczenie się akcji danego zespołu na pamięć. Chociaż zaryzykowałbym stwierdzenie, że wiecej daje refleks, szybki AF i FPSy ;)
Ja swoje 70-200 f/2,8 mysle zamienic na 135.
polecam, zrobiłem coś takiego prawie 2lata temu ;) ale znowu w nowych halach jest cholernie jasno, a zoom jednak sporo ulatwia - najlepiej miec oba ;)
myslidar
10-07-2011, 23:47
f2.8 to często za ciemno... Amatorsko możesz używać co chcesz, bo najwyżej wyjdzie Ci słabo, albo wcale :) Puszka ma też duże znaczenie, o ile 5D daje piękny obrazek to z szybkość tego body do sportu niestety nie powala i wiele akcji zwłaszcza z bliska Ci ucieknie. Ilość klatek jest dla mnie sprawą drugorzędną, natomiast szybko AF w puszcze i obiektywie + mały lag shooter ma spore znaczenie.
Wiele zależy po prostu od dziedziny sportu i warunków uprawiania tego sportu, żeby mieć spokojną głowę to trzeba mieć minimum 70-200 2.8 + puszkę z serii xxD - takie jest moje zdanie. A i tak czasem może to być za mało..
Co do pytania czy 70-200/2.8 nowy czy używany - niedawno miałem podobny problem: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76397
W skrócie polecam zakup używanego jeśli odbierze się go osobiście i przetestuje przed zakupem.
pacin1985
11-07-2011, 06:22
Różnica obecnie jest taka ze używany kosztuje na allegro 3800zl a ja w sklepie wyczaiłem za 3999 zl z gwarancja .
A właśnie sprawa gwarancji czemu Canon ma gwarancje na rok ?? Tak mam w body i obiektywach . A polskie prawo nakłada podobno nakaz dawania gwarancji 2 letniej tak mi mówiła siostra która tym się interesuje . Znowu koleś z allegro który sprzedaje obiektyw jaki mnie interesuje pisał mi że ma gwarancje na rok bo brał na fakturę, czy to jest jakaś różnica??
Na buty za np.30 zl w takim realu dają gwarancje na 2 lata a tu obiektyw 100 razy droższy na rok .
Ten za 3800 to jest jakiś przeceniony ;)
Kupiłem dosłownie na dniach za 3300 - stan jak sklepowy poza osłoną, której jak wiesz nie ma siły żeby nie porysować. I uv'kę dostałem w gratisie. Poczekaj chwilę, rozejrzyj się, przeglądaj oferty jakie się pojawiają.
W jakim sklepie za 3999? U Ciebie w mieście, czy przez alledrogo?
mi się udało kupić Canona 70-200 f2.8 za 2500 na alledrogo. soczewki nie ruszone, od nowości UVka którą dostałem w gratisie, AF zero problemów, osłona wiadomo, ma rysy. kupiłem może tydzień temu.
pacin1985
11-07-2011, 16:32
w saturnie i czekam tylko aż będzie na raty za 0 % to biorę . A co z tą gwarancja ??
A w jakim miescie w saturnie?
Obecnie robię zdjęcia moim C55-250 i jakoś daje rade ale chciałbym pójść o krok dalej i się zastanawiam nad tymi dwoma obiektywami jak w temacie Canon 70-200 f/2,8 L USM czy 70-200 f/4L IS USM chyba że ktoś ma inny pomysł na obiektyw sportowy .
Wybierz jasniejszy. Stabilizacja nie jest ci do niczego potrzebna, bo w przypadku zdjec sportowych i tak fotografowany obiekt jest w ruchu, wiec nawet jesli ustabilizuje ci aparat, to i tak fotografowany obiekt sie porusza i wyjdzie rozmyty.
Oczywiscie w pewnych przypadkach IS moze byc przydatny, ale generalnie lepiej wybrac jasniejszy obiektyw niz obiektyw ciemniejszy ale ze stabilizacja.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Różnica obecnie jest taka ze używany kosztuje na allegro 3800zl a ja w sklepie wyczaiłem za 3999 zl z gwarancja .
A właśnie sprawa gwarancji czemu Canon ma gwarancje na rok ?? Tak mam w body i obiektywach . A polskie prawo nakłada podobno nakaz dawania gwarancji 2 letniej tak mi mówiła siostra która tym się interesuje . Znowu koleś z allegro który sprzedaje obiektyw jaki mnie interesuje pisał mi że ma gwarancje na rok bo brał na fakturę, czy to jest jakaś różnica??
Na buty za np.30 zl w takim realu dają gwarancje na 2 lata a tu obiektyw 100 razy droższy na rok .
Tak naprawde to gwarancja moze byc roczna. Dalej moze byc juz rekojmia czy jakos tak. Wiec nawet te 2 lata gwarancji na buty to tak naprawde rok gwarancji i rok rekojmi (chyba, niech mnie ktos poprawi jesli nie chodzi o rekojmie tylko jakies inne trudne slowo :)
A właśnie sprawa gwarancji czemu Canon ma gwarancje na rok ?? Tak mam w body i obiektywach .
Kiedyś kiedyś kupowałem 1000D w jednym ze znanych sklepów foto - miałem wtedy rok gwarancji Canona i drugi rok rękojmi. Nie wiem jednak jak ze skutecznością egzekwowania gwarancji po pierwszym roku, na szczęście nie musiałem z tego korzystać...
pacin1985
13-07-2011, 01:02
Już ktoś kupił obiektyw z saturna z Katowic . Szkoda ale już mam nauczkę żeby najpierw kupić sobie a potem podawać na forum informacje o cenie . W fotojoker powiedzieli mi za niego 4912 zł . Wiec czekam aż znowu gdzieś znajdę taniej .
może był jkakiś trefny?
nie żałuj!