Zobacz pełną wersję : "Najciekawsze zdjęcia National Geographic"
Oglądał ktoś z was ten program? wczoraj o 22 leciały dwa premierowe odcinki na kanale National Geographic Channel. Nawet przyjemnie się ogląda, jest trochę ciekawostek jakim sposobem wykonano dane zdjęcie. Mogło by też być coś więcej o technice wykonywanych przez nich zdjęć czy o sprzęcie jakiego tam używają (w każdym bądź razie widziałem że Canonony:-), ogólnie fajny program, zobaczymy jak dalsze odcinki z tego cyklu.
Canonony?
pierwsze słyszę
Canonony?
pierwsze słyszę
sorry za przejęzyczenie, ale niektórzy lubią być uszczypliwi:lol:
To może być ciekawe. Niestety nie oglądałem. A nie wiesz kiedy i czy będą następne odcinki?
Dla milosnikow NG: http://www.groupon.pl/oferty/cala-polska/nationalgeographic-online/495915
Oby wyrobili sie z wysylka.
To może być ciekawe. Niestety nie oglądałem. A nie wiesz kiedy i czy będą następne odcinki?
Będą. Chyba w każdą sobotę o 22:00, nie wiem czy na tygodniu też ale w soboty na pewno
Fajnie. Trzeba będzie przypilnować emisji i obejrzeć.
"Najciekawsze zdjęcia National Geographic" cyklicznie co sobotę o 22.00, a co niedzielę (czyli dziś także) o 21.30 na TVN Style - "Jak robić piękne zdjęcia".
pablocovalik
03-07-2011, 20:44
powtórki na NG w niedzielę o 9:00 do 10 dwa odcinki niestety dziś obejrzałem tylko 2 ostatnie minuty-może ma ktoś nagrane bo w tygodniu chyba już nie powtórza
Janek1977
04-07-2011, 01:22
Obydwa odcinki bardzo ciekawe - szczególnie ten o fotografowaniu amerykańskiej sekwoi. Naprawdę wielki szacun dla Nicka Nicholsa - pracował nad tym cały rok i efekt uzyskał "przekozacki". Skrót programu na Youtube tu: http://www.youtube.com/watch?v=agnVUu4xBBI W wykorzystaniu 1Ds MkIII i u asystentów 5D MkII.
a co niedzielę (czyli dziś także) o 21.30 na TVN Style - "Jak robić piękne zdjęcia".
Ogladałem, taka trochę wiedza podstawowa + czasem smaczki. Doświadczony fotograf przekazuje wiedzę (początek programu) zielonym a oni to wprowadzają w życie. Zdjęcia nie są jakiś tak specjalnie dobre.
Krótkie 30min i to nie całe.
Janek1977
09-07-2011, 23:08
Właśnie skończył się drugi premierowy odcinek "Najciekawsze zdjęcia National Geographic". Dziś w roli głównej Nikons do zdjęć podwodnych 900 kilowych rybek i zatapianego statku (średnio ciekawe), a w drugiej części Nikon i "Kahuna" fotografowały idealną burzę. Z ciekawostek podali, że ta "Kahuna" (nie wiem jak to się pisze) jest aparatem o najwyższej rozdzielczości na świecie, a zarazem najszybszym - uwaga - robi 1.500.000 (milion pięćset tysięcy) zdjęć na sekundę przez 30 sekund (potem się przegrzewa). Waży 700kg i jest reliktem zimnej wojny przerobionym kilka lat temu przez inżynierów NG na aparat cyfrowy i kosztuje 500 tyś $. Niestety pomimo takiego sprzętu nie udało się wykonać idealnego zdjęcia burzy.
jacek_73
10-07-2011, 07:15
...Z ciekawostek podali, że ta "Kahuna" (nie wiem jak to się pisze) jest aparatem o najwyższej rozdzielczości na świecie, a zarazem najszybszym - uwaga - robi 1.500.000 (milion pięćset tysięcy) zdjęć na sekundę przez 30 sekund (potem się przegrzewa). Waży 700kg....
Idealna na piesze wędrówki :mrgreen:A tak bajdełej: National Geographic to świetne zdjęcia. Ideał. Jak dla mnie oczywiście - ideał do którego należy dążyć. Ale jak pokazuje seria to także przemysł...
Pozdrawiam.
Janek1977
30-07-2011, 03:35
Z każdym odcinkiem coraz słabiej niestety, jedyne co dobrego to robili zdjęcia niedźwiedziowi-duchowi i to z dobrym efektem.
Oczywiście poza jednym czy dwoma odcinkami króluje Canon ;-)