PDA

Zobacz pełną wersję : Nissin di622 nie błyska, bądź błyska różną mocą.

kajtek19891
02-07-2011, 17:50
Witam.
Jak w temacie. Lampa Nissin di622 (wersja pierwsza) nie błyska mimo palącej się zielonej kontrolki, informującej o naładowaniu lampy (wciskając zieloną kontrolkę wyzwala zawsze). Czasem błyska, ale różną mocą np. tryb M, lampa na 3/5 mocy raz błyska 1/6 a raz odpowiednio 3/6. TTL - taka sama sytuacja - loteria.
Przeważnie poprawnie wyzwala co trzeci błysk w ciągu "brak błysku -> lekki błysk -> poprawny błysk", czasem nie wyzwala wcale.
Puszka to 450D.
Pierwsze co przyszło mi na myśl to zabrudzona stopka bądź styki lampy, ale porządne wyczyszczenie nic nie dało.
Macie może jakieś pomysły bądź rady co z tym fantem zrobić? Miał ktoś podobny problem?
Akurat na jutro potrzebna mi lampa a dziś fiksuje... jak pech to pech..
Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprawdziłem jeszcze raz... wciskając zieloną kontrolkę lampa również czasami nie odpala mimo gotowości. Palnik..?

spr
02-07-2011, 20:14
1. dobrze osadź lampę na sankach - czesto sie wysuwa i jeden styk nie łapie za dobrze i jest ****, a ta lampa chyba mocowana jest na nakrętkę a w przypadku tego mocowania łatwo by się wysunęła z sanek
2.baterie - może jedno ogniwo masz nie stabilne i tu problem
3. kable łaczace dolną cześc lampy z osprzetem palnika, mi sie kiedyś wykrszyło połączenie lutowane i podobne objawy miałem bo raz stykało raz nie.

kajtek19891
04-07-2011, 20:09
Dzięki za odpowiedź ;-) .
Akumulatorki są ok, poza tym sprawdzałem na dwóch kompletach.
Lampa również dobrze zamontowana na sankach. Zdarzało się kiedyś, że się lekko wysunęła, dlatego sprawdziłem to na samym początku.
Dziś rozkręciłem lampę... wszystkie przewody są ok, nie widać żadnego pęknięcia, uszkodzenia, zalania itd.
Lampa po gwarancji już, ale wyślę do serwisu. Jak dostanę odpowiedź co zostało uszkodzone napiszę - może ktoś w przyszłości będzie miał podobny problem i trafi na ten temat...
Pozdrawiam!

gavin
04-07-2011, 22:26
a w manualu (lampy) też dziwnie działa?

kajtek19891
06-07-2011, 02:37
Tak, loteria jest również wtedy.

larguss
26-10-2012, 09:59
Mam podobny problem. Jak naprawiles problem....

jacek_76
02-08-2013, 09:59
Witam,
Chciałem odswieżyć temat. Wczoraj moja lampa (nissin di866 pro)odmówiła współpracy :( jakieś 3 tyg temu skończyła się gwarancja a tu zonk ... ładuje się, lampka świeci na zielono a błysku nie wyzwala. Nie błyska na aparacie i nie błyska z ręki. Czy to palnik umarł i jaki koszt wymiany? gdzie najlepiej oddać do naprawy?

jacek_76
13-02-2014, 22:57
Rozwiązanie sprawy: piszę bo może ktoś rozważa zakup takiego sprzętu ( nie polecam )

Szukałem jakiegoś serwisu lamp w polsce, znalazłem chyba w krakowie. Wysłałem ją i serwisant zadzwonił do mnie że palnik i układ wyzwalający są dobre i ze prawdopodobnie padł układ sterujący a on nie możliwości takowego wymienić bo to trzeba zaprogramować po wymianie i żebym poszukał autoryzowanego serwisu. Autoryzowany serwis nissina nie dziala juz w polsce więc dystrybutor powiedzial mi że mogą wysłać do serwisu za granicą.
Wysłałem lampę do nich a oni do autoryzowanego serwisu, żeby wycenili koszt naprawy. Zawołali 150-160 euro za naprawę, nie powiedzieli co jest uszkodzone. poprosiłem o odesłanie bez naprawiania, bo za niewiele więcej mozna kupić nową lampe ... chyba więcej mnie nie skuszą takie wynalazki...