Zobacz pełną wersję : Softbox a parasol
Witam,
Mam pytanie dot. uzywania "rozpraszaczy" swiata w studio. Jak jest roznica miedzy uzyciem softboxa a uzyciem srebrnego parasola?Czy roznica polega na skupieniu blysku? Wytlumaczcie mi prosze. Pozdr.
Polecam google :) A tak na powaznie to srebrna parasolka daje po pierwsze jako parasolka mniej kontrolowane swiatlo pod wzgledem konta padania i rozproszenia, ale przede wszysktim bardziej kontrastowe oswietlenie ze wzgledu na silniejsze odbicie swiatla od srebrnej powierzchni. Przyklady znajdziesz nawet na Allegro pod parasolki.
To tyle.
No i bliki w oczach się różnią, he he.
Mi bardziej podobają się te z parasolki.
Jeszcze dodam, że softbox zabiera więcej mocy. Ze srebrnej parasolki jest światło odbite, z softboxa rozproszone (jak przez białą parasolkę, tyle że ona zabiera mniej mocy). To też jakaś różnica :D Właśnie większa kontrastowość odbitego od srebrnej powierzchni i wydobycie szczegółów. Softbox/biała parasolka - bardziej miękkie światło, łagodniejsze cienie. Co do mocy to ważna jest ona przy lampach aparatowych albo niewielkiej mocy żarówkach błyskowych, które to przy wielu zastosowaniach są zupełnie wystarczające a o wiele tańsze :) A do skupienia światła to plaster miodu albo strumienica.