Zobacz pełną wersję : Porównanie lamp
manfred1
30-06-2011, 09:42
Witam serdecznie od niedawna jestem w systemie canona i mam pytanie odnośnie porównania lamp a dokładniej chodzi mi o 580EXII, 580EX. Lampa używana głownie w pomieszczeniu sala weselna i takie tam. Zależy mi na kilku zdaniach którą wybrać jakie wady i zalety na której sie lepiej pracuje. Rewanżem mogę odwzajemnić się spostrzeżeniami odnośnie nikonowskiej 900 i 800 tki. Pozdrawiam
Mam obie. EX II się szybciej ładuje i ma wygodniejsze zapinanie do body(czyt taki zacisk, który zapinasz i rozpinasz w 1 sec), EX II jest też ponoć całkowicie uszczelniona, EX ma wygodniejszy i szybszy dostęp do przestawiania Master/Slave przy pracy bezprzewodowo po podczerwieni. Więcej znaczących dla mnie różnic nie zauważyłem.
manfred1
30-06-2011, 09:58
A powiedz mi w manualu w której szybciej mogę zmienić +/- ?
Jedna i druga ma kółko, w obu robi się to tak samo -> klik przycisk w srodku > obracasz kółkiem > klik.
manfred1
30-06-2011, 10:51
Dzieki serdeczne. Z tm zaciskiem to prawda choc kółko zawsze lepiej dociska lampe do sanek.
też mam obie - w II jest szybciej ale też z 6-7 razy coś nie zaskoczyło i albo lampa nie działała, albo eTTL nie śmigał albo coś.. pomogło dopiero zdjęcie z sanek , wyłączenie i ponowne włożenie i włączenie.. w I tego nie miałem..
II szybciej się ładuje... +/- w obu działa tak samo ale odkąd mam PW to używam zone controlera.. jakbym miał kupować to jednak brałbym II