PDA

Zobacz pełną wersję : Front-focus na klinie

pkoprowski
25-06-2011, 20:54
Witam,

zmieniłem ostatnio matówkę na precyzyjną z klinem i rastrem. Niestety mam front-focus - gdy obraz na pryzmatach klina zejdzie się idealnie, to na matrycy ostre są przedmioty bliższe obiektywowi. W związku z tym mam dwa pytania.

Po pierwsze w którą stronę należy skorygować położenie matówki, aby usunąć ten FF. Moja wyobraźnia geometryczna mówi mi, że matówkę powinienem umieścić niżej (tj. bliżej głównego lustra) podkładając dodatkową warstwę dystansową. Ale wolę się upewnić.

Jeśli tak to z czego wykonać taką warstwę dystansową - musi to być materiał o maksymalnie jednolitej grubości, nie kruszący i niestrzępiący się (ogólniej nie sypiący "syfów" do komory lustra), a przy tym łatwo poddający się obróbce metodami domowymi. Oryginalna blaszka dystansowa pod matówką jest metalowa, ale nie mam pojęcia jak przyciąć amatorsko tak cienką blaszkę i jej przy tym nie wygiąć nawet w minimalnym stopniu. Myślałem zatem o jakiejś folii (np. do kserokopiarki tudzież okładkach do bindownicy), ale może ktoś ma lepsze pomysły czy też własne doświadczenia, to będę wdzięczny za sugestie.

FlatEric
25-06-2011, 23:55
Po pierwsze w którą stronę należy skorygować położenie matówki, aby usunąć ten FF. Moja wyobraźnia geometryczna mówi mi, że matówkę powinienem umieścić niżej (tj. bliżej głównego lustra) podkładając dodatkową warstwę dystansową.
Jeżeli na matrycy ostrość wypada bliżej niż na matówce, to znaczy, że matówka jest za blisko obiektywu (lustra), i trzeba ją oddalić (zależność jest tu odwrotna - im dalej umieszczona jest płaszczyzna obrazowa od obiektywu, tym bliżej wypada ostrość).
Jeśli uda Ci się zmierzyć ten FF, to można nawet wyliczyć, o ile trzeba skorygować położenie matówki.

Pzdr

Grzesiu

wiktor2323
28-06-2011, 00:11
Możesz spróbować z pianką modelarską/ mikro gumą:) Co prawda używam jej do innych celów, ale nie zauważyłem żeby się kruszyła:)

mc_iek
28-06-2011, 12:26
Ja w swoim 350d rozwiązałem problem przez wyjęcie metalowej ramki dystansowej (mosiężnej) pod matówką i naklejenie na kołnierz matówki cienkich paseczków zwykłej, przezroczystej taśmy klejącej Scoth. Justowanie matówki powinno być robione przy pomocy ramki o odpowiedniej grubości, ale na Żytniej stwierdzili, że nie dysponują takimi do serii xxxD.