PDA

Zobacz pełną wersję : Rozbita Sigma 70-300

Maciej
24-06-2011, 12:52
Upadł mi aparat na ziemię, mimo że był na pasku na mojej szyi, spadł.
Uderzył obiektywem w ziemię przy maksymalnej ogniskowej (wysunięty).
Zamknięcia na nim nie było, bo zaraz miał focić dalej...
Zbiła się zewnętrzna soczewka, mimo iż filtr UV pozostał nietknięty.

Dwie fotki jak to obecnie wygląda:
http://www.mcyl.netrunner.pl/IMG_2804.jpg
http://www.mcyl.netrunner.pl/IMG_2805.jpg

Punkt serwisowy w Poznaniu na Wildzie, przyjął go, rozpoznał temat,
stwierdził konieczność wymiany przedniego zestawu soczewek (bo są
sklejone) i zwrócił, bowiem nie mają takich soczewek. Zalecili
odesłanie do oficjalnego serwisu Sigmy w Gdyni (ale zastrzegli, że u
nich to może kosztować...).

Czy znacie jakiś serwis w Poznaniu, który jednak podjął by się naprawy? Czy są jakieś inne możliwości niż drogi serwis oficjalny Sigmy w Gdyni?
A może jakimś trafem np. ktoś miałby taki obiektyw, zniszczone w nim
co innego, ale te przednie soczewki akurat ok? Może mógłby odsprzedać
za jakieś przysłowiowe grosze?
Nie wiem co jeszcze można by poradzić? Czy ściągać pęknięty zestaw
soczewek skądś inąd? Skąd? Jak? Za ile?

Kolekcjoner
24-06-2011, 13:44
A dzwoniłeś do serwisu sigmy ile szacunkowo to może kosztować?

PNC
24-06-2011, 13:58
moim zdaniem takiego uszkodzenia w takim obiektywie to nie ma sensu naprawiać, po prostu wyrzucić albo wystawić na allegro, może komuś przyda się na części, ale jeśli już się uparłeś, to zapytaj jednak ile za to będzie chciał serwis Sigmy.
Jest raczej mało prawdopodobne, że jakikolwiek inny serwis będzie miał te soczewki akurat u siebie (no chyba że przez przypadek, z innego obiektywu).

Możesz przecież też poszukać na Allegro takiego samego obiektywu, tylko uszkodzonego.
Być może taki w końcu znajdziesz, a wtedy możesz uderzyć do jakiegokolwiek serwisu...

Kolekcjoner
24-06-2011, 14:50
Możesz przecież też poszukać na Allegro takiego samego obiektywu, tylko uszkodzonego.
Być może taki w końcu znajdziesz, a wtedy możesz uderzyć do jakiegokolwiek serwisu...

Albo na ebay - jak to przód to mocowanie jest obojętne.

Maciej
24-06-2011, 14:58
Dzięki Wszystkim za rady.
Uderzę najpierw w takim razie do serwisu Sigmy i wybadam koszt naprawy. Jak będzie zbyt duży to allegro i ebay w takim razie.

dzidofon
24-06-2011, 15:07
Zbiła się zewnętrzna soczewka, mimo iż filtr UV pozostał nietknięty.

Jeśli UV nie pękł to musiało walnąć jakoś po skosie. Może się okazać że prócz przednich soczewek popsuło się coś jeszcze. To oczywiście Twój wybór, ale MZ jeśli pakować sę w jakieś koszty to dopiero po dokładnym, ale najlepiej bezpłatnym, sprawdzeniu co i jak. Bo jak zaczniesz szkło wysyłać do serwisu, potem skasują Cię za diagnozę, to okaże się że zapłacisz tyle ile kosztuje nowe :-). To nie jest jakieś drogi obiektyw, więc może lepiej pomyśleć czy warto?
Ale to moje zdanie, może nie mam racji...

valdoo
28-06-2011, 19:32
Jestem przekonany, że koszt naprawy znacznie przekroczy cenę rynkową tego szkła. Nie zdziwie się jeśli nawet będzie większa niż kupno nowego. Pytałem kiedyś o wymianę przedniej soczewki w Sigma 28-300 i serwi podał mi kwotę około 700 zł. Poza tym taki upadek na pewno uszkodził coś więcej. Lepiej daj sobie spokój i posukaj czegoś nowego.

zbychu
28-06-2011, 20:29
Z czystej ciekawości, wykonasz kilka zdjęć tym obiektywem ?:D

macieksowinski
28-06-2011, 20:57
Polecam udać się na Baraniaka do Sigma Pro Centrum zaraz obok centrum handlowego Malta http://www.sigma-procentrum.pl/kontakt . Nie posiadam Sigmy ale ostatnio byłem u nich i akurat o podobnym przypadku rozmawiałem. Pozdrawiam.

Maciej
29-06-2011, 10:41
Jestem przekonany, że koszt naprawy znacznie przekroczy cenę rynkową tego szkła. Nie zdziwie się jeśli nawet będzie większa niż kupno nowego. Pytałem kiedyś o wymianę przedniej soczewki w Sigma 28-300 i serwi podał mi kwotę około 700 zł. Poza tym taki upadek na pewno uszkodził coś więcej. Lepiej daj sobie spokój i posukaj czegoś nowego.

Miałeś rację- dostałem info od Sigmy: orientacyjny koszt naprawy to 820 zł - masakra

Polecam udać się na Baraniaka do Sigma Pro Centrum zaraz obok centrum handlowego Malta http://www.sigma-procentrum.pl/kontakt . Nie posiadam Sigmy ale ostatnio byłem u nich i akurat o podobnym przypadku rozmawiałem. Pozdrawiam.

Dzięki - udaję się :-)