Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampy POLAROID

Na polski rynek weszły ciekawe lampy brandowane znaną marką POLAROID. Wersja z liczbą przewodnią 45 jest odpowiednikiem 430EX. Ponoć w pełni kompatybilna z e-TTL. Ma też polską gwarancję, choć diabli wiedzą jak z serwisem.
Pownie robiona jest ona drobnymi rączkami chińskich dzieci ale marka sugeruje dbałość o jakość co przy ciekawej cenie (ok. 500 zł) może kogoś zainteresować.

dinderi
24-06-2011, 12:47
Wygląda, jakby na Yongnuo napisali Polaroid. Nie ma HSS. Reasumując, drogo.

Wygląda, jakby na Yongnuo napisali Polaroid. Nie ma HSS. Reasumując, drogo.

Który Yongnuo? Bo YN465 ma liczbę przewodnią 33 a Polaroid 45 tyły są całkowicie inne, przody ni kunia nie podobne... Co do HSS, to nie wiem i ufam, że Ty wiesz.

tomek1976
24-06-2011, 14:22
Mi to wygląda na Tumaxa pod innym brandem.

KuzynPit
24-06-2011, 14:45
probowałem wyczytać i obadać w jakiś instrukcjach i nic nie jest napisane że mają HSS, co raczej przy cenie ok 500-600zł za najwyższy model to realne zjawisko.

probowałem wyczytać i obadać w jakiś instrukcjach i nic nie jest napisane że mają HSS, co raczej przy cenie ok 500-600zł za najwyższy model to realne zjawisko.
Najwyższą cenę jaką widziałem za górny model to 520,- najniższa to 510,-. A maleństwo z LP bodaj 25 to ok 270,- i ma odchylaną głowicę.

Kowal_sky
05-01-2012, 12:32
Czy ktoś z kolegów może coś powiedzieć na temat tej lampy?
http://www.systembank.pl/produkt,1860,3233,3808.html
Może ktoś ją używa z canonem?
Bardzo byłbym wdzięczny za każdą opinię w tej sprawie.

MacGyver
05-01-2012, 12:47
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74399
Polaroid PL 144-AZ- C to ta sama lampa co Tumax DSL983AFZ

W Polaroidzie płacisz za markę (dwa razy więcej) a właściwie za znak bo firma Polaroid, którą znamy z produkcji aparatów na ładunki błyskawiczne, zbankrutowała kilka lat temu i ktoś wykupił prawo do "brandu".

DrumskiG
16-01-2012, 19:44
Witam serdecznie po raz pierwszy i podczepiam pod pytanie o lampę Polaroid PL 144-AZ.

Wiem już, o braku HSS. Intryguje mnie jeszcze jedna kwestia z instrukcji polaroida dotycząca synchro na drugą kurtynę.

Mianowicie:
"W trybie synchronizacji z drugą zasłoną:
c) Lampa emituje dwa błyski: jeden po wciśnięciu spustu i wyzwolenia migawki oraz drugi bezpośrednio przed zakończeniem naświetlania "

Czy się mylę czy w tym wypadku błysk powinien być TYLKO JEDEN, bezpośrednio przed zakończeniem naświetlenia?

Szykuję się co prawda do zakupu Speedlite 430 EX II, ale mimo wszystko wolałam sprawdzić czy coś na podobnym poziomie lecz tańszego nadaje się w zastępstwie. Wcześniej byłam użytkownikiem Sigmy 530 EF 500 DG ST - wróciła jednak do swojego prawowitego właściciela.
Znalazłam używane Speedlite 430 EX II w granicach 150 funtów na ebay (powiedzmy około 800 zł), nowe w granicach 900 zł na allegro.
Biorąc pod uwagę własne doświadczenia z lampą i dogłębnie przeczytane przeze mnie tutejsze tematy dotyczące lamp wiem, że najlepszym wyjściem jest zakup tejże lampy.
Jednakże dziś dopiero dowiedziałam się o tymże polaroidzie i cena lekko mnie kusi...

Ewentualne uwagi?

sylwek2k
16-01-2012, 20:24
"W trybie synchronizacji z drugą zasłoną:
c) Lampa emituje dwa błyski: jeden po wciśnięciu spustu i wyzwolenia migawki oraz drugi bezpośrednio przed zakończeniem naświetlania "

Czy się mylę czy w tym wypadku błysk powinien być TYLKO JEDEN, bezpośrednio przed zakończeniem naświetlenia?

Masz racje... MYLISZ SIE :)

Pierwszy blysk, to blysk pomiarowy, wykonywany PRZED OTWARCIEM MIGAWKI.
(oczywiscie mowa o e-ttl'u)

DrumskiG
16-01-2012, 21:46
No oczywiście.

Nie mogli tego jasno napisać? ;)
Bo czepiając się jedynie sformułowania: "jeden PO wciśnięciu spustu i (w domyśle: PO) wyzwoleniu migawki"...

Dzięki sylwek2k!