PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax Q

Sunders
23-06-2011, 10:24
http://dpreview.com/news/1106/11062311pentaxqpreview.asp
Nowy bezlusterkowiec z wymienna optyką.

Czacha
23-06-2011, 10:25
Wygląda tak szkaradnie, ze nawet nie istotne jak dobre zdjecia robi ;)

epicure
23-06-2011, 11:16
Rok dopiero w połowie, ale idę o zakład, że to najgorsza premiera 2011.

Kolekcjoner
23-06-2011, 13:08
Czy ja wiem. To będzie na prawdę małe. W zasadzie jest to wcielenie w życie idei kompaktu z wymienną optyką.

epicure
23-06-2011, 13:17
Przecież można mieć kompakt z niewymienną optyką o znacznie lepszych parametrach. W dodatku z zoomem i dużo taniej. Po co wymieniać obiektywy, których nie ma potrzeby wymieniać, skoro jeden zoom f/1,8-2,5 na dwukrotnie większej matrycy spisze się co najmniej tak samo dobrze?

To gadżet dla tych, którzy lubią, jak coś można odczepić i przyczepić z powrotem, bez zgłębiania sensu takiego działania. Jak ktoś ma ADHD, to będzie miał czym zająć ręce.

Kolekcjoner
23-06-2011, 13:34
Przecież można mieć kompakt z niewymienną optyką o znacznie lepszych parametrach.

Hmm... a skąd wiadomo jaka tu będzie optyka?

N00bek
23-06-2011, 13:39
Znowu pentax szuka ratunku w rynku dla mas. Ostatnio moda na bezlusterkowce wzrosła niesamowicie. O pentax-owym stacie na ów rynku było wiadomo od przeszło roku, ale czy odpowiednio przygotowana szklarnia sprosta wymogom? Już lepszym wyjściem było stworzenie aparatu na podobę Samsungowego nx-10 i dodanie możliwości podczepienia szkieł Pentaxowych.

Co prawda Pentax wypuścił dobre modele k5, k-x i k-r, ale szklarnia w kwestii szybkości i trafiania autofokusa jest uboga. Nawet najlepsze * nie dorównują szkiełkom z HSM, USD, a o USM już nie wspomnę.

Pentax nadal musi przemyśleć taktykę dotyczącą szklarni, co mi po naleśnikach, skoro dobrego tele jako tako nie ma i trzeba żyć na używkach.

igor58
23-06-2011, 13:45
Do niedawna najbrzydszy był Nex; Pentax jest wyraźniej lepszy... (w brzydocie).
Taka biała skórka była na torebkach komunijnych dla dziewczynek (lata temu).

BuRton
23-06-2011, 14:52
Hmm... a skąd wiadomo jaka tu będzie optyka?
Taka: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13040&piec-obiektywow-pentax-q

Dobre podsumowanie:"Są więc tanie, małe, celowo obarczone mnóstwem wad optycznych i w zamierzeniach Pentaksa mają dawać radość fotografowania aparatami-zabawkam." To ja już wole iPhone4 z Hipstamatic :) .

Kolekcjoner
23-06-2011, 14:57
Taka: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13040&piec-obiektywow-pentax-q

Dobre podsumowanie:"Są więc tanie, małe, celowo obarczone mnóstwem wad optycznych i w zamierzeniach Pentaksa mają dawać radość fotografowania aparatami-zabawkam." To ja już wole iPhone4 z Hipstamatic :) .

Czyli celują w masówę. Sprzeda się :cool:. 80$ to darmocha.

BuRton
23-06-2011, 15:00
Możliwe, że nawet wszelkiej maści "artyści" i Artyści ;) będą tego używać ? Taki cyfrowy "Lomo" z tego wygląda. Do zabawy...może być.

gavin
23-06-2011, 17:48
https://canon-board.info/imgimported/2011/06/pentaxq_1a_800-1.jpg
źródło (http://www.imaging-resource.com/PRODS/PENTAXQ/pentaxq_1a_800.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img560.imageshack.us/img560/6340/sidebyside1.jpg)

BuRton
23-06-2011, 18:02
Gavin, bajka ;) :D Bardzo użyteczna forma wykorzystania fotoaparatu :) .

Kolekcjoner
23-06-2011, 18:39
Z tego co czytałem to optyka ma nie być wyłącznie badziewna ;). Zobaczymy jak to będzie wyglądało w praktyce ale mnie się podoba póki co.
Sony to przy tym kolos.

N00bek
23-06-2011, 19:33

W takiej o to chwili zrobiło mi się żal Pentaxa. Szkoda, że nie postanowili umieścić aparatów w obudowie takiej jak samsung nx10 i dać do dyspozycji słoiczki takie jak mają w ofercie dla Dslr. Wtedy by była furora. Tak, to liczą na tani zarobek gdyż według Pentaxforums ma wejść FF zaraz po tym Pentaxie Q.

siudym
24-06-2011, 00:06
Ale urwaaał pentax tu kawał matrycy ;)

akustyk
24-06-2011, 00:21
Gavin, bajka ;) :D Bardzo użyteczna forma wykorzystania fotoaparatu :) .

jaaaasne... breloczek za 800 dolcow...

ja w sumie nawet potrafie zrozumiec idee polaczenia wad kompakta (maly rozmiar, mala matryca) z wadami lustrzanki (wymienna optyka) i wadami raczkujacego systemu (w porywach az do 2 obiektywow do wyboru)...
ale przy tej cenie, to to jest, przepraszam, ewidentne *** pentalibow w tylna czesc ciala... albo po prostu Pentax za mocno napatrzyl sie ostatnio na Sigme i tez postanowil rzucic cene z ksiezyca wzieta...

Kolekcjoner
24-06-2011, 00:34
No istotnie startowa cena 800$ z kitem nieźle, tego nie zaważyłem. To tyle co lustro entry level. Przestaję tu cokolwiek rozumieć ???

gavin
24-06-2011, 00:39
aż strach pomyśleć ile będzie kosztował bezlustrowiec Pentaxa aps-c

Piotr_0602
24-06-2011, 10:15
Przy tych rozmiarach matrycy dużo, dużo lepiej kupić jakiś kompkat z jasną optyką i dwa razy większą matrycą (XZ-1, LX5, nawet S95) niż bezlusterkowca z matrycą z komórek. Albo lepiej zostać przy komórce (Nokia N8 ma chyba większą matrycę niż ten Pentax).

Choć jak zobaczyłem fotkę z kluczami to pomyślałem że może jednak jakiś sens to ma przy tych rozmiarach. Zabaweczka za cenę nieco wyższa od breloczka. Ale przy 800$ ???? Ktoś mocno upadł na głowę. Kto ten projekt zaakceptował. Toż to biznesowe samobójstwo. Chyba że może Japończycy mają jakieś inne mózgi.

Demonos
24-06-2011, 11:03
Chyba że może Japończycy mają jakieś inne mózgi.

Tego, to możesz być pewny :-D
Pomijając kwestie praktyczne, to to jest tak brzydkie, że aż ładne.
Mi się nawet podoba.

Cichy
24-06-2011, 11:05
Dla mnie ten news jest tak beznadziejny, że nawet się nie będę silił na szerszy komentarz. Wielkość matrycy to jakiś ponury żart, sprzęt nie wart najmniejszego zainteresowania w obliczu konkurencji.

poduszka
24-06-2011, 14:07
Dla mnie , beznadziejny jest np portal optyczne i redaktor Arek , który udziela się w kom pod artykułem i z iście socjalistycznym podejściem, bębni czego potrzebuje przeciętny użytkownik.Kto to jest przeciętny użytkownik? Dla mnie beznadziejni są fotografowie i inni ludzie systemowcy , którzy skopią wszystko co innych , z żalu , ze to nie ich system!!!
Z żalu ,ze ich nie stać na zakup tego cudeńka do gablotki.Po pierwsze , cały szereg aparatów kompaktowych jest tandetny i nikt z was nie biadoli ale , innowacja jeśli nawet gadrzeciarska pojawi się i nie jest sygnowana logiem Leica czy Carl Zeiss to jeśli nie mam tam Nikon czy Canon logotypu , lub sony to należy burczeć buczeć.Pentax (obecnie hoya)był i będzie firma wyznaczająca trendy może sobie pozwolić na wypuszczanie czegoś tak ekstrawaganckiego jak ten Q-system ( i na miłość boska jeśli my nie potrafimy zrobić takiego świetnego sprzętu foto jak Japończycy to miejmy dla nich choć trochę miłosierdzia niech im gospodarka wraca na dobre tory bo to sukces dla nas będzie taki ,ze kiedyś będzie tylko łatwiej fotografować , ja się ciesze ze pentax jest
QiKi645.ciesze się , ze nie należę do grupy jak ,ze licznych krytyków ciekawego kompaktu. Jestescie Malii , jeszcze nie słyszałem tylu negatywnych ocen i takich dyskusji w kontekście jakiegoś kompaktu...I tylko dlatego ,ze nie pisało Canon czy Nikon!Ostatnim kompaktem rodzącym olbrzymie emocje był sony R1 a dlaczego nikt nie krytkuje jakiegos kompakta firmy MEDION , widziałem jakie to foto robi widzalem foty , z kompaktów P.N.C.S.O.L- rewelacyjne naprawde , rewelacyjne jest to wasze małostkowe podejście na dodatek relatywne , w morzu kupy jaka jest wiekszasc kompaktów wyławiacie jeden..bo inny, takie typowe dla 68 procent populacji zabawy...

BuRton
24-06-2011, 14:18
...Jestescie Malii , jeszcze nie słyszałem tylu negatywnych ocen i takich dyskusji w kontekście jakiegoś kompaktu...I tylko dlatego ,ze nie pisało Canon czy Nikon!...
Wypraszam sobie. Mierze 176 cm. :D .
Skąd takie domysły ?

Cichy
24-06-2011, 14:22
(...)
Z żalu ,ze ich nie stać na zakup tego cudeńka do gablotki (...)

W sumie z tym jednym zdaniem mogę się zgodzić. Ten cały Q System to cudeńko do gablotki, więc jak kogoś stać na taki eksponat, to sobie może kupić :D

Kolekcjoner
24-06-2011, 15:12
Dla mnie , beznadziejny jest np portal optyczne i redaktor Arek , który udziela się w kom pod artykułem i z iście socjalistycznym podejściem, bębni czego potrzebuje przeciętny użytkownik.Kto to jest przeciętny użytkownik? Dla mnie beznadziejni są fotografowie i inni ludzie systemowcy , którzy skopią wszystko co innych , z żalu , ze to nie ich system!!!
Z żalu ,ze ich nie stać na zakup tego cudeńka do gablotki.Po pierwsze , cały szereg aparatów kompaktowych jest tandetny i nikt z was nie biadoli ale , innowacja jeśli nawet gadrzeciarska pojawi się i nie jest sygnowana logiem Leica czy Carl Zeiss to jeśli nie mam tam Nikon czy Canon logotypu , lub sony to należy burczeć buczeć.Pentax (obecnie hoya)był i będzie firma wyznaczająca trendy może sobie pozwolić na wypuszczanie czegoś tak ekstrawaganckiego jak ten Q-system ( i na miłość boska jeśli my nie potrafimy zrobić takiego świetnego sprzętu foto jak Japończycy to miejmy dla nich choć trochę miłosierdzia niech im gospodarka wraca na dobre tory bo to sukces dla nas będzie taki ,ze kiedyś będzie tylko łatwiej fotografować , ja się ciesze ze pentax jest
QiKi645.ciesze się , ze nie należę do grupy jak ,ze licznych krytyków ciekawego kompaktu. Jestescie Malii , jeszcze nie słyszałem tylu negatywnych ocen i takich dyskusji w kontekście jakiegoś kompaktu...I tylko dlatego ,ze nie pisało Canon czy Nikon!Ostatnim kompaktem rodzącym olbrzymie emocje był sony R1 a dlaczego nikt nie krytkuje jakiegos kompakta firmy MEDION , widziałem jakie to foto robi widzalem foty , z kompaktów P.N.C.S.O.L- rewelacyjne naprawde , rewelacyjne jest to wasze małostkowe podejście na dodatek relatywne , w morzu kupy jaka jest wiekszasc kompaktów wyławiacie jeden..bo inny, takie typowe dla 68 procent populacji zabawy...

Witamy na forum 8-).
Prosiłbym o odrobinę więcej wyrozumiałości dla nas, że nie chwalimy wszystkiego jak leci. Ot taka słabość ludzka ale da się z tym żyć :lol:.
Prosiłbym też o odrobinę więcej szacunku dla userów i takie edytowanie wpisu żeby dało się go czytać bez bólu oczu - to znacznie ułatwi komunikację :cool:.
I na koniec. Prosimy o więcej ale zdecydowanie bardziej merytorycznie, a mniej emocjonalnie.

gavin
24-06-2011, 16:26
Pentalibanie atakują?

Ja tu widzę tylko jedną wadę tego systemu - brak mu zalet ;)

epicure
24-06-2011, 17:37
Dla mnie , beznadziejny jest np portal optyczne i redaktor Arek , który udziela się w kom pod artykułem i z iście socjalistycznym podejściem, bębni czego potrzebuje przeciętny użytkownik.

Akurat w tym przypadku ma rację. Ten Pentax to niewypał, w dodatku z kapiszona.

flankerp
24-06-2011, 18:31
Ale pomysł z lampa błyskowa jest bomba musicie przyznać ;)

Taki automatyczny bracket hehe :)

poduszka
24-06-2011, 20:41
oj ta oj ta....od razu atak, pentaxianskiej organizacji terroystycznej męczennicy Q-laedy.Jestem, rozczarowany patrząc na caly segment kompaktów, firm od A po Z, mniej lub bardziej do siebie podobnych. Co jest zaleta tego kompaktu inność.Tak, lampa błyskowa wymiata,sam korpus mi się nie podoba.Co jest jeszcze zaleta :aparat ten jak setka innych kompaktów robi zdjęcia , ma różneobiektywy w stosunku do innych , urozmaica nasz rynek małpek , ma raw-y.Owszem można się spierać o sensowność implementacji ,ale ile środków które są na kaca nie działa a na niego są...i kupić można...ja wiem, nowości w grupach społecznych przyjmowane są nie ufnie,ale panowie pentax , urozmaica tylko tym produktem- rynek kompaktów!!! To nie jest naprawdę tak ,ze to wizja fotografii w przyszłości, według pentaxa.
Pentax ma MF, będzie go rozwijać.Takie aparaty jak k10D które sprokurowały bardziej masowo użycie choćby uszczelnień w body innych firm.Czy, to użytkownikom Canona wyszło na złe?30d bodaj nie miał uszczelnień po k10d , coś się zmieniło w 40d... itd? Czy K5 udowadnia , ze pentax odstaje coraz bardziej, nie , myślę ,ze pentax nie jest dla każdego a Canon juz jest bardziej uniwersalny ale czy lepszy nie ma co wartościować.
Pojawia sie Laica C-lux... czy inna za równie koszmarne pieniądze i nic , a tu ciekawy nowatorski styl podejścia do KOMPAKTU budzi, burze!!! Nie zbieram aparatów ale ten bym kupił na pewno do gablotki , dlaczego?.

yendash
25-06-2011, 00:13
uaaaaaa, zieeeew.. no i okazało się, że mi się nie podoba bo nie ma najkon lub canon na obudowie. Prorok jakiś czy co?

siudym
25-06-2011, 13:43
Ja jestem straszny minimalista, dobija mnie jak w domu na szafkach/gablotkach mam jakies ozdobniki, to samo cokolwiek dyndajace w kluczach, wiec to nie dla mnie. Ale sa masy ludzi lubiacych ozdobniki. Ten aparacik z jakims rybim oczkiem 180' lub odpowiednikiem UWA 16mm na FF to by sie fajnie zapowiadal.

dzik
25-06-2011, 20:24
Byly przecieki o systemie z mala matryca, ale jak juz zrobili 1/2.3" to powinni zrobic stalki f1.0 a nie f1.9 i zoomy od f2.8.
S90 jest mniejszy, ma wieksza matryce, i jasniejszy zoom.
Po co mi stalka f1.9 na 1/2.3 skoro to gorzej niz f/2 na 1/1.7" :?

Sergiusz
26-06-2011, 02:41
Pentax zamiast zrobić cyfrową replikę miniaturowej lustrzanki http://www.submin.com/110/manuals/pentax/pocket_slr_06611.htm , która pewnie była nieporozumieniem w swoich czasach, teraz mogłaby być ciekawym graczem na rynku, alternatywą dla bezlusterkowców. A tak jak jest powstanie kolejna efemeryda w tysiącu kolorów opakowania.

Kolekcjoner
26-06-2011, 16:20
Poduszka - doceniam Twoje zaangażowanie w niesienie oświaty na forum ale prosimy o argumenty - nie wycieczki osobiste.

poduszka
27-06-2011, 13:42
krytykujecie aparat z inność, za to ,ze nie jest nexopodobny. Gdy był by to kompakt jak każdy inny nie naraził by się i jego wejście na rynek nie odbiło by się szerokim echem.Rozumowanie jest trudne. Odsylam cie do tego co wcześniej napisałem.
Ma wymienne obiektywy.-wada. matryca-jej wielkość to wada.Cena jest zawsze wada,ale krytyka innowacyjnego podejścia do rynku kompaktów jest niczym nieuzasadniona, jeżeli możesz sobie kupić k5 z 70mm 2,4 limited i będziesz miał świetne kompaktowe rozmiary, jakich ci nikt nie zapewni w tej kubaturze sprzętu jak i takiej jakość,mieli byście prawo krytykować,gdy by pentax nie miał takich puszek jak k-r k-5, 645d. Oraz świetnych optycznie szkieł a to co miał by do podania jako flagowiec było TymQ. On nie będzie robił gorszych fotek od leica C-lux, czy medion-a lub casio.Poza tym burza w szklance wody bo to kompakt i to jest argument. Jesli tego nie dostrzegasz, wyłącz na chwile tryb seryjny...To zmienia czasem wiele.

Kolekcjoner
27-06-2011, 13:57
krytykujecie aparat z inność,
Nie wiem jacy "Wy" krytykujecie? Nie wiem po prostu do kogo odnosi się Twoja wypowiedź - tu nie ma żadnej zbiorowości.
Ja widzę różne opinie osób do których mają prawo - chyba zgodzisz się że ludziom może się coś nie podobać? Od tego jest forum żeby wyrazić róże opinie. Jeśli uważasz, że ktoś nie ma racji to odnieś się proszę (po raz wtóry) merytorycznie w czym się kto myli.

gietrzy
27-06-2011, 14:17
Gdy był by to kompakt jak każdy inny nie naraził by się i jego wejście na rynek nie odbiło by się szerokim echem.Rozumowanie jest trudne. ale krytyka innowacyjnego podejścia do rynku kompaktów jest niczym nieuzasadniona, Poza tym burza w szklance wody bo to kompakt i to jest argument.

Czy nie uzasadniona? Kompakt powiadasz, OK?

Koleżanka_1: ma S5 IS
Paweł, chcę aparat, który pokaże mi zielony kwadracik SZYBCIEĆi będzie robił ostre zdjęcia. 1200-1500.

Koleżanka_2: ma staaary, ale jary kompakt Sony, ztcp w nazwie jest W
generalnie po długich rozmowach nt. jakości fotek względem ceny/ergonomii (i mniej ceny) kupuje D5100 (18-105VR, 35/1.8)

Imho Q jest nie wiadomo dla kogo.

Sensor: wymięka z S90/5, LX3/5 czy Króla - XZ1. warunek: lepsze fotki (ostre, nierozmazane) nie został spełniony.

Wymienne szkła: i jedna i druga koleżanka (imho ładnie reprezentują target) chcą 1) zuma, 2) ładnych fotek wewnątrz. Obie nie chcą kilku szkieł, druga z oporem przyjmuje wiadomość, że 35/1.8DX na D5100 to poezja i gietrzy zrobi wszystko by je kupiła :mrgreen:

Cena: bez komentarza.

Rozmiar: najmniejszy i w ogóle i w szczególe. Imho kupiłbym kobiecie GF3 czy nowego mini PEN'a. Trzeba zastrzec jednak, że - przynajmniej ja ;) - nie wiem, co w Powershota wpakował Canon (odpowiedź na X100); plotka mówi o "dużym" CMOSie.

Manfred
27-06-2011, 15:13
Gdyby to Q kosztowalo 80$, kupilbym to do zabawy z cs i d-mount

poduszka
27-06-2011, 17:47
konkretnie wszystkich korytkowy ,których opinie są negatywne. W przybliżeniu miesza się na tej matrycy ,co ja ten pentax posiada i nie tylko on a w nim jest strasznie krytykowana.Nie na tym poziomie co inni posiadacze tej wielkości sensoruu. Tak , to widzę a widzie co czytam. A co do pani a i pani b z speculum gietrzy- to jest ten target , amatorzy. kiedyś przyjdzie ktoś do ciebie i zapyta na co wymienić pentaxa Q. Ciekaw jestem co mu polecisz. Myślę , ze ta puszka otwiera ten system a nie jest jedynie słusznym kanonem i będzie Q system ale troszkę inny, później...tak jak następca d300 będzie później...lub dobitniej. pamiętacie K7...Q równie szybko się zmieni.

Prosimy o przestrzeganie punktu 6. regulaminu forum

gietrzy
27-06-2011, 21:29
kiedyś przyjdzie ktoś do ciebie i zapyta na co wymienić pentaxa Q. Ciekaw jestem co mu polecisz.

Dzisiaj? Kontr pytanie: chcesz kręcić filmiki? Tak - LX5, Nie - XZ-1.
Obydwa kobitka może wrzucić w torebkę i nie poczuje ich wagi. Obydwa z super skutecznym iAUTO. Piszę na podstawie i LX3 i E-PL1.

Poduszka: imho nikt z targetu (pani a i b) nie da na upgrade (komplet) $800. Pani B jest poniekąd wyjątkiem, ale i tak mooocno tłumaczę siłę 35/1.8DX.

Ciekawe na ile Pentax wyceni swojego bezlusterkowca w apsc :?:

darekw1967
28-06-2011, 08:50
Przecież można mieć kompakt z niewymienną optyką o znacznie lepszych parametrach. W dodatku z zoomem i dużo taniej. Po co wymieniać obiektywy, których nie ma potrzeby wymieniać, skoro jeden zoom f/1,8-2,5 na dwukrotnie większej matrycy spisze się co najmniej tak samo dobrze?

To gadżet dla tych, którzy lubią, jak coś można odczepić i przyczepić z powrotem, bez zgłębiania sensu takiego działania. Jak ktoś ma ADHD, to będzie miał czym zająć ręce.

Witam !

Jest sens... Tym bardziej, ze te uniwersalne zoomy w kompaktach
rozmydlaja brzegi kadrow na szerokim koncu.

Z drugiej strony nie widzialem dobrego szerokiego konca w kompakcie nie
mowiac o porzadnym szerokim kacie ktorego w kompaktach po prostu brak.

Pozdrawiam

akustyk
28-06-2011, 09:19

a zoomy wymienne nie?

darekw1967
28-06-2011, 10:34
a zoomy wymienne nie?

Witam !

Zalezy jakie zakresy maja wymienne zoomy i jak sa skorygowane optycznie.

Trudno aby uniwersalny zakres x8 czy 10x lub wiecej... w kompakcie
Utrzymal wysoka jakosc obrazu na calym zakresie.
Taka gra kompromisow wychodzi dla jakosci zawsze bokiem.
W kompaktach to mi nie za bardzo lezalo korzystac glownie
ze srodka zooma aby bylo w miare rowno.

Jestem tez za... wymiennymi stalkami do kompaktow i okazac sie moze
ze na malych gabarytowo matrycach mozna wyciagac dla
100-400 ISO wystarczajaco wysoka jakosc obrazu aby
wyprodukowac piekna odbitke 21x15 w 400 DPI.

Pozostaje kwestia ceny za te rozwiazania.

Pozdrawiam

akustyk
28-06-2011, 11:07
Jestem tez za... wymiennymi stalkami do kompaktow i okazac sie moze
ze na malych gabarytowo matrycach mozna wyciagac dla
100-400 ISO wystarczajaco wysoka jakosc obrazu aby
wyprodukowac piekna odbitke 21x15 w 400 DPI.

na chwile obecna nie widze wielki przeciwwskazan, zeby kupic Pena. szkielka jakies juz sa, jakosc obrazka przyzwoita, kwestia tylko akceptowalnosci gabarytu...

Pozostaje kwestia ceny za te rozwiazania.

no i tu jest pies pogrzebany. 800 zielonych papierow za kompakt z wymienna optyka, to jest smiech na sali. troche tego sie sprzeda w Japonii, bo wsrod zoltych ludzi jest sporo srajacych forsa gadzeciarzy, ale to na rynku EUR/US nie ma racji bytu...

darekw1967
28-06-2011, 11:51
na chwile obecna nie widze wielki przeciwwskazan, zeby kupic Pena. szkielka jakies juz sa, jakosc obrazka przyzwoita, kwestia tylko akceptowalnosci gabarytu...

Witam !

Pen to calkiem inna bajka...
EPL-1-a masz juz za okolo 1400 zl wraz ze szklem.
Zestaw na dzien dobry daje juz obraz bardzo wysokiej jakosci a
stalka 20mm / 1.7 to dopiero jakosciowy ODJAZD...

http://www.stevehuffphoto.com/2010/01/18/the-pansonic-lumix-g-20-1-7-lens-review/

Wszystko fajnie ale... Przydalby sie jeszcze mniejszy aparat i lzejszy
o wysokiej jakosci obrazu... Taki co do kieszeni wejdzie...

Pozdrawiam

gavin
28-06-2011, 12:34
Hmmm Nexa z 16mm można było kupić za 999zł, 16mm prosto z pudła sprzedajemy za 900zł i mamy za 100zł body z apsc ;) do którego podpinamy swoje posiadane m42 :) czy zabawkowe smeny itp wynalazki

epicure
28-06-2011, 12:43

Miałem (i mam) kilka aparatów z wymienną optyką i też rozmywają...

A ja widziałem.

dzik
28-06-2011, 14:56

http://img818.imageshack.us/img818/2893/img0093bc.jpg

Takie pierwsze z brzegu zdjecie z S90 na szerokim przy f2
Z Raw'a wyglada lepiej, ale takiego pod reka akurat nie mam.
Mydlo w rogach? Jak dla mnie idealnie, a aparat miesci sie w kieszeni dzieki temu ze zoom pieknie sie sklada czego w Q nie bedzie.

darekw1967
28-06-2011, 16:22
http://img818.imageshack.us/img818/2893/img0093bc.jpg

Takie pierwsze z brzegu zdjecie z S90 na szerokim przy f2
Z Raw'a wyglada lepiej, ale takiego pod reka akurat nie mam.
Mydlo w rogach? Jak dla mnie idealnie, a aparat miesci sie w kieszeni dzieki temu ze zoom pieknie sie sklada czego w Q nie bedzie.

Witam !

Obrobilem z RAW-a z S95

http://imageshack.us/f/155/img00971280ramka.jpg/

Pozdrawiam

yendash
28-06-2011, 17:15
no i tu jest pies pogrzebany. 800 zielonych papierow za kompakt z wymienna optyka, to jest smiech na sali. troche tego sie sprzeda w Japonii, bo wsrod zoltych ludzi jest sporo srajacych forsa gadzeciarzy, ale to na rynku EUR/US nie ma racji bytu...
Nie no, trochę przesadziłeś. Poczekaj kilka miesięcy i na naszym rynku fani pokemonów pokażą się ze swoimi zabawkami. A hasło "zbierz je wszystkie" jako żywo pasuje do toy lensów.

akustyk
28-06-2011, 19:49
Nie no, trochę przesadziłeś. Poczekaj kilka miesięcy i na naszym rynku fani pokemonów pokażą się ze swoimi zabawkami. A hasło "zbierz je wszystkie" jako żywo pasuje do toy lensów.

nie no... ja sie domyslam, ze to zejdzie cenowo do poziomu blizszego 500$ niz dalszego. ale targetem nieodmiennie nie sa malolaty (no chyba, ze s* forsa ze Szwajcarii, Norwegii czy Luksemburga) tylko osoby juz samodzielnie sie utrzymujace.

Sergiusz
29-06-2011, 00:58
Miałem (i mam) kilka aparatów z wymienną optyką i też rozmywają...

A ustawiłeś ostrość na środku kadru czy próbowałeś ustawić na jego rogu?

darekw1967
29-06-2011, 14:39
Poprawilem link

http://imageshack.us/photo/my-images/215/img00971280ramka.jpg/

Kolekcjoner
04-07-2011, 15:40
Do Pana "olkowego" prośba - reklamę "jedynie słusznego systemu" proszę robić we właściwym wątku - ten jest o Pentaxie. Wpis poszedł do śmieci.

Piotr_0602
14-09-2011, 17:08
Matryca mini, ale całość nie wygląda tak źle. Tylko cena z kosmosu za aparat z matrycą mniejszą od LX5, EX1, XZ-1 czy G12:

http://www.quesabesde.com/noticias/pentax-q-analisis-muestras-video,1_7969

http://www.quesabesde.com/noticias/pentax-q-analisis-muestras-video,1_7969

http://www.photographyblog.com/images/uploads_news/pentax_q_preview_20.jpg

waldekgdynia
14-09-2011, 20:50
Zgadza się - wygląda nawet nieźle ( jak Smiena :-D )
ale jaki jest sens pakowania się w aparaty z tak małymi matrycami ??

Kolekcjoner
15-09-2011, 12:16
Pewnie chodzi o to żeby można było to robić miniaturowe - Japońcy mają na tym punkcie absolutnego fioła ;)8-).

Sergiusz
15-09-2011, 22:38
http://corsopolaris.net/supercameras/35mmwide/minoltaTC1.jpg

http://corsopolaris.net/supercameras/35mmwide/Espiomini.jpg

Sporo było fajnych maluchów i wszystkie miały pełną klatkę. :D

Kolekcjoner
15-09-2011, 23:28
A obiektywy w nich się dało wymieniać? ;)

Sergiusz
16-09-2011, 01:53
Były ciut większe ale się dało http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.kenrockwell.com/contax/images/g2/DSC_0799-1200.jpg&imgrefurl=http://www.kenrockwell.com/contax/g2.htm&h=399&w=1200&sz=78&tbnid=taeqIIadNuCu-M:&tbnh=44&tbnw=132&prev=/search%3Fq%3Dcontax%2Bg2%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=contax+g2&docid=UvKDS3bGxuBgnM&sa=X&ei=9Y5yTqmXKYq2hQfHyO3WCQ&ved=0CEEQ9QEwAw&dur=347

Kolekcjoner
16-09-2011, 02:13
Wiem były też jeszcze ciut większe jak Mamyia 7 ;) albo jeszcze ciut na przykład na format 9x12, a składane od biedy się w dużej kieszeni mieściły (mój dziadek taki miał :)). Też mogę jeszcze powymieniać ;).

Sunders
18-01-2012, 19:30
Na optyczne.pl pojawil sie test:
http://www.optyczne.pl/171.1-Test_aparatu-Pentax_Q_Wstęp.html
:-)

Quadrifoglio
18-01-2012, 23:03
Dla mnie ten news jest tak beznadziejny, że nawet się nie będę silił na szerszy komentarz. Wielkość matrycy to jakiś ponury żart, sprzęt nie wart najmniejszego zainteresowania w obliczu konkurencji.

Rozszyfrowano skrót Pentax "Q" jak Qpa.

Sunders
18-01-2012, 23:57
Rozszyfrowano skrót Pentax "Q" jak Qpa.

Nieee..., raczej Q jak Quasi Digital Camera :lol: