Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300 VC - trawa w obiektywie
skczajnik
22-06-2011, 21:58
Witam,
mam dość absurdalny problem, a mianowicie...
dziś podczas zmieniany obiektywu wpadł mi do środka kawałek suchej trawy o długości ok. 2 cm. Trawa nie wpadła pomiędzy soczewki, bo pewnie nie ma takiej możliwości, ale wpadla od tyłu obiektywu pomiędzy jego korpus, a grupę soczewek i nie wiem co zrobić. Próbowałem wydostać ten kawałek trawy poprzed delikatne potrząsanie, ale nie pomogło - ma ktoś jakiś pomysł i czy w ogóle jest się czym przejmować?
Z góry dziękuję
zalej wódką, będziesz mieć Tamronówkę :D
no przejmowac to bym sie przejmowal, bo to moze rzutowac na zdjecia.
sprobowalbym wstawic obiektyw w jakies miejsce, gdzie sie bedzie mogl wysuszyc -np. (zobacz na allegro za takimi workami pochlaniajacymi wilgoc i wstaw szklo z takim workiem do szczelnie zamknietego pojemnika. moze wtedy uda sie metoda na potrzasanie jakos wysypac trawke...
no a jak nie to kombinowac z jakims magikiem od obiektywow...
skczajnik
22-06-2011, 22:20
obiektyw nie potrzebuje suszenia, bo nie zamókł. Robiłem już zdjęcia z tym kawałkiem suchej trawy w środku i wszystko jest wporządku, tylko świadomość, że coś jest w środku nie daje mi spokoju...
a wydmuchać powietrzem się nie da? tylko nie takim z płuc! albo zassać gruszką?
skczajnik
22-06-2011, 22:35
jakbym wiedział gdzie ten kawałek trawy się ulokował to na pewno bym go wyciągnął...
luck1985
22-06-2011, 23:07
Silnym powietrzem dmuchnac... ja np mam kompresor w domu i aerograf do modeli :D Czasem sobie zapodam powietrzem 8)
Tobie zostaje stacja paliw i tam gdzie mozna kolo dopompowac- jak dmuchniesz powinno byc ok.
wojciech794
23-06-2011, 10:09
luck1985 - z takim kompressorem to bym nie ryzykował, niewiadomo co z niego jeszcze dmuchnie oprócz powietrza (olej, jakaś woda)
Nigdy nie dmucham,włączam odkurzacz i wciągam.
Radzę dorobić cieńszą końcówkę,
Nigdy nie dmucham,włączam odkurzacz i wciągam.
Radzę dorobić cieńszą końcówkę,
I to jest chyba najlepsza rada w tym wątku...
komarsnk
23-06-2011, 11:31
jak dmuchniesz powinno byc ok.
albo jeszcze gorzej bo można ją dmuchnąć na jakąś soczewkę a to już nie będzie śmieszne