PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór akumulatorków i dylemat z ładowarką

pawlack
21-06-2011, 13:53
Witam!
Przymierzam się do zakupu 4szt. akumulatorków i (?) ładowarki. Odnośnie akumulatorków zauważyłem kilka tematów, którymi się pokieruje, lecz mam problem z ewentualnym kupnem ładowarki.
Posiadam dość starą ładowarkę (zdj1) której PCB wygląda tak (zdj2). I tu pojawia się problem. Czy mogę zostawić sobie tą ładowarkę i dokupić tylko aku. czy też koniecznie muszę ją zmienić. Jeśli zostawiłbym ją sobie to czy akumulatorki będą poprawnie pracować, nie będą się powoli niszczyć ?
Miałem nadzieje że nieco zaoszczędzę zostając przy starej ładowarce, ale nie chcę oszczędzać kosztem niszczenia akumulatorków. Nie ukrywam że ładowarka to prawie zabytek (2004r) i pytam czysto teoretycznie.
Proszę o porady :).
Pozdrawiam!

1.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/53798492822578933920.jpg)

2.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/53040870923791540503.jpg)

najeli
21-06-2011, 15:11
Ja dopiero za trzecim razem kupiłam BC-700. Z "oszczędności".

Głupie to były oszczędności -- dwie pierwsze razem wzięte kosztowały niedużo mniej niż trzecia. Jedna się rozwaliła, a druga nie ciągnie aku z takimi pojemnościami jak są teraz.

Adlatus
21-06-2011, 15:58
Popieram najeli i również polecam ładowarkę BC-700. Widzę że cena spadła i za ok 80 PLN możesz mieć nową.

evangelion69
21-06-2011, 16:01
Zainwestuj w nową. Mikroprocesor w ładowarce to podstawa aby szybko nie posadzić ogniw.

Bangi
21-06-2011, 19:47
bc-700 + enelopy i tyle w temacie

pawlack
22-07-2011, 23:40
Okej, mam już tą ładowarkę wraz z akumulatorkami Eneloop 1900/2000mAh i co teraz ? Ładować ? Rozładowywać ? Korzystać z nich ? Nigdzie to nie pisze a nie chce ich osłabić na start.

ToleDo
22-07-2011, 23:58
Okej, mam już tą ładowarkę wraz z akumulatorkami Eneloop 1900/2000mAh i co teraz ? Ładować ? Rozładowywać ? Korzystać z nich ? Nigdzie to nie pisze a nie chce ich osłabić na start.

Używać.
One są wstępnie naładowane.
Jak się rozładują to dopiero ładować.

pawlack
23-07-2011, 00:03
ToleDo,dzięki !

P.S.
Miło, że gdzieś to napisali...

Bolek02
23-07-2011, 21:55
Są też gotowe zestawy dostępne na aukcjach 4 x ENELOOP w zestawie z ładowarką SANYO. Całość bardzo porządna i w dobrej cenie :)

Maggot
01-08-2011, 10:07
nie wiem czy o tych samych zestawach mowimy ale to co kiedys bylo dodawane do enelopow z napisem sanyo nijak nie mozna bylo nazwac "porzadna ladowarka". Z reszta nie czesto sie zdarza ze tak popularny temat z taka mnogoscia rozwiazan mozna podsumowac w miare jednoglosnie.

Jaqbowski
01-08-2011, 19:43
Bc700+eneloopy. Mam,używam od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony.

MariusWA
01-08-2011, 19:58
Bc700+eneloopy. Mam,używam od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony.

Ja również mogę się przyłączyć do dobrych opinii o tym zestawie.. fakt ,ze ładowanie najniższym prądem trwa trochę długo ale dla trwałości akumulatorów jestem gotów poczekać ile trzeba

Zyta
07-08-2011, 19:35
Witam ;)
Mam ładowarkę GP, która winna ładować 5 godz. Poprzednie aku kupione razem z nią po krótkim ( w sumie ok.2 lat z dużymi przerwami -choć producent zapewnia 1000godz ) nadawały się do tego, by ciągle się ładowały nie wytrzymując kilkunastu-dziesięciu zdjęć. (Canon A 590 IS) Kupiłam następne GP ReCyko 2100mAh licząc, że przy niezbyt częstym używaniu będą "trzymały" prąd, jak zapowiada producent. Często jednak napis "wymień baterie" zmusił mnie do kupna drugiej pary GP ReCyko. :( W sumie ładuję ok.14-16 h, by w tygodniu chcąc robić zdjęcia po niezbyt dużej eksploatacji znów przeczytać znajomy napis. I co dziwne - ładowarka po naładowaniu daje sygnał zielonym światełkiem, że już jest OK, jednak po godzinie czy nazajutrz znów świeci na czerwono ładując kilka godz. :roll: (bez robienia zdjęć). Co jest grane ? Ułomna ładowarka czy akumulatorki ? :roll:

gadget_zary
09-08-2011, 08:17
Moze 1 i 2.
Sprawdz na innych akumulatorkach (paczka eneloop'ow ok 30 zl). Jezeli sytuacja sie powtorzy to ladowarka zakonczyla swoj zywot.

Ja mam od chyba 2 lat (albo i dluzej) - BC700 + 12xEneloop - i jak do tej pory 0 problemow z uzywaniem ich z 430ex i myszka bezprzewodowa

Totalny
19-08-2011, 17:33
Witam. Przez moją głupotę podłączyłem do BC700 zasilacz o wyższym natężeniu (niewiele ale wyższym) no i niestety spaliłem ładowarkę.

Na szczęście mam w domu jeszcze dwie ładowarki Hamy, tylko że to z serii tych szybkich i niedrogich.. Nie wiem czy próbować ładować moje eneloopy 2,5k aby nie ucierpiała ich żywotność.

1. Pri. 12v 600mA
Sec. dla 4x 5.6 V 800mA

2. 12V 500mA
Sec. 5.6V 700mA

Ładować którąś?

Pozdrawiam

frani0
23-08-2011, 09:14
Z baterii polecam kodaki przy 2000 mAh wytrzymują około 600 zdjęć przy czym eneloop 2000 mAh na fabrycznym ładowaniu wytrzymały mi około 450 zdjęć. Jednak zależy jak to będzie za rok - dwa gdyż te eneloopki reklamują, że mało się zużywają mimo to jak kodak po roku używania wytrzymuje 600 zdjęć to według mnie jest ok.

Janusz Body
23-08-2011, 10:09
Z baterii polecam kodaki przy 2000 mAh wytrzymują około 600 zdjęć przy czym eneloop 2000 mAh na fabrycznym ładowaniu wytrzymały mi około 450 zdjęć. Jednak zależy jak to będzie za rok - dwa gdyż te eneloopki reklamują, że mało się zużywają mimo to jak kodak po roku używania wytrzymuje 600 zdjęć to według mnie jest ok.

W czym ten Kodak "wytrzymuje" Ci 600 zdjęć? W lampie!? Na pełnym błysku?

Baterie ocenia się nie tylko po tym ile wytrzymują ale również po tym jaki prąd są w stanie wygenerować. Lampę duży amperaż ładuje szybciej. To się z reguły wiąże z szybszym rozładowaniem. Zawsze jest coś za coś. Mam ładowarki z pomiarem dostarczonych mAh. 99% baterii przyjmuje w ładowaniu prawie dokłądnie to co mają wymalowane na obudowie. Oddają, obciążone małym prądem, jakieś 85-90% tego co naładowane. Obciążone dużym prądem to już baaaaardzo różnie. Niektóre tak się grzeją, że oddają 30% naładowania a reszta idzie na ciepło.

Baterie ocenia się też po tym jak długo i jak dużo trzymają w pełni naładowane. Co z tego, że bateria super jak dwa dni po naładowaniu, nieużywana, oddaje 10%.

AMMarshall
23-08-2011, 11:23
Nie wiem jakie mają inni doświadczenia ale u mnie póki co królują Eneloopy.
Używane w lampach EX430 i EX580 Eneloopy AA zdecydowanie szybciej uwijają się z ładowaniem niż posiadane (jeszcze) przeze mnie Energizery (2450 i 2500). Zachowują się też lepiej ale nieznacznie od GP Recyko.

Z moich doświadczeń
Bardzo dobre:
- Sanyo Eneloop
- GP Recyko

Niezłe:
- Energizer

Kiepskie:
- Hahnell
- Kodak
- Varta

Nie wspominam o innych wynalazkach.

ChM
04-09-2011, 19:23
Od ponad dwóch lat używam BC-900 i zestawu Enelpów, jak dotąd żadnego problemu. Akumulatorki cały czas te same i dopiero teraz zastanawiam się nad ich wymianą, 6 sztuk w gripie z 50D, bez lampy i z ręcznym ostrzeniem wytrzymały ok 700 zdjęć przez dzień, przy AF lub w niższej temperaturze pewnie wydajność by spadła. Przy nowych nie ma żadnej obawy.

Zyta
26-09-2011, 22:02
wszyscy polecają bc700 a skoro nie jestem profesjonalistką a chcę mieć w razie potrzeby naładowane aku to jaką ładowarkę do nich ? (Canon A 590IS)
Czytam, że Sanyo ,z którą sprzedawane są enelopy nie zadowala a zakup drogiej bc700 jest nierealny.
GP mnie zawiodło zarówno normalne jak i ReCyko :( choć może to wina firmowej ładowarki ale nie mam u kogo sprawdzić ..
.Wjeżdżam i potrzebuję rady - za którą dziękuję:D

ToleDo
26-09-2011, 22:26
BC900 i BC700 to chyba jedne z lepszych ładowarek w takiej cenie.
W ich wypadku jakość cena jest najlepsza.
Jakaś "lepsiejsza" ładowarka to mniej więcej 50 PLN a tu za stówę jest coś w miarę porządnego.
Są lepsze ale coś ponad 300 PLN kosztują.

Adlatus
27-09-2011, 01:07
Nie kombinuj z tańszymi ładowarkami bo wydasz niepotrzebnie kasę a i tak na końcu kupisz BC 700. Wiem bo sam tak zrobiłem.

McMelassa
27-09-2011, 10:40
Będę musiał również poprzeć przedmówców. W firmie stosujemy ładowarki GP (miały niższą cenę niż BC700) jednak bardzo nierówno pracują. Czasami jedna potrafi naładować akumulatory które druga rozpoznaje jako uszkodzone. Więcej z nimi kłopotu niż pożytku.

Bangi
27-09-2011, 11:00
wydatek rzedu niecalych 100 zl na bc-700 w perspektywie dlugiego czasu w jakim bedzie sluzyc (przeciez to sie nie zuzywa tak bardzo) nie jest chyba czym ekstrawaganckim i nie jest zarezerwowane tylko dla profi ;)
p.s. sorry za znaki - pisze z komorki :(

axk
27-09-2011, 12:34
W firmie stosujemy ładowarki GP (miały niższą cenę niż BC700) jednak bardzo nierówno pracują. Czasami jedna potrafi naładować akumulatory które druga rozpoznaje jako uszkodzone.

Jaki model?

AMMarshall
27-09-2011, 12:52
Będę musiał również poprzeć przedmówców. W firmie stosujemy ładowarki GP (miały niższą cenę niż BC700) jednak bardzo nierówno pracują. Czasami jedna potrafi naładować akumulatory które druga rozpoznaje jako uszkodzone. Więcej z nimi kłopotu niż pożytku.
Mam to samo! GP POWERBANK H500
Połowy starszych akumulatorów nie ładuje - wyświetla, że uszkodzone, a BC-700 daje radę!

donald7000
29-09-2011, 21:00
Pierwsza z moich ładowarek to MW8168GS jeśli nie pomyliłem oznaczenia, spisywała się dobrze do momentu poszerzenia mojej wiedzy na temat procesów ładowania akumulatorów Ni-mh. W tym momencie jej wady to prąd 500mA dla AA i możliwość ładowania 2 lub 4 akku na raz. Dość przydatną funkcją jest rozładowywanie.

Kolejna to MOBEN BQC-4A17, pierwsza moja czterokanałowa ładowareczka. Cała elektronika w środku, wystarczy podłączyć "sznur" od golarki i wio. Dodatkowym atutem jest możliwość podłączenia poprzez gniazdo zapalniczki 12V. Ale jest jedno ale piszą że ładuje prądem 800mA, ale jak sprawdzałem to jest w okolicy 500mA. Więc dość szybka, ale bez funkcji rozładowania.

Więc jak już się podedukowałem to przyszła kolej na BC-700, chodź bardzo mnie denerwuje zewnętrzny zasilacz, wręcz ...
Oczywiście 4 kanałowa, dobrze dobrana deltaV, co potwierdza już wielu jej użytkowników, bo radzi sobie nawet z totalnymi szrotami.
Główną zaletą jest prąd 200mA, jest też 500 i chyba 700, napisałem chyba bo większe wartości gotują chemię, no chyba że zakładamy że jakiekolwiek akumulatory mają posłużyć przez rok i do śmieci.
Jeśli rozładowujemy prądem 100mA to automatycznie przechodzi do ładowanie prądem 200mA, jak 200mA to 500mA co wyżej nie wiem bo nie używam. Raz chyba używałem funkcji rozładowania bo przy wartości 100mA to totalna głupota i strata czasu. Żadne z urządzeń które są zasilane akku nie pobierają tak małego prądu więc ja sobie takie ceregiele odpuszczam.
Wadą BC-700 jest cena, chodź można powiedzieć że jej cena to już maksymalna suma jaką można przeznaczyć na ładowarkę, pamiętając ile kosztują nowe akku.
Ładowarka posiada jeszcze funkcję odświeżania i testowania, ale te procesy trwają strasznie długo ze względu na prądy jakimi są podyktowane.

Pożyteczną funkcją jest możliwość odczytania ilości energii którą dostarczyliśmy w trakcie ładowania, może to posłużyć do wyeliminowania złego akumulatora z całej czwórki, których używany np. do lampy. Bo jeśli 3 mają np. 2200mAh zaś jedna 1300mAh to lampa nie będzie ładować się tak szybko jakbyśmy sobie tego życzyli. Ja zwykle oznaczam taki akku i jeśli sytuacja powtórzy się przy następnym ładowania to taki akku ląduje w pudełku z napisem "ewentualnie do zabawek" :)

Jeśli ktoś kupuje BC-700 lub 900 bo znalazł w szufladzie 8 starych akumulatorów i ma zamiar wykorzystać jej cudowne funkcje to jest w błędzie, stare akumulatory trzeba oddać do recyklingu, żadna ładowarka ze starych nie zrobi dobrych czy nawet funkcjonalnych.

OrzelPiotr
29-09-2011, 21:50
Jeśli ktoś kupuje BC-700 lub 900 bo znalazł w szufladzie 8 starych akumulatorów i ma zamiar wykorzystać jej cudowne funkcje to jest w błędzie, stare akumulatory trzeba oddać do recyklingu, żadna ładowarka ze starych nie zrobi dobrych czy nawet funkcjonalnych.

Wszystko zależy od tego do czego ten akumulatorek ma być używany - osobiście zregenerowałem 900-ką kilka kompletów starych energizerów 1700 które to padały w pilocie po tygodniu a teraz z bez kłopotu trzymają kilka miesięcy.

_igi
08-10-2011, 21:07
Po jakimś czasie używania kundli się zbuntowałem, kupiłem dwie ładowarki BC-700 i komplet baterii eneloop. Jak na razie spisuje się wyśmienicie, niemniej jednak planuję dokupić kolejną ładowarkę i parę paczek eneloopów. Siedzi to w lampie (4szt) i magazynku do lampu (8 sztuk). Licząc zapas, mamy dwa tuziny bateryjek do naładowania :)

Jak na razie, zestaw 12 akumulatorów wrzucam do ładowarek co tydzień - tydzień z hakiem. Przerwy w używaniu akumulatorki również znoszą ładnie.

Pozdrawiam.

berbec_188
08-10-2011, 22:56
dla zinteresowanych:https://www.hurt.com.pl/ladowarka-bc-700-4-x-r6-aa-eneloop-xx-2500,p8326.htmlaku Eneloop 2500 (nowość) z BC-700 za 128 zł...plus przesyłka...inne warianty także dostepne...nie jestem pracownikiem sklepu-kupowałem tam swoje eneloopy i bc ..i inne gadżety...sklep wart polecenia...:mrgreen:

snowgoose
20-01-2012, 16:01
Stoję również przed dylematem zakupu ładowarki, bo moja piękna GP v800c wyświetla wykrzyknik i nie wiem co jest grane.
Zastanawiam się nad bc700 lub bc900, ale chciałbym zapytać jak wygląda na nich czas naładowania od zera eneloopa?

ToleDo
20-01-2012, 16:19
... ale chciałbym zapytać jak wygląda na nich czas naładowania od zera eneloopa?

Sprecyzuj które eneloopy masz na myśli :2000mAh czy 2500mAh ?
Można zmieniać prąd ładowania więc w związku z tym będzie rożny czas ładowania.
Przy max. prądzie ładowania eneloopy 2000mAh to jakieś 2-3h jeśli ich nie rozładowujemy przed ładowaniem.
Jeśli prąd ładowania ustawimy na minimalny i z rozładowaniem to może to potrwać nawet kilka dni :lol:

Bangi
20-01-2012, 16:24
Ja mam enelopy te co podlinkował berbec_188 i używam w 430EX II.
Jak już widzę, że jest problem z ładowaniem lampy wrzucam do BC-700 i rozładowuję 200 mAh, po czym ładowarka ładuje 500 mAh. Sam proces ładowania trwa do 5h, zawzyczaj coś ok. 4,5h. Rozładowywanie różnie, w zależności od tego jak już były wykończone. Ostatnio jak lampa ładowała się baaaaardzo długo to rozłdowywanie trwało kilkanaście minut.
BTW informacja orientacyjna na ten temat jest chyba w manualu do BC-700 jeśli dobrze pamiętam, dawno tam nie zaglądałem.

snowgoose
20-01-2012, 17:10
Panowie - chodziło mi o rząd wielkości :)
GP ładowała 2000mAh w około 25 minut :)
Tutaj widzę, że trzeba założyć opcję dokupienia kilku kompletów więcej.

Goomis
26-01-2012, 22:17

No to radzę od razu po zakupie normalnej ładowarki zformatować sobie te eneloopy. Ja jak zgubiłem swoją BC700 to ładowałem przez jakiś czas jakąś Hamą. To potem jeden komplet BC700 mi formatowała 1,5 tygodnia żeby te akku postawić na nogi :p

Bangi
26-01-2012, 23:54

to znaczy, że ładował "dużym" problem a to niedobrze,
"duży prąd" = duże problemy
chodzi o jakość ładowania a nie szybkość
:cool:

kobesi
27-01-2012, 12:48
Wiem, że wątek dotyczy akumulatorków, ale..

czy ktoś z Was próbował takich niebieskich baterii Carrefoura (ok 10 zeta za 16 szt.)? Jak dla mnie są rewelacyjne, tanie jak zboże, nie trzeba czasu tracić na ich ładowanie. A 580 exII działa z nimi dużo pewniej niż z Eneloopami (zaznaczam, że to moje osobiste odczucie - chociaż możliwe jest, że nie potrafię Eneloopów naładować jak należy).

gadget_zary
27-01-2012, 14:45
Baterie za jakieś 60-70gr za sztuke uważasz za lepsze od eneloop'ow ? Może naprawde ładujesz je jakimś badziewiem...

Od 2 lat mam 1 komplet i do tej pory działa jak złoto. Prócz tego w międzyczasie dokupiłem 2 kolejne komplety i ładowarkę bc-700 :)

snowgoose
27-01-2012, 17:55
Z Waszych opinii widzę, że zainwestuję w BC700 i dokupię eneloopów.
Co do szybkości ładowania - to mam świadomość, że to skraca żywotność - coś za coś.
Trzeba woreczek Eneloopów zapodać i już :)

kobesi
27-01-2012, 18:03
Baterie za jakieś 60-70gr za sztuke uważasz za lepsze od eneloop'ow ? Może naprawde ładujesz je jakimś badziewiem...

Mam trzy ładowarki, używam głównie BC700 oraz jakiejś chyba oryginalnej Sanyo do Eneloopów (ale zdaje się, że ona nie ma opcji rozładowania).

Owszem, baterie za 60gr bardziej mi pasują niż Eneloopy.

berbec_188
27-01-2012, 19:26
...proszę Państwa...stać Was na super urządzenia a szukacie do nich tanich zamienników akumulatorków czy ładowarek...to jakby kupić mercedesa ale nie stać na jego używanie i by stał w stodole a w Niedzielę wrota stodoły otwierać i pokazywać go sąsiadom, bo ja mam......:mrgreen: przecież od dawien dawna wiadomo, że coś co jest sprawdzone i dobre nie jest za darmo...używam kilka kompletów eneloop i kupowałem je po wiele wyższej cenie niż są w tej chwili i służą mi do dzisiaj bez zarzutu, ładowarka jest przecież bardzo istotna w tym procesie...używam BC-700 i tą polecam...;-)

mlody911
28-01-2012, 23:43
A orientuje się ktoś jak z Eneloopami XX? Jak porównanie do zwykłych 2Ah?
Warto płacić za nie 2 razy więcej czy nie?

foto-oko
29-01-2012, 01:23
Używam od 3 lat dwie sztuki i pracuja bez problemu.
Z akumulatorów polecam ogólnie Sanyo, Energizer
i Duracell. Pozostałe pozostaja daleko w tyle.
pozdrawiam

Goomis
05-02-2012, 20:17
A orientuje się ktoś jak z Eneloopami XX? Jak porównanie do zwykłych 2Ah?
Warto płacić za nie 2 razy więcej czy nie?

Jak rozmawiałem z Towersem to mówił, że używa i faktycznie jest różnica. Trzymają jeszcze dłużej i chyba też wspominał, że są nieco szybsze.
Ja nie kupuje tylko dlatego, bo nie potrzebuje więcej niż 2komplety zwykłych białych eneloopów. Ale jak będę potrzebował to wezmę te czarne.

berbec_188
07-02-2012, 20:08
a czy ktoś ma doświadczenia z aku Energizer R6/AA Ni-MH 2300mAh Extreme? zamierzam zakupić 4 sztuki do lampy i mam dylemat, czy brać eneloopy 2000 czy te energizerhy... te drugie maja ciut większą pojemność i działanie podobne do ennelopów...czy zostać przy sprawdzonych tradycyjnych eneloop....dzięki za info...

Maroos
07-02-2012, 22:33
są jeszcze czarne enelopy 2500 - dla tych którym białe 2000 za słabe ;)
innych niż enelopy nie dokupię - bo po co

kristek
07-02-2012, 23:56
Podana pojemność jest pojemnością deklarowaną. Ostatnio kupione eneloopy miały wg ładowarki 5% bonusa, za to kupione kiedyś GP nie osiągnęły deklarowanej pojemności.

Cluer
08-02-2012, 09:46
Ja za to mam pecha :(
czteropak czarnych - testy w BC900 wykazują pojemność 1500 - 2100 mAh
Nie pomógł refresh. Odczuwa się, ze działają duuuuuuuużo gorzej.

kupione przez Allegro, Baltrade Gdańsk
Tylko, ze to nie ja kupowałem. Koleżanka robiła zakupy i ja się podczepiłem pod wspólną wysyłkę.

Za to poprzednie zestawy są wspaniałe. Uzywam Enaloopów jako zasilania w gripie. Na 6-paku można zrobić 3000-3500 zdjęć ! Oczywiście z zewnętrzną lampą

berbec_188
08-02-2012, 10:29
Ja za to mam pecha :(
czteropak czarnych - testy w BC900 wykazują pojemność 1500 - 2100 mAh
Nie pomógł refresh. Odczuwa się, ze działają duuuuuuuużo gorzej.

kupione przez Allegro, Baltrade Gdańsk
Tylko, ze to nie ja kupowałem. Koleżanka robiła zakupy i ja się podczepiłem pod wspólną wysyłkę.

Za to poprzednie zestawy są wspaniałe. Uzywam Enaloopów jako zasilania w gripie. Na 6-paku można zrobić 3000-3500 zdjęć ! Oczywiście z zewnętrzną lampą
...ja wszystkie moje eneloopy kupowałem w tej firmie- bez zarzutu...spróbuj reklamować w tym sklepie( hurt.com.pl)...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

są jeszcze czarne enelopy 2500 - dla tych którym białe 2000 za słabe ;)
innych niż enelopy nie dokupię - bo po co

...no tak są czarne...ich cena jest 2x wieksza niż białych, a te wskazane przez mnie są pośrednio cenowe i prądowo między białymi i czarnymi..

axk
08-02-2012, 12:21
a czy ktoś ma doświadczenia z aku Energizer R6/AA Ni-MH 2300mAh Extreme?

Osobiście nie polecam akumulatorów Energizer'a. Miałem kilka kompletów i wszystkie po stosunkowo nie długim czasie skończyły tak samo - zostały skierowane do utylizacji.

...czy brać eneloopy 2000 czy te energizerhy...

Oczywiście że Eneloop'y.