Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 40D Lustro się nie podnosi !

umbrellavirus
17-06-2011, 22:39
Błagam o pomoc !
Próbowałem wyjąć paprocha po zdjęciu obiektywu w 40D. Uniosłem delikatnie palcem lusto i dmuchnąłem. Nie wydaje mi się bym napotkał na jakiś opór. Aparat przestał robić zdjęcia. Kiedy wciskam spust migawki, lustro podskakuje tylko ze 2mm.Opdad normalnie. Nie blokuje się ponieważ moge je podnieść palcem.Kiedy włączę Live View lustro podnosi się o 2mm, a na ekranie widać tylko 1/5 obrazu od góry, reszta czarna - bo zasłania niepodniesione lustro.
Czy ktoś się spodkał z podobnym problemem? Jaki jest przyblizony koszt naprawy.
Pomóżcie!

marecky
18-06-2011, 02:59
Z tego co piszesz lustro pracuje, czyli prawdopodobnie da się naprawić (150-250zł). Na przyszłość korzystaj z opcji podniesienia lustra do ręcznego czyszczenia matrycy.

umbrellavirus
18-06-2011, 09:01
Napęd lustra prawdopodobnie działa. Wydaje mi się jakby to co podnosi lustro do góry było uszkodzone. Auto-focus działa bez problemu.
Wiesz co się dokłanie stało?
Gdze proponujesz wysłać aparat do serwisu?

Naprawiacz
18-06-2011, 10:30
Widać, że starowanie silnikami i same silniki są raczej sprawne.
Stawiam na sprzęgło w mechanizmie podnoszenia lustra.

N00bek
18-06-2011, 12:38
Uniosłem delikatnie palcem lusto i dmuchnąłem.
Ustami?:roll: Masz pojęcie o tym, iż komora lustra, matryca jak i same lustro będzie teraz zakurzone i ochlapane ?

Czy ktoś się spodkał z podobnym problemem?

Spotkał!

Widać, że starowanie silnikami i same silniki są raczej sprawne.
Stawiam na sprzęgło w mechanizmie podnoszenia lustra.

Dokładnie, to może być albo sprzęgło albo ciało obce blokuje do niego dostęp.

Jaka jest potrzeba czyszczenia lustra w aparacie w którym jest czyszczenie matrycy z automatu? W dodatku jeśli już czyścić to gruszką aptekarską + podnoszenie lustra z menu.:roll:

MC_
18-06-2011, 12:41
Czyszczenie matrycy "z automatu" to akurat w przypadku Canona jest średnio skuteczne.

Chociaż podziwiam pomysł kolegi, żeby lustro ręką podważyć, to bez przesady - matrycę od czasu do czasu jest konieczność przedmuchać.

czerwiniak
18-06-2011, 12:59
Czas "B" i jazda

umbrellavirus
18-06-2011, 21:09
Znacie dobry i tani servis?

arturs
19-06-2011, 00:47
Znacie dobry i tani servis?

jakbyś był łaskaw napisać gdzie ten serwis ma być zlokalizowany?
bo jest kilka lokalnych serwisów w PL gdzie mogą to zrobić - jeśli chodzi o autoryzowane to na stronie Canon Polska jest lista

umbrellavirus
19-06-2011, 07:41
Wszystko jedno gdzie. I tak aparat będę musiał wysłać pocztą.

kasprzak
19-06-2011, 17:17
Nie wszystko jedno gdzie, bo jak jesteś z Warszawy to możesz bezpośrednio na ulicę Żytnią podjechać, a nie wysyłać itd. O to chodziło arturs'owi

umbrellavirus
19-06-2011, 20:03
Wszystko jedno bo mieszkam w Niemczech. Akurat znajomy jedzie do Polski to wysłałby od razu do serwisu. Aparat mógłbym oczywiście naprawić tu, ale będzie kosztować pewnie o wiele więcej.

arturs
19-06-2011, 21:07
Wszystko jedno bo mieszkam w Niemczech. Akurat znajomy jedzie do Polski to wysłałby od razu do serwisu. Aparat mógłbym oczywiście naprawić tu, ale będzie kosztować pewnie o wiele więcej.

to zależy - na Twoim miejscu bym zawiózł / wysłał do serwisu w Berlinie - ceny podobno niższe - obsługa super - i dodatkowo nie zrobią Cię w konia i naprawią usterkę.. poczytaj sobie o żytniej (chociaż od ponad roku zdecydowanie się poprawiło) i o serwisie berlińskim.. jeszcze polskim brakuje trochę do zachodnich

Naprawiacz
19-06-2011, 22:39
Serwis autoryzowany nie bawi się w naprawy układu przeniesienia napędu lustra, tylko wymienia cały Mirror Box w cenie oscylującej wokół 1 tysiąca zł.
Jak będziesz miał kłopot, to pisz - mogę to naprawić.

umbrellavirus
09-09-2011, 22:52
Pojechałem w niemczech do serwisu. Facet wcisnął 2 razy migawkę i zaśpiewał 410 Euro ! Czyli nie miał zielonego pojęcia i chciał wymienić mirrorbox. Na żytniej naprawa wyniosła 360zł . Tyle na temat.