Zobacz pełną wersję : jak uzyskać taki efekt?
chodzi mi o efekt ruchu przy modelu, jak takie coś zrobić? proszę o tutoriale, linki itd :)
<klik> (http://www.maxmodels.pl/index.php?t=pokaz_foto&u=6151659) <klik> (http://www.maxmodels.pl/index.php?t=pokaz_foto&u=5393227)
bartorux
15-06-2011, 21:31
Długi czas, ruszanie aparatem lewo prawo, na koniec błysk lampy albo powielenie zdjęcia na maskach dwa razy i przesunięcie :)
photoshop motion blur + maska
powiem tak, dawno dawno temu nie było photoshopa i temu podobnych a ludzie jakimś dziwnym cudem efekty takowe osiągali ;)
takich efektów nie - rozmycia są w obie strony - chyba że lampa wyzwalana ręcznie - teraz już nikt przy modelach tak się i bawi - wycięcie warstwy, rozmycie zdjęcia i ładne wtopienie i cała sztuka
Z tym, że ten akurat pochodzi z PS ;). Chyba, że komuś chciałoby się bawić w montowanie jakiejś suwnicy, która idealnie przesunie się w prawo i w lewo przed strzałem(czubek głowy kobiety-idealna linia pozioma przesuwu).
Szkoda dorabiać ideologie - PS.
na pewno to jest PS, jednak macie jakieś linki albo porady jak takie coś uzyskać? :D
bo z tym przesuwaniem to jest mało prawdopodobne...
skarbus Ci napisał, motion blur+maska.
skarbus Ci napisał, motion blur+maska.
a jakaś inna metoda? są do tego jakies specjalne pędzle?
tak polecam to (http://www.klikajklikajwtymfotoszopiesamosieniezrobialbop oszukajparekilokreatywnoscinaalegro.com)
ja bym obstawiał warstwę z rozmytym obrazem pod modelką- przecież brzeg modelki jest idealnie "nierozmyty" więc to warstwa wycieta a model jest wtapiany gumką o miękkim brzegu w warstwę rozmytą
Wymiekam :-(
Dac mu palec to chce reke. Koledzy ci napisali czego dokladnie uzyc. Poszukaj na youtubie to skarbnica wiedzy z setkami tutoriali.
pkoprowski
26-06-2011, 10:59
Z tym, że ten akurat pochodzi z PS ;). Chyba, że komuś chciałoby się bawić w montowanie jakiejś suwnicy, która idealnie przesunie się w prawo i w lewo przed strzałem(czubek głowy kobiety-idealna linia pozioma przesuwu).
Zgadzam się, że w tym przypadku to PS, ale żeby uzyskać coś takiego ręcznie, też nie trzeba suwnicy. Zamiast przesuwać aparat wystarczyłoby go obracać w osi pionowej. A do tego wystarczy statyw z głowicą 3D i odblokować tylko jedną oś. Przy jednolitym tle i tak niewielkim kącie/dystansie różnica między rozmyciem w skutek przesunięcia a obrotu będzie niezauważalna.
Trudność natomiast (i to zarówno przy suwnicy jak i przy obrocie) byłaby z trafieniem ostrego obrazu (zamrożonego błyskiem) w sam środek rozmycia. Dla tego PS w tym przypadku jest znacznie prostszym rozwiązaniem.
a) bierzesz zdjęcie
b) duplikujesz warstwę
c) selekcjonujesz postać
d) zamieniasz selekcję na maskę wierzchniej warstwy
e) wykonujesz motion blur na spodniej warstwie.
Prawdziwe pytanie brzmi: tylko po co? Jaki jest sens/cel użycia tego efektu? Potrafię sobie przypomnieć dwa zdjęcia jakie kiedyś tam widziałem w których podobny efekt był moim zdaniem uzasadniony. Raz była to postać kobieca w plenerze w dosyć szerokim kadrze i zoom-blur (tzn. najazd pierścieniem zoomu przy otwartej przysłonie) plus błysk na drugiej lamelce.
Zdjęcie natychmiast rodziło skojarzenia z Alicją w króliczej norze. Drugi przykład, to było zdjęcie klubowo/dyskotekowe z tłem rozmytym koliście (czyli obrót aparatu wokół osi obiektywu przy otwartej przysłonie) i zamrożenie pierwszego planu błyskiem. Tu też widziałem sens tego efektu bo rozmycie tła podkreślało dynamikę dyskotekowo-klubowej scenerii. Ale w tych podlinkowanych przykładach... hmm... takiego uzasadnienia nie widzę, mam wrażenie, że to efekt dla samego efektu.