Zobacz pełną wersję : Jak To naświetlić?
Witam. Jeśli chodzi o studio to stawiam pierwsze kroki i chciałbym się dowiedzieć jak uzyskać taki efekt światła jak na zdjęciu i jakiej obróbki to będzie wymagało?http://onephoto.net/?id=312312
# 4 x lampy Quant PRO 600 (energia błysku minimalna 18 W, maksymalna 600 W)
# 2 x softboks 50x 90 cm
# 1 softbox 120x180 cm
# 2 x blendy 112x 168 cm
# 3 parasolki z lampami błyskowymi typu slave-flash
# 1 tubus (plaster miodu)
# wrota
# 2 x czasze z plastrami miodu
# 10 sztuk filtrów barwnych
Ile i jakich lamp mam użyć i jak je mniej więcej ustawić i czy użyć blendy?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
czerwiniak
15-06-2011, 13:56
Jakim zdjęciu?
Jakim zdjęciu?
kliknij PPM wybierz otwórz w nowej karcie / oknie i się wyświetla 8-)
Ale, ze gdzie kliknąć PPM? Ja żadnego linka nie widzę.
Nie możecie podać linka jak się Wam otwiera?
http://onephoto.net/?id=312312
Wydaje mi się, że można spokojnie coś takiego osiągnąć z 2 lampami.
Jeden duży SB po lewej i bliżej modelki niż fotografa, po prawej jakaś lampka która dała poświatę na ręce, świeciła na tą rękę od tyłu. gdyby był zbyt duży kontrast to po prawej dać białą blendę / też duży sb skręcony dużo słabiej.
Tak mi się przynajmniej wydaje, że setting w tym stylu powinien dać podobny efekt.
ArekLodzPl
15-06-2011, 15:04
Witam. Jeśli chodzi o studio to stawiam pierwsze kroki i chciałbym się dowiedzieć jak uzyskać taki efekt światła jak na zdjęciu i jakiej obróbki to będzie wymagało?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://onephoto.net/?id=312312)
# 4 x lampy Quant PRO 600 (energia błysku minimalna 18 W, maksymalna 600 W)
# 2 x softboks 50x 90 cm
# 1 softbox 120x180 cm
# 2 x blendy 112x 168 cm
# 3 parasolki z lampami błyskowymi typu slave-flash
# 1 tubus (plaster miodu)
# wrota
# 2 x czasze z plastrami miodu
# 10 sztuk filtrów barwnych
Ile i jakich lamp mam użyć i jak je mniej więcej ustawić i czy użyć blendy?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Po pierwsze:
Kupić książkę, przeczytać i nauczyć się
Po drugie:
Wziąć jakąś dziewczynę, poświecić trochę czasu w studio i samemu do tego dojść
Reprezentujesz najgorszy tok myślenia czyli forumowe "stoliczku nakryj się".
Fotograf to nie tylko tworek naciskający spust migawki - to przede wszystkim ktoś wykazujący się myśleniem - kreatywnym myśleniem zarówno ww ustawieniu modelki jak i światła.
Spróbuj samemu - to nie boli, a może zrobisz to lepiej niż pierwowzór.
analogforever
15-06-2011, 15:37
sorry ale jak widze takie posty to mi sie smiać chce ,proste studyjne zdjecie i dywagacja jak to zrobic .:-D weż jakiegos fotografa niech Ci zrobi jak nie umiesz ,myśle ze mało kto ,kto fotografuje bedzie mial problem aby wykonac taką fotke .A jak chces sie nauczyć robic takie zdjecia to kombinuj sam a nie pytaj po forach .
czerwiniak
15-06-2011, 16:03
Przeznacz trochę grosza na warsztaty, trochę się tego tutaj ogłasza.
sorry ale jak widze takie posty to mi sie smiać chce ,proste studyjne zdjecie i dywagacja jak to zrobic .:-D weż jakiegos fotografa niech Ci zrobi jak nie umiesz ,myśle ze mało kto ,kto fotografuje bedzie mial problem aby wykonac taką fotke .A jak chces sie nauczyć robic takie zdjecia to kombinuj sam a nie pytaj po forach .
Bo przecież forum CB nie jest po to żeby pytać.
Dziękuję wszystkim za podpowiedź chciałem się upewnić czy dobrze myślę. A zadałem pytanie tylko dlatego, że za tydzień właśnie mam próbną sesję w studiu i będę sie uczył metodą prób i błędów. Pozdrawiam wszystkich
analogforever
15-06-2011, 20:14
dokładnie ,pytanie są tu takie ze na wiele z nich odpowiedzi mozna wyczytac w instrukcjach obsługi sprzętu czy prostych ksiazakch o fotografi ale sie nie chce ,odpowiedz koledze jak sie robi takei zdjecie i juz po co offtopujesz wątek, w kazdek miejscowości są jacyś zapaleńcy czy grupy fotograficzne ,nie fajniej by sie podłączyć do kogoś i sobie w praktyce dla przyjemności rozkminic temat praktycznie niz pytać na forum.Sorry zapomniałem ze jest jeszcze grupa zawodowców przy urzedach pracy tych co działalnosc otworzyli z dotacji i śluby robią nie mając pojecia ale to niech sie w tych urzedach pytają tych co im te dotacje dali :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kolas .jedna lapmpa z niezaduzym sofboxem blisko modelki i blenda a jak jesteś sam to druga lampa zamiast blendy,od tego bym zaczął ,trzymaj sie :-)
analogforever dzięki za podpowiedź. Tak jak pisałem wcześniej chciałem się tylko upewnić czy myślę w dobrym kierunku. Bardzo dużo czytam artykułów z przykładami o studiu ale teoria to za mało a w studiu byłem raz w życiu. Za tydzień będę ćwiczył i się uczył;-) Pozdrawiam
analogforever wcześniej nawet nie potrzebowali dotacji z UE, żeby klepać tragicznej jakości śluby i dalej się trzymają. A jakie piękne te zdjęcia z drukowanymi tłami w studio. Nie wiem po co szykanować tych dotacyjnych, nie każdy wziął kasę na foto bez wcześniejszego podszkolenia warsztatu.
Żeby nie było - nie dostałem dotacji(w tym roku obcięli i niestety nici mi z tego wyszły, tylko czas zmarnowałem...).
grzegorzki
17-06-2011, 05:00
dosc podobne oswietlenie - strobox (http://strobox.com/action/8266)
analogforever
20-06-2011, 23:20
analogforever wcześniej nawet nie potrzebowali dotacji z UE, żeby klepać tragicznej jakości śluby i dalej się trzymają. A jakie piękne te zdjęcia z drukowanymi tłami w studio. Nie wiem po co szykanować tych dotacyjnych, nie każdy wziął kasę na foto bez wcześniejszego podszkolenia warsztatu.
Żeby nie było - nie dostałem dotacji(w tym roku obcięli i niestety nici mi z tego wyszły, tylko czas zmarnowałem...).
nie no oki ,wszystkich nie wrzucam do jednego worka,ale wysyp gniotów ślubnych ostatnio jest zastraszający duzy ,wiem ze kiedys tacy tez byli i dalej egzystują dobrze,mam nawet takiego kolo siebie ,niereformowalny od kiedy pamietam ten zakład, a to juz ze 20 lat spoko :-D