PDA

Zobacz pełną wersję : Co odpisać klientowi ?

Cichy
14-06-2011, 12:04
Mam do Was pytanie :)

Jak grzecznie przekonać klienta, co robi źle testując obiektyw ?

Najpierw mam telefon, że "obiektyw ma dziwną winietę". Myślę sobie - dziwne, w końcu sprawdzałem przed wysyłką i nic nie zauważyłem niepokojącego, mam zdjęcia nawet.

Ale nic proszę o zdjęcia przykładowe i dostaję całą litanię takich mniej więcej plików:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.negatyw.org/wysylka/klient1.jpg)

Wszystko na 17mm, f/2.8, ISO 800...

Napisałem już, że szkło jest OK, tylko test nie jest OK, ale chyba niezbyt byłem wiarygodny :) Klient usilnie mnie przekonuje, że bubla wcisnąłem...

akustyk
14-06-2011, 12:11
no ale przeciez ma winietke, dziwna na dodatek.

wiec klient ma oczywiscie (jak zawsze) racje :)

Cichy
14-06-2011, 12:34
no ale przeciez ma winietke, dziwna na dodatek.

Ale tak na poważnie ?

Weź jasne szerokie szkło i wyceluj w niego lampke halogenową.

3 różne typy szkieł:

źródło (http://www.negatyw.org/wysylka/klient2.jpg)

źródło (http://www.negatyw.org/wysylka/klient3.jpg)

źródło (http://www.negatyw.org/wysylka/klient4.jpg)

akustyk
14-06-2011, 12:49
Ale tak na poważnie ?

nie no... nie robmy sobie jak z pogrzebu... :mrgreen:

Papier
14-06-2011, 12:53
...to teraz oznacza, że albo tak się zachowuje większość szkieł, albo TY TEŻ masz 3 buble :D
A tak na poważnie, to czy ten twój klient będzie fotografował lampki, że aż mu to tak przeszkadza?

Loome
współczuje Cichy.. :)

Cichy
chwilowo zwątpiłem :)

Kolekcjoner
14-06-2011, 13:13
Wiesz stara zasada mówi, że jak ktoś jest upierdliwy to należy mu przyznać rację i szybko odejść...... i nie wracać więcej. Jeśli to możliwe to bym odpuścił przyjął zwrot i do widzenia. Szkoda zdrowia.
Wątpię żeby jakieś tłumaczenia pomogły - może wyślij mu te obrazki, które tu dałeś z dokładnym opisem czym były robione. Mówią że jeden obraz to jak tysiąc słów ;).

dziobolek
14-06-2011, 13:19
Wiesz stara zasada mówi, że jak ktoś jest upierdliwy to należy mu przyznać rację i szybko odejść...... i nie wracać więcej. Jeśli to możliwe to bym odpuścił przyjął zwrot i do widzenia. Szkoda zdrowia.
Wątpię żeby jakieś tłumaczenia pomogły - może wyślij mu te obrazki, które tu dałeś z dokładnym opisem czym były robione. Mówią że jeden obraz to jak tysiąc słów ;).

Dokładnie to samo miałem napisać ;-)

Przyjmij zwrot i niech szuka gdzieś indziej...

Jeden na milion się taki trafi i... :roll: Szkoda zdrowia...

Pozdrówka!

DarekB
14-06-2011, 13:41
A myślałem, że już wszystko widziałem... ceglane mury, okna, akumulatory, butelki, znaki drogowe, banery... a tu proszę.
Cichy... daj mu specjalną zniżkę za stworzenie nowego testu ;-)

airhead
14-06-2011, 13:49
udaje głupiego i chce wyciągnąć rabat?

Bangi
14-06-2011, 13:50
Wyślij mu po prostu link do tego wątku 8-)

molsar
14-06-2011, 14:09
daj mu to:
http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=90

Goomis
14-06-2011, 15:02
Zgódź się na reklamacje i wymianę i obiecaj, że następny dokładniej przetestujesz. Jak dostaniesz szkło to napisz, że przetestowałeś wszystkie sztuki jakie masz i na wszystkich to samo, więc bardzo Ci przykro ale pewnie masz całą partia do zwrotu. Powiedz, że wszystkie formalności mogą potrwać miesiąc-dwa. Pewnie nie będzie chciał czekać :-D Niech się kto inny z nim użera, pewnie trafiłeś na profesjonalistę przez duże PRO :-P

Albo powiedz, że to limitowana edycja sygnowana logiem ZPAF i to taki artystyczny zamierzony efekt. Prześlij mu cennik ZPAFu i powiedz, że teraz może brać za foty tyle ile jest w tym cenniku xD Będzie pewnie w niebo wzięty! :-D

michallubon
14-06-2011, 15:35
A ja mam prośbę, czy od tej pory możesz wszystkie swoje szkła, które testujesz na forum, poddawać temu nowemu testowi :D?

N00bek
14-06-2011, 15:55
a do jakiego korpusu?

Kanghoy
14-06-2011, 16:03
Cichy, sorry ale wywlekanie takiej sprawy publicznie jest nie do przyjęcia i nie świadczy o Tobie najlepiej.

Chyba że uzgodniłeś z klientem że założysz ten temat to ok.

Cichy
14-06-2011, 16:36
Cichy, sorry ale wywlekanie takiej sprawy publicznie jest nie do przyjęcia i nie świadczy o Tobie najlepiej.

Chyba sobie żartujesz.

Po 1. Sprawa jest o zabarwieniu humorystycznym, stąd topic w Hydeparku.

Po 2. Klient jest zupełnie anonimowy.

Po 3. Uważasz, że konsumenci opisując po forach swoje przeboje ze sklepami pytają sprzedawców o pozwolenie ?

Po 4. Zwróciłem się z prośbą o radę co z takim fantem zrobić, co innego, gdybym założył taki wątek w celu wyszydzenia klienta (to mógłby być temat rzeka, dostaję na maila masę "fajnych" testów).

Tak więc drogi kolego, niezbyt się zgadzam z tym, co piszesz.

Teo
14-06-2011, 16:36

E, bez przesady;) Przecież żadne nazwiska jeszcze nie padły;)

Kanghoy
14-06-2011, 16:43
Zgadzać się nie musisz, ale jakbym na miejscu klienta wszedł i zobaczył taki temat to bym raczej o Tobie dobrej opinii nie miał.

N00bek
14-06-2011, 17:30
Zgadzać się nie musisz, ale jakbym na miejscu klienta wszedł i zobaczył taki temat to bym raczej o Tobie dobrej opinii nie miał.

Cichy ma rację. Żyjemy w świecie gdzie nie tylko klient może...

Przecież Cichy grzecznie prosi o poradę, a nie nabija się z tej osoby. Gdybym na miejscu klienta wszedł i zobaczył tę masę postów o tym co i jak zrobić albo dlaczego jego testy są złe to od razu bym się z tego wycofał i dał sprzedawcy spokój.

@Kanghoy, to lepszym według Ciebie przypadkiem jest kiedy klient podaje nazwiska, loga czy nazwy sklepów i koloryzuje jak źle mu się dzieje... Tak można, a spytać o radę to już gorzej...Ah ta Polska

czarny1999
14-06-2011, 17:40

Bedac na miejscu Cichego to o kliencie tez bym za dobrej opinii nie mial...
Zadne nazwiska nie padly,a ten temat pasuje do Hidepark'u jak najbardziej.

Hom_er
14-06-2011, 19:25

z pewnością TEN klient to musi mieć super opinię o Cichym ;)

mandarynka
14-06-2011, 19:27
Ja bym mu napisała, że miałam już kiedyś przypadek takiej dziwnej winiety i okazało się, że to była wina wadliwego korpusu. Więc powinien oddać korpus do serwisu, bo to jego wina a nie obiektywu.

tomfoot
14-06-2011, 19:37
Zdecydowanie odpowiedz P.T. Klientowi, że zgodnie z aktualnie obowiązującymi dyrektywami Unii Europejskiej obecnie na terenie Polski i całej wspólnoty żarówki dopuszczone do obiegu właśnie taki obraz będą generować w jego obiektywie. Co innego w USA, tam Klient fotografując żarówkę może spodziewać się obrazu bez winiety. Pod warunkiem że zakupi do obiektywu przejściówkę na 110V, oczywiście.
Generalnie zaś cała wina lezy po stronie firmy Tamron (jak sądzę), która produkując obiektywy na terenie Japonii (lub innej Azji) testuje je na jeszcze innych obiektach świetlnych, tam wyłącznie występujących.

I na koniec - powinieneś ostrzegać swoich klientów, że wykonując zdjęcia mocno świecącej żarówki narażają się na prześwietlenie matrycy !!!

Loome
14-06-2011, 19:48
Kanghoy - ja rowniez nie widze w tym nic zlego

Mordka22
14-06-2011, 20:36
Cichy, najlepszy sposób rozwiązania problemu to jak wcześniej pisali koledzy, doprowadzić do zwrotu obiektywu i odesłać pieniądze, tłumacząc się wadliwą partią. Tego typu klienci potrafią naprawdę umilić życie.

lukasz5DmkI
15-06-2011, 13:13
A ja uważam że z de..lem się nie dyskutuje najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem zabije doświadczeniem . Wymień mu na inny a jak będzie miał tak samo to wtedy uwierzy

dinderi
15-06-2011, 22:35
Grzecznie piszemy:
"Szanowny Panie, zjawisko jakie przedstawił Pan na zdjęciu jest zupełnie naturalne. Tego typu efekty występują zawsze przy ekspozycji na silne źródło światła, w obiektywach o bardzo krótkich ogniskowych. Wynika to z konstrukcji optycznej, praw fizyki i użytych powłok antyodblaskowych.
Nie mniej, jeśli jest pan niezadowolony z zakupu, proszę o zwrot obiektywu. Zostanie Panu zwrócona jego pełna wartość, po potrąceniu kosztów przesyłki.
Z poważaniem"

bob_
15-06-2011, 23:06
Grzecznie piszemy:
"Szanowny Panie, zjawisko jakie przedstawił Pan na zdjęciu jest zupełnie naturalne. Tego typu efekty występują zawsze przy ekspozycji na silne źródło światła, w obiektywach o bardzo krótkich ogniskowych. Wynika to z konstrukcji optycznej, praw fizyki i użytych powłok antyodblaskowych.
Nie mniej, jeśli jest pan niezadowolony z zakupu, proszę o zwrot obiektywu. Zostanie Panu zwrócona jego pełna wartość, po potrąceniu kosztów przesyłki.
Z poważaniem"

Pod warunkiem, że szkło jest w stanie sklepowym, bez śladów "macania", "lizania", postukiwania o blat stołu celem może naprawy cudownej tegoż wadliwego obiektywu i Bóg jeden wie czego tam jeszcze ...
Niby cały przpadek zabawny, "klient" mimo że zasługuje na wyszydzenie oczywiście doznać go nie powinien, ale w gruncie rzeczy to nie jest śmieszne a groteskowe i nie wiadomo co tam sie dzieje z tym obiektywem podczas takich "wątpliwych testów"...

Vter
15-06-2011, 23:12
A może podejść do tego na poważnie i poprosić klienta aby sprawdził samodzielnie wg uznanych procedur np. tych z optyczne.pl:

http://www.optyczne.pl/index.php?art=3

http://www.optyczne.pl/3.2-artyku%C5%82-Jak_testujemy_obiektywy__Kryteria_oceny.html

"WINIETOWANIE - Wykonujemy zdjęcie białej i jednolicie oświetlonej płaszczyzny, a potem mierzymy winietowanie (spadek jasności w rogach kadru) przy pomocy procedury Light Falloff programu Imatest. Spadek jasności jest wyrażany w procentach i w wartościach przesłony. Zwykle wykonujemy 4-5 zdjęć dla każdej wartości przysłony, przy czym między jednym a drugim zdjęciem aparat jest dodatkowo obracany o kąt 90 stopni."

Zrobi to czy nie zrobi - zawsze trochę czasu zyska sprzedawca.... :)

Cichy
16-06-2011, 10:09
Wysłałem 2 dni temu pozostałe zdjęcia z innych obiektywów i do dziś cisza...

dinderi
16-06-2011, 10:15
Wysłałem 2 dni temu pozostałe zdjęcia z innych obiektywów i do dziś cisza...
Zmiana taktyki, jeszcze się odezwie. Albo i nie :)

Hom_er
16-06-2011, 19:50
Może jednak znalazł ten wątek, poczytał, a teraz siedzi w kącie i płacze ;)

jaś
16-06-2011, 20:04
myślę ze teraz robi hdr-y ;)

retter
17-06-2011, 18:38
Jakie to szkło było ?? T17-50 ?
Przyszło mi na myśl że nie wiedział czy będzie mu pasować (a może cos szerszego), więc najlepiej wypróbować w boju. Sprzedaż na odległość daje 10dni na zwrot, więc sie teraz głupio tłumaczy by odzyskać kasę.

Mils
17-06-2011, 23:10
dinderi i Vter bardzo ładnie zebrali wszystkie najistotniejsze problemy tego wątku. Klient albo się dopiero uczy fotografii, albo próbuje "przechytrzyć" fizykę. Przy tak mocno kontrastowym zdjęciu żródło światła / tło i żródle światła skierowanym wprost w stronę obiektywu, w każdym obiektywie będzie widoczny przedstawiony na zdjęciu efekt. To nie jest efekt winiety. Przy bezpośrednim skierowaniu żródła światła w stronę obiektywu przede wszystkim spada kontrast obiektywu i dodatkowo uzyskano efekt flary. Widoczne są przy takim oświetleniu odbicia wewnątrz obiektywu. Nie znam obiektywu, który przy pełnym otwarciu byłby w stanie to skorygować; przymknięcie do 5.6, 8 lub 11 na pewno pomoże, ale nie zniweluje.
Mam nadzieję, że Nabywca obiektywu szybko trafi na forum CB, stanie się jednym z użytkowników, a jego wiedza, radość z użytkowania sprzętu oraz wykonywanych zdjęć będzie dorównywać pozostałym użytkowników.

Pozdrawiam.

xxkomarxx
18-06-2011, 10:45
dinderi i Vter bardzo ładnie zebrali wszystkie najistotniejsze problemy tego wątku. Klient albo się dopiero uczy fotografii, albo próbuje "przechytrzyć" fizykę. Przy tak mocno kontrastowym zdjęciu żródło światła / tło i żródle światła skierowanym wprost w stronę obiektywu, w każdym obiektywie będzie widoczny przedstawiony na zdjęciu efekt. To nie jest efekt winiety. Przy bezpośrednim skierowaniu żródła światła w stronę obiektywu przede wszystkim spada kontrast obiektywu i dodatkowo uzyskano efekt flary. Widoczne są przy takim oświetleniu odbicia wewnątrz obiektywu. Nie znam obiektywu, który przy pełnym otwarciu byłby w stanie to skorygować; przymknięcie do 5.6, 8 lub 11 na pewno pomoże, ale nie zniweluje.
Mam nadzieję, że Nabywca obiektywu szybko trafi na forum CB, stanie się jednym z użytkowników, a jego wiedza, radość z użytkowania sprzętu oraz wykonywanych zdjęć będzie dorównywać pozostałym użytkowników.

Pozdrawiam.

A ja sądzę że po lampach będzie focił cegły i kartki z podziałkami.

Mils
23-06-2011, 00:44
No i tu nas Kolega Cichy zostawił samotnych w dociekaniu, co stało się w temacie dalej. Jako, że sam pracuję z Klientami jestem ciekaw, jak sprawa się potoczyła.

Pozdrawiam.

M.

gietrzy
23-06-2011, 10:27

+1
Cichy wystawiasz sample, więc jakby anonimowość trafił szlag. Kiedyś coś o tobie pomyślałem, fakt, że wyjechałeś z takim wątkiem a nie zrobiłeś tego co na samym początku pisze akustyk i szczególnie Kolekcjoner tylko potwierdza moje przypuszczenia.

To może pojedziemy w drugą stronę? Poszukamy ci linki do stron szkół biznesu lub lektur typu business for dummies? - bez urazy

Czacha
23-06-2011, 10:29
Cichy, wspolczuje klienta ... i pieniaczy na forum ;)

xxkomarxx
23-06-2011, 20:43
+1
Cichy wystawiasz sample, więc jakby anonimowość trafił szlag. Kiedyś coś o tobie pomyślałem, fakt, że wyjechałeś z takim wątkiem a nie zrobiłeś tego co na samym początku pisze akustyk i szczególnie Kolekcjoner tylko potwierdza moje przypuszczenia.

To może pojedziemy w drugą stronę? Poszukamy ci linki do stron szkół biznesu lub lektur typu business for dummies? - bez urazy

No bez przesady. Żarówa na bank zdradza nam o kogo chodzi. Przy bardzo dużym powiększeniu i odpowiednim ustawieniu można w niej dostrzec autora jak robi zdjęcie.

aro84
23-06-2011, 22:43
Cichy, wspolczuje klienta ... i pieniaczy na forum ;)

Może klientem jest jeden z tych pieniaczy? :)