Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 40D zacina się i działa tylko na trybach auto!!! POMOCY

karoll007
08-06-2011, 18:12
Witam, jestem tu nowa, mój problem wygląda następująco,
zakupiłam aparat canon 40D (uzywany) jakies 5 dni temu, był sprawny, zadbany, wszystko perfekcyjnie działało, aż do dnia dzisiejszego.
Jak ustawię na programy automatyczne, wszystko działa dobrze, a gdy tylko przełączę na preselekcję przesłony i dalej, aparat nie reaguje na zadne przyciski, af nie działa, a zdjęcia mozna robić tylko w trybie manualnym. Nie wyobrażam sobie robienia zdjęc w trybie auto :( POMÓŻCIE forumowicze!!!, mam ten aparat od kilku dni i już coś jest nie tak (a wiem ze to nie wina poprzedniego uzytkownika). Myślicie że to kwestia przeczyszczenia styków, czy coś więcej:confused:??
Bardzo nie chciałabym wysyłać go już do serwisu:sad:

OrzelPiotr
08-06-2011, 19:22
Proponuje na początek przywrócić ustawienia fabryczne - korzystając z menu aparatu.

karoll007
08-06-2011, 19:23
przywracane były, myślałam już ze pomogło ale za 10 minut to samo...

az3rrox
08-06-2011, 19:25
wątpie aby to bylo cos technicznego. moze wgraj 'swiezy' soft?

karoll007
08-06-2011, 19:32
chciałam ale znowu był problem z podłączeniem do komputera, wciąż wyskakiwało connection failed i że jest niekompatybilny. Chociaż był wgrany nowy soft jakies 2 mies temu przez poprzedniego uzytkownika

sylwek2k
09-06-2011, 02:25
Jak ustawię na programy automatyczne, wszystko działa dobrze, a gdy tylko przełączę na preselekcję przesłony i dalej, aparat nie reaguje na zadne przyciski, af nie działa, a zdjęcia mozna robić tylko w trybie manualnym. Nie wyobrażam sobie robienia zdjęc w trybie auto

Hmmm... a nie masz ustawionego przycisku do ustawiania ostrosci jako " * " ?
W CFn-ach mozna to zmienic ;)

OrzelPiotr
09-06-2011, 08:46
chciałam ale znowu był problem z podłączeniem do komputera, wciąż wyskakiwało connection failed i że jest niekompatybilny. Chociaż był wgrany nowy soft jakies 2 mies temu przez poprzedniego uzytkownika

Żeby wgrać nowy firmware nie potrzeba połączenia z komputerem, wystarczy wgrać do głównego folderu karty plik z oprogramowaniem, następnie w menu wybrać firmware.

Skoro ustawienia były przywracane do domyślnych to na pewno nie będzie problem z CFn.

N00bek
09-06-2011, 09:22
Pamiętam, że koledze przydarzył się problem, iż klawisze na tylnej ściance nie chodziły. Wyciągnął tę malutką bateryjkę i pomogło.

W kwestii softu @orzelpiotr ma racje. Trzeba samemu zrobić aktualizację, nie przez połączenie z komputerem ;) tylko przez czytnik.

karoll007
09-06-2011, 17:01

jak można go zmienić? moze to jest powód. Skombinuję jeszcze czytnik i zaktualizuje soft, jesli to nie przez to zacina się aparat to juz nie wiem.
Moze ktoś już się z czymś takim spotkał? hmm?
Jeśli nic nie wykombinuje, pozostanie mi tylko serwis...:confused:

az3rrox
09-06-2011, 18:16
wchodzisz w ustawienia aparatu i tam jest CFn czyli custom functions. na pewno znajdziesz.

grzechol54
09-06-2011, 19:04
Jezeli byly przywracane ustawienia fabryczne i nic nie dalo,to zmiana softu moze pomoc chociaz problem moze byc zupelnie inny.Proponuje sie skontaktowac ze serwisem na zytniej.Pozdrawiam

karoll007
09-06-2011, 19:20
kurcze , nie mogę, teraz to nawet menu sie nie włączy.. v.v

ptr8
12-06-2011, 13:39
Chyba czas na żytnią :/