Zobacz pełną wersję : Canon 7D czy to jest mozliwe?!?!
Czy możliwe jest zrobienie takich zdjec na Canonie 7D?
Właśnie kolega mi podesłał
http://img855.imageshack.us/img855/7069/ringfj.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/5476/prisoner.jpg
Mam Samsung Wave i zdjecia przyznam sie ze wychodza o niebo lepiej :))
Przy solidnej postprodukcji pewnie, że możliwe. Chociaż to raczej antyprocess był jakiś ;)
Kolekcjoner
08-06-2011, 14:32
Podejrzewam że i piątką spokojnie da rady - wszystko zależy od "umiejętności" fotografującego :mrgreen:.
Deesem też bym dał radę :)
Zdjęcia wyglądają, na bardzo mocno cropowane - niby oba na 20 mm, ale zniekształceń nijak nie widac, stosunek boków "ringfj" swiadczy równiez o cropowaniu - i wyciagane z niedoświetlenia.
Słaby obiektyw + słabe światło + słaba obróbka i mamy przepis na takie zdjecia, nawet z 7D.
Nawet Nikonem da się zrobić tak tragiczne zdjęcie. Choć akurat w tym przypadku jego twórca mocno się postarał.
myslidar
08-06-2011, 15:03
plus fakt że 7D średnio lubi cienie :)
7D to bardzo dobry aparat. Można nim zrobić najprzeróżniejsze zdjęcia. Również i takie, jak ktoś się postara :)
dzidofon
08-06-2011, 15:06
Czy możliwe jest zrobienie takich zdjec na Canonie 7D?
Mam Samsung Wave i zdjecia przyznam sie ze wychodza o niebo lepiej :))
Uważasz że lepszy sprzęt to zawsze lepsze zdjęcia? To często nie idzie w parze ;-)))).
7D jest zbyt trudny dla początkujących, coś o tym wiem. za dużo możliwości, niestety :-D
To ciekawe stwierdzenie.
Ja używam w aparacie ustawiania przysłony, czasu, ostrości, włącznika, spustu i podglądu zdjęć. Na tym w zasadzie kończy się robienie 99% zdjęć.
Generalnie brakuje mi więc konstrukcji o jakości matrycy pełnoklatkowej, ale bez tych wszystkich zaawansowanych technologii.
af ma za dużo bajerów. jak dla początkującego. jest BARDZO precyzyjny, do tego stopnia, że sprawia problemy. dodaj do tego rozdzielczość matrycy i frustracja gotowa. wszystko widać, każdy błąd :mrgreen:
potem możesz przeczytać posty sfrustrowanych, z drugiej strony gdy już załapie się co i jak, radość jest wielka :-D
wątek dość głupawy, pewnie szybko umrze
wątek dość głupawy, pewnie szybko umrze
Przeciwnie, dość głupawy, pewnie będzie żył długo :lol:
IMHO od przybytku głowa nie boli. 7D to bardzo dobra pucha i można z niej wiele wyciągnąć. W tym przypadku to może być celowe działanie bądź kompletna ignorancja.
Wszystko jest możliwe ...
Nie będzie, nie będzie... Mody nie śpią...
tormentor
08-06-2011, 18:15
7D jest zbyt trudny dla początkujących, coś o tym wiem. za dużo możliwości, niestety :-D
Akurat to, co tutaj, można spieprzyć również na xxxxD i to w takim sam sposób :)
Też moim zdaniem cropowane (to na schodach to już bardzo mocno, w dodatku ISO 1000), wyciągane z cieni. Podejrzewam też, że mogło być to obrabiane na JPEGu, a nie na RAWie.
Przy niedoświetlonym o parę EV 1600 na 5DII też się pojawia taka sieka. Nie wierzę, że ta fota (ze schodami), była prosto z puszki. Naświetlona na światła, cienie są o kilka EV niedoświetlone. Dużo ładniej by to wyglądało, jakby to się po prostu prześwietliło, nawet kosztem wrzucenia ISO3200.
OrzelPiotr
08-06-2011, 23:43
Genialny temat... utwierdza mnie w przekonaniu, że canon 7d to złom.
tormentor
09-06-2011, 00:51
Genialny temat... utwierdza mnie w przekonaniu, że canon 7d to złom.
Ty tak serio? :)
OrzelPiotr
09-06-2011, 08:30
Nie na serio - ale zastanawiam się... jak na podstawie kilku nieudanych zdjęć można wnioskować w taki właśnie sposób - przecież na zdrowy rozum gdyby którakolwiek lustrzanka robiła takie zdjęcia nawet nie zaistniała by na rynku.
Od razu przypomina mi się zastraszający wątek o problemach z autofocusem w 7D - których nigdy nie miałem.
Ależ w 7D można mieć problemy z AFem - z nadmiaru dobroci. Jak się nie potrafi go dobrze ustawić.
DAWIDSON
09-06-2011, 08:36
przecież wiadomo :) jak piszą fachowcy na forum - aparat nie robi sam zdjęć :).
Trzeba być "obytym" z aparatem, dobrać odpowiednie parametry do sytuacji, w razie potrzeby i możliwości doświetlić scenę jeżeli potrzeba etc. -podstawy.
Jeżeli się rozumuje inaczej - lepiej kupić canona ale tego z serii "G".
Taka puszka jak 7d raczej nie dla amatorów -coś już trzeba wiedzieć o robieniu zdjęć, chociaż uczyć się na niej - dlaczego nie -kto powiedział że trzeba uczyć się na xxxd- i dlaczego ? :)
OrzelPiotr
09-06-2011, 16:19
Taka puszka jak 7d raczej nie dla amatorów -coś już trzeba wiedzieć o robieniu zdjęć
Założę się, że na "zielonym kwadraciku" nie ma szans na wykonanie podobnego gniota, a skoro jest full auto to znaczy, że wspomniana puszka jest dla każdego kto ją udźwignie, nie upuści i dodatkowo zdoła wcisnąć przycisk wyzwalania - jak go oczywiście znajdzie. :]
jak to mawia mój znajomy " to ludzie robią zdjęcia, a nie aparaty" :)
ostatnio jest chyba na odwrót
myśl Tw. kolegi jest b. "odkrywcza"
Wy na temat tych zdjęć to tak z głowy, czy coś może żeście sprawdzili?
1: rozmiar zmniejszony bez wyostrzenia
2: wysokie ISO z wyłączoną redukcją szumów
3: obrobione w PS CS2, a nie prosto z aparatu, i nieostrzone;
4: pojechane po poziomach- zarówno światła jak i cienie zawierają w ciul szczegółów, nie ma żadnych ewidentnych niedoświetleń ani prześwietleń, obrazy zawierają zarówno obszary prześwietlone, jak i niedoświetlone, bo taka była scena, i mają po prostu zmienione wartości tonalne w PS;
5: jakiś tam krop bez większego znaczenia
6: odzwierciedlają zamysł twórczy, więc odczepić się od aparatu.
7: w przypadku zdjęcia "prisoner" krop jest w osi pionowej kadru (ciutkę w prawo), a oś pozioma była mniej-więcej na wysokości czubka nosa lub szczęki, więc krop jest z dolnej części kadru.
8: na drugim zdjęciu też dolna część kadru, a oś pionowa oryginału ca na osi nosa. Panienka stoi nienaturalnie krzywo, aby być jak najmniej oświetlona: nie opiera się plecami ościanę, głowę ma przekręconą i pochyloną.
Dziwny wątek. Nie istnieje granica zrobienia złego zdjęcia i sprzęt tu nie ma żadnego znaczenia.
flankerp
20-06-2011, 23:08
No ale twórca miał jakiś tam pomysł na zdjęcie czyż nie? :P
tytul jpg to PRISIONER wiec pewnie jakiś fan więzienia modelek :D
a co do zdjęć to chyba na zielonym kwadraciku lepsze zdjęcia wychodzą :D
tytul jpg to PRISIONER wiec pewnie jakiś fan więzienia modelek :D
a co do zdjęć to chyba na zielonym kwadraciku lepsze zdjęcia wychodzą :D
Przecież to nie są zdjęcia "prosto z aparatu", lecz obrobione.
myslidar
28-06-2011, 10:48
Nie ma się czym podniecać, 7D jest po prostu słaby w cieniach i jak się źle doświetli zdjęcia na wyższym ISO to nadają się do kosza. Natomiast dobrze naświetlone można sporo forsować i nie ma takiego bandingu jak w 5D II.
Janek1977
28-06-2011, 11:02
W EXIF-ie jest mail do autora zdjęcia - może ktoś napisze i zapyta?