Zobacz pełną wersję : Jaki aparat dla początkującego do ok. 3000?
anita1986
07-06-2011, 22:54
Jaki aparat dla początkującego do ok. 3000?:confused:
Ja proponuję aparat Canon 1000D, do tego dwa obiektywy 18-55mm IS i 50mm/1.8, a do tego wszystkiego lampę Canon 430exII, razem wyjdzie niecałe 3000 zł, a będziesz mieć wypasiony zestaw startowy do wszystkiego czego potrzebuje amator.
jaki rodzaj zdjęć Cię interesuje (dzieci, portret, sport, zwierzęta, rodzinne itp.).. ? napisz czego oczekujesz od aparatu (duży/mały, lekki/ciężki, jeden obiektyw/kilka) i co byś chciała osiągnąć to pewnie pomoże coś konkretnego wybrać..
Siemek całkiem sensowny zestaw wybrał.. zapytałbym jeszcze czy w dalszych planach są jeszcze jakieś zakupy.. bo może zamiast lampy dać jakieś lekko dłuższe szkło (coś w zakresie 18-85) - zależy do czego..
Ja chyba z puszek w takim przedziale wybierał pomiędzy Canonem 1100 a nikonem 5100, szkła w zależności od potrzeb ale 50 1.8 must have bo zakładam, że to początek przygody z fotografią :)
anita1986
08-06-2011, 10:05
Aparat głównie będzie mi potrzebny do pracy w firmie do robienia zdjęc witraży ale również portetów itd...
Myślę, że Nikon D5100 + Nikkor 18-105 jest dobrym wyborem.
Niestety troszkę przekracza budżet.
witaj, polecalbym ci cos z serii dwucyfrowej, chocby uzywana 40d, (1400-1500zl) , do tego tamrona 17-50, idealne uniwersalne szklo dla kazdego nie tylko amatora oferujace dobra jakosc zdjec, (1100zl ) i do tego 50 1,8 do portretu, mysle ze idealny zestaw, pozdrawiam
anita1986
08-06-2011, 13:05
Aparat musi być nowy, będzie również dla mojego użytku nie tylko w pracy...
Może przekraczać to 3000 tak do 3500...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzięki za pomoc
tak sądziłem :) pobaw się w jakimś markecie czy fotojokerze nikonem D5100 vs C1100 ewentualnie canona 600D do tego z obiektywów chyba najlepsze rozwiązanie do tańszego body to Tamron 17-50 + 50 1.8
tormentor
08-06-2011, 18:01
A jakie portrety? Ciasne czy cała sylwetka? I z jakiej odległości te witraże? Bo to mogą być jednak decydujące czynniki - np. może się okazać, że 50 mm to za mało...
dziobolek
11-06-2011, 21:10
Aparat musi być nowy, będzie również dla mojego użytku nie tylko w pracy...
Może przekraczać to 3000 tak do 3500...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzięki za pomoc
Hmmm... to może 60D z kitem na początek
http://allegro.pl/canon-eos-60d-ef-s-18-55-is-nowy-powystawowy-i1652281328.html
Pozdrówka!
Ostatni jakiś znajomy kupił Nikona D5000 z double kitem, zmieścił się w podanej cenie.
AMMarshall
11-06-2011, 23:20
Anita, właśnie w tym tygodniu wybrałem i kupiłem dla mojej siostry Anity (pozdrowienia!) :) pierwszą lustrzankę.
Ze względu na to że ona póki co bakcyla nie połknęła i trudno ją było przekonać, żeby wydała kilka tysięcy na aparat i graty do niego wybrałem dla niej używaka Canona 350D + kit + lampa 420EX + drobiazgi.
Całość zamknęła się w kwocie ok. 1400 zł.
Niech sobie siostra się pobawi, nauczy, pożyczę jej czasem szkiełka... :)
Z czasem zacznie kumać.
Jeśli nie wiesz co Ci trzeba kup coś jak powyższe, a za pół roku zmienisz już wiedząc co Ci się podoba, co Ci leży najlepiej.
Kasy nie stracisz, a wybierzesz najlepiej jak można - sama świadomie.
oasisman
12-06-2011, 01:41
Nikon D3100 + 18-105mm VR
Ze względu na to że ona póki co bakcyla nie połknęła i trudno ją było przekonać, żeby wydała kilka tysięcy na aparat
się pobawi, nauczy, pożyczę jej czasem szkiełka... :)
Z czasem zacznie kumać.
W tym jest pies pogrzebany. Nie wiemy czy autorka wątku ma się od kogo uczyć. Nie będę psuł opinii o 350D, ale w przypadku amatora takie cuda jak czyszczenie matrycy się przydają. Jak szkieł przybywa, to matryca niestety kurzy się strasznie. W przypadku Twojej siostry - zawsze możesz jej zagwarantować pomoc. W przypadku autorki wątku nic nie wiemy...:(
Kasy nie stracisz, a wybierzesz najlepiej jak można - sama świadomie.
Imho najlepiej przejść się do sklepu, pogrzebać w aparatach do podanej kwoty. Posprawdzać. Jak leżą w ręce. Olać tych wszystkich polecających sony ;) i wybrać. Potem zamówić w necie i zaoszczędzić.
Nikon D3100 + 18-105mm VR
Dlaczego?
Np; Canon 450d + T 17-50 /2.8 + C 50 /1.8 + C 430ex = ok 3000zł
dziobolek
12-06-2011, 11:47
Np; Canon 450d + T 17-50 /2.8 + C 50 /1.8 + C 430ex = ok 3000zł
Aparat musi być nowy...
Pozdrówka!
anita1986
12-06-2011, 11:50
dzięki za pomoc...
:)
W tym jest pies pogrzebany. Nie wiemy czy autorka wątku ma się od kogo uczyć. Nie będę psuł opinii o 350D, ale w przypadku amatora takie cuda jak czyszczenie matrycy się przydają. Jak szkieł przybywa, to matryca niestety kurzy się strasznie. W przypadku Twojej siostry - zawsze możesz jej zagwarantować pomoc. W przypadku autorki wątku nic nie wiemy...:(
Czy brak czyszczenia matrycy to taka wielka wada?
Większość amatorów nie zmienia obiektywów wcale, a jak zmienia to raz, i po sprawie. A jeśli matryca się naprawdę zabrudzi, to żadna czyszczarka matrycy wbudowana w aparat nie da rady, tylko wprawne łapki serwisanta.
I na marginesie, ubrudzona matryca to pikuś, dwa ruchy w PS i po sprawie, prawdziwym koszmarem jest ubrudzony/zakurzony sensor AF.
A są aparaty z samoczynnym czyszczeniem sensora af ?
Dla wielu zielonych amatorów nowy = nie zawodny, sprawa inaczej wyglada jak odwiedzą servis.
Ja mam cały sprzęt (bez drobinicy karty aku) używany = sprawdzony w boju:) wszystko do dzis sprawne.
Stawiam, że chodzi tutaj o kwestię wzięcia w kilka ratach, a nie nowości...
Możliwe, szkoda że autorka tego nie nakreślila, zresztą mało kto to określa dlaczego nowy.
dziobolek
12-06-2011, 19:39
Możliwe, szkoda że autorka tego nie nakreślila, zresztą mało kto to określa dlaczego nowy.
Obstawiam, że chodzi o zakup dla firmy/na firmę.
Pozdrówka!