PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do studia

ela24
03-06-2011, 23:07
Witam! Chciałabym założyć moje pierwsze domowe studio.
Na lampę ze statywem i softboxem mam ok. 900 zł.
<lampa I> (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1245_Zestaw-oswietleniowy-DP-500-SOFT-2-FreePower.html) czy <lampa II> (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1547_Zestaw-oswietleniowy-FREE-600-SOFT-FreePower.html)

która lampa lepsza?
pozdrawiam, ela

wiktor2323
03-06-2011, 23:35
Ja na Twoim miejscu kupiłbym chińskie lampy z gorącą stopką i do tego jakieś parasolki. Do nauki w domu Ci wystarczy a zawsze masz więcej źródeł światła .. ;) Ale to tylko moja opinia :)

N00bek
04-06-2011, 08:50
Imho mamy taki bardzo fajny dział na forum. Wystarczy wybrać temat i sobie poczytać.

Dział:
http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=55

Dosyć ciekawy temat:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74334

ela24
04-06-2011, 12:49
mi chodzi konkretnie o to, żebyście mi pomogli w wyborze jednej z tych dwóch lamp :)
tła, blendę itd. posiadam, tylko lampy brak :)

która z tych dwóch lepsza?

krtk2
04-06-2011, 13:17
rożnica jest mniej więcej jak czerwony cinquecento a zielony cinquecento :), na pewno CY jest starszą lampą. Niby CY jest mocniejsza ale jak kiedyś przetestowałem to opisywana moc w chinczykach nie ma nic wspołnego z rzeczywistą

termoman1256
04-06-2011, 17:11
no a którą byś wybrał?

krtk2
05-06-2011, 19:34
ja bym kupił Quantuum R+600 w podobnej cenie :)
przede wszystkim ze względu na dostępność palników w razie wymiany
ale jeśli miałbym wybierać z tych dwóch to raczej nie CY

mandarynka
05-06-2011, 20:12
Ja na Twoim miejscu kupiłbym chińskie lampy z gorącą stopką i do tego jakieś parasolki. Do nauki w domu Ci wystarczy a zawsze masz więcej źródeł światła .. ;) Ale to tylko moja opinia :)
Mam nadzieję, Ela, że nie weźmiesz sobie tej porady do serca.

Lepiej kupić jedną przyzwoitą lampę, niż dwie czy więcej gównianych. Uwierz. Ten Quantuum polecany wyżej to całkiem dobry wybór.

soltysh
06-06-2011, 10:51
ela24 nie wiem jaki sprzętem póki co operujesz, ale zanim będziesz się pchała w sprzęt studyjny pomyśl jak dużo będziesz go wykorzystywała. Zgaduję, że podobnie jak ja jesteś amatorem, więc wykorzystanie tego studia będzie sporadyczne, wiem z doświadczenia, bo kupiłem podobne zestawy. Proponowałbym Ci raczej zakup softboxów do posiadanych przez Ciebie lamp błyskowych, jeśli nie masz to kup takowe, nie dość, że 2 takimi lampkami np. 430 można stworzyć sobie ministudio, to po drugie lampa błyskowa zawsze się przyda. Ostatnio będąc na warsztatach Filip Ćwik pokazywał swój sprzęt portretowy i o dziwo była to pojedyncza 580 z softboxem i wrotami, czyli sprzęt bardzo uniwersalny i przenośny. Osobiście gdybym teraz był przed podobnym wyborem chyba poszedł bym w takie coś... ale to tylko moja nieśmiała sugestia, decyzja jest twoja :twisted:

wiktor2323
06-06-2011, 11:48
Mam nadzieję, Ela, że nie weźmiesz sobie tej porady do serca.

Lepiej kupić jedną przyzwoitą lampę, niż dwie czy więcej gównianych. Uwierz. Ten Quantuum polecany wyżej to całkiem dobry wybór.

Mandarynka a dlaczego?:) Na Lampach systemowych można stworzyć bardzo fajny mobilny zestaw dla amatora. A Ela zapewne takim jest;) Mocy na pewno wystarczy na początek a posiadanie dwóch czy trzech mniejszych źródeł światła jest dużo lepszą opcją niż jedno większe...Takie jest moje zdanie amatora i tego będę się trzymał .. :P

mateuszkaratysz
06-06-2011, 12:24
Mandarynka a dlaczego?:) Na Lampach systemowych można stworzyć bardzo fajny mobilny zestaw dla amatora. A Ela zapewne takim jest;) Mocy na pewno wystarczy na początek a posiadanie dwóch czy trzech mniejszych źródeł światła jest dużo lepszą opcją niż jedno większe...Takie jest moje zdanie amatora i tego będę się trzymał .. :P

Wiktor punktu widzenia zmienia się wraz z punktem siedzenia.)

wiktor2323
06-06-2011, 13:48
Zgadza się :) Może kiedyś zmienię zdanie i będę uważał, ze systemówki są fee, ale puki co wole więcej źródeł światła..:P
Pozdrawiam ;)

ela24
09-06-2011, 23:06
przepraszam za zwłokę, ale byłam w podróży i ciężko było o internet :)

co do waszych postów - focę canonem 50d z 50mm 1,4 i paroma innymi.
chce mieć porządną lampę błyskową (studyjną), nie systemowe canon czy chińskie shity :))

pomieszczenie do zdjęć ma 2,9 x 5,3 m. (raczej na biało pomaluje)

też mnie ten MSN najbardziej przekonuje, ale czy te 600 Ws to nie za dużo?

edit>
jeszcze jedno :D
jak się nazywają takie płyty które są w tle? widziałam że dużo fotografów takie używa <kilk> (http://www.hm.com/josh/media/sys_master/8840445100062/hm_life_hm_fashion_london_calling_02.jpg)

krtk2
10-06-2011, 18:43
do tego pomieszczenia z powodzeniem wystarczyłaby 300 ale różnica w cenie jest nieznaczna więc nie wiem czy jest sens chyba ze w niedługim czasie będziesz rozbudowywać zestaw.
Nie polecam malowania na biało, przy szerokości niecałych 3 m, nie zapanujesz nad swiatłem, boczne ściany będą działały jak blendy, chyba że robisz zdjecia tylko na białym tle i raczej bez mocnego światłocienia.
Te płyty to pewnie pianka wystawiennicza Kapa Line

ela24
10-06-2011, 21:51
czyli na jaki kolor pomalować te ściany? :))

na pewno będzie ten MSN :) różnica jest 100 zł między 500Ws a 600Ws więc chyba dołożę do tej 600 Ws :)

tmkwol
11-06-2011, 13:06
najlepiej czarny lub kompromisowo szary, ewentualnie pomyśl nad jakimś materiałem przynajmniej na boczne ściany