Zobacz pełną wersję : Filtry do tele
mateuszw3
01-06-2011, 23:08
Hej,
Zacząłem przygotowywać ekwipunek na wakacje i doszedłem do filtrów. Jako, że mam obiektywy 58mm i 86mm to muszę kupować różne filtry. I tu pytanie. Czy w ogóle warto kupować filtry do tele obiektywu ? Czy zdarzyło się Wam kiedyś użyć jakiś filtr w tele ? Jeśli tak to jaki i czy naprawdę jest to niezbędne.
Pzdr
jeżeli twoje tele to ta Sigma 170-500 to raczej mała szansa, że użyjesz do niej polara.
Dlaczego mała? W 100-400 częstozakładam polar....
Bo często wymagają tego warunki w jakich fotografuję ;)
Dlaczego mała? W 100-400 częstozakładam polar....
Bo często wymagają tego warunki w jakich fotografuję ;)
Sigma 170-500 przy założonym filtrze skylight czy polarze ma straszne problemy z AF:(
Nie zważając nawet na jakość filtra, czy to lepszy czy gorszy, AF jest głupi.
Owa sigma jest dobra do ptaszków, ale jako tele sprawdza się marnie.
@mateuszw3
Pytasz jaki filtr, a to ja Cię pytam jaki?
UV dla ochrony?
Polar dla efektu?(lepiej nawet w tele sie sprawdza bo nie wyjdzie dziwny efekt częściowego przyciemnienia nieba jak przy szerokim kącie)
Połówkowy któryś?(zależy jaki masz pomysł, koncepcję i warunki zastane).
Domyślam się też, że posiadasz nie obiektywy 86 i 58 a mocowania filtrów... może redukcja załatwi sprawę w przypadku drogiego filtra polar na przykład? pomyśl o tym.
--edit--
domysłów koniec, teraz zerknąłem w stopkę Twoją :)
do 300 mm często zakładam filtr szary x8, ale to tylko po to żeby skrócić czas naświetlania.
.ako, że mam obiektywy 58mm i 86mm to muszę kupować różne filtry.
Nie musisz. Poszukaj przejściówek 58/86. W ten sposób będziesz mieć gwint 86mm na obiektywie z gwintem 58 :)
Nie musisz. Poszukaj przejściówek 58/86. W ten sposób będziesz mieć gwint 86mm na obiektywie z gwintem 58 :)
Tania alternatywa, ale irytująca przy ściąganiu :roll:
tezmarek
03-06-2011, 09:27
Warto pamiętać, że przy takich manewrach zwykle są problemy z osłoną przeciwsłoneczną.
greg7878
03-06-2011, 10:20
do 300 mm często zakładam filtr szary x8, ale to tylko po to żeby skrócić czas naświetlania.
:?:
Chyba wydłużyć ...
:?:
Chyba wydłużyć ...
ups - no tak, źle napisałem.