PDA

Zobacz pełną wersję : [Recenzja ] Pistolet HENZO do wklejania fot :)

takpoprostu
31-05-2011, 23:32
Pokazał się jakiś czas temu pistolet do wklejania zdjęć firmy Henzo. Można go dostać na Allegro lub innych sklepach fotograficznych gdzie w ofercie są albumy ;] Dużo moich znajomych się zastanawia czy to aby zda egzamin. A na próbę 50zł wyrzucić szkoda - bo tyle kosztuje. A wiec tych jeszcze nie do końca zdecydowanych przekonam do zakupu.

Plastry henzo mimo że fajne to mega czasochłonne, przyklejanie ich i później odklejanie doprowadzało mnie to szału. Wklejenie 100 zdjęć do albumu razem z przyklejeniem i odklejeniem folii z plastrów zajmowało mi ponad 3h. Więc zdesperowany zakupiłem pistolet HENZO oraz prawie 100 metrów taśmy :)

Pistolet jak większość pewnie wie, wygląda tak:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://romarizakupy.pl/user/images/ro-HENZO-PISTOLET.png)

źródło (http://www.photoalbum-discount.com/images/product_images/popup_images/1582_1.jpg)

źródło (http://akwilian.neteasy.pl/hen.JPG)

Wykonanie jak na Hezno hmmm nie jest źle lecz szału też niema, ale patrząc z drugiej strony nikt tym wbijać gwoździ nie będzie. Na końcu jest gumowy wałek który dociska taśmę z klejem do zdjęcia.
Początkowo sprawiało mi używanie pistoletu nie mały problem, klej się ciągnął nie chciał pozostać na zdjęciu itd. ale po kilkunastu próbach doszedłem do niezłej wprawy :D

Wciskamy spust przykładamy wałek gumowy do fotki i przeciagając nakładamy klej (w moim przypadku ) 6 paseczków o długości ok. 2-3cm na jedno zdjęcie, następnie puszczam spust który zablokuje tryb od podajnika i pociągamy pistolet do siebie odrywając klej od taśmy pozostawiając go na zdjęciu.

Sam klej trzyma świetnie, a jeżeli krzywo wkleimy zdjęcie i szybko odlepimy możemy go spokojnie "skulać" z papieru bo jest "gumowaty".

Jedna rolka 33 metry starczyła mi na wyklejenie dwóch albumów (ogółem 200 zdjęć). Czyli wynik niezły...

Jednym z największych plusów jest to że 100 zdjęć razem z przyklejeniem kleju na zdjęcie i wklejeniem w album zajęło mi niecałe 45 minut !

A więc ci co dużo kleją fotek w albumy POLECAM.

jinks
01-06-2011, 12:39
Dzięki za podzielenie się wrażeniami z użytkowania! Uwielbiam klasyczne albumy a wklejanie na naklejki faktycznie bywa irytujące. Ile kosztuje 1 rolka taśmy - 33m?

Majchalak
01-06-2011, 13:04
Dzięki za podzielenie się wrażeniami z użytkowania! Uwielbiam klasyczne albumy a wklejanie na naklejki faktycznie bywa irytujące. Ile kosztuje 1 rolka taśmy - 33m?

Ja znalazłem za 14 PLN.

moregun
02-06-2011, 11:27
zauważyłem jak kupie taśme i poleży z pół roku to robi sie twardsza i klej sie wtedy nie ciągnie - szybciej i wygodniej sie operuje pistoletem.

BeatX
02-06-2011, 22:21
moge jedynie potwierdzic, ze aplikator do nakladania blon klejowych to piekna sprawa :)
chociaz osobiscie uzywam scotch atg700, ale wyglada na to ze produkt Henzo jest rownie spoko wykonany, a wygoda wklejania zdjec do albumu takim aplikatorem jest nie do przecenienia.

magart
03-06-2011, 00:22
Klej Henzo też się łatwo i szybko aplikuje. Jedynie trzeba uważać przed wyschnięciem żeby nie szarpać za zdjęcia. Tubka kleju starcza na wiele więcej albumów niż 2.

airhead
03-06-2011, 10:18
rozumiem, że po czymś takim zdjęcia już nie odkleję? bo to główna zaleta fotoprzylepców.

BeatX
03-06-2011, 15:05
taka blona klejowa to jest polaczenie typu mur-beton :D

disaster
15-06-2011, 20:18
Używałem pistoletu henzo dość długo ale niestety po pewnym czasie przestał działać, nie bardzo nawet wiem dlaczego, trzeba było co chwila poprawiać taśmę, zaczęła się sklejać i blokować. Wróciłem do klasycznych przylepców.

moregun
16-06-2011, 07:50
jak się założy pełna taśmę do pistoletu to przez jakiś czas taśma biegnąca na rolkach ociera o szpulkę i powoduje to blokowanie się ale to metr - dwa taśmy sie zużyje szpulka sie zmniejszy i jest ok.

magart
16-06-2011, 18:49
rozumiem, że po czymś takim zdjęcia już nie odkleję? bo to główna zaleta fotoprzylepców.

Jeśli pytasz o klej to po kleju Henzo też odkleisz zdjęcia, a pozostały klej zrolujesz. Kwestia tylko wytrzymałości papieru/kartonu. Aczkolwiek nie ma się co łudzić że w ogóle nie pozostanie ślad.

af-p
16-06-2011, 22:24
chyba z osiem lat temu dostałem taki pistolet w miejscu gdzie kupowałem albumy Henzo i mnie ten wynalazek się się nie sprawdził. Że tak powiem, ten pistolet rozbił się po pierwszym użyciu, o podłogę...
Mimo wszystko wolę najpierw podkleić zdjęcia przylepcami hezno, następnie ułożyć je w albumie i wklejać przy pomocy odpowiednio przyciętych szablonów aby wszystkie zdjęcia były równo wklejone. I oczywiście robię to wszystko w bawełnianych rękawiczkach...

olgiert
06-07-2011, 22:55
Ja jak do tej pory używam foto przylepców :/ Ale coś mi się wydaje że po tym wątku przekonam się do pistoletu :)

Sławek
06-07-2011, 23:06
U mnie taśma w pistolecie lubi się zsuwać aż wypadnie z zaczepów. Muszę uważać żeby co kilkanaście zdjęć wcisnąć ja z powrotem na szpulkę.

takpoprostu
07-07-2011, 10:33
U mnie taśma w pistolecie lubi się zsuwać aż wypadnie z zaczepów. Muszę uważać żeby co kilkanaście zdjęć wcisnąć ja z powrotem na szpulkę.

Mimo ze jest ta klapka zamykajaca to i tak się zsuwa ?

Sławek
07-07-2011, 11:25
Mimo ze jest ta klapka zamykajaca to i tak się zsuwa ?
Zsuwająca się taśma otwiera tą klapkę. Ale znalazłem sposób. Po założeniu taśmy, dokładam taki dorobiony krążek, zamykam klapkę i zaklejam ją kawałkiem taśmy . Trochę to kłopotliwe, ale dwa albumy wklejam bez problemów.

takpoprostu
07-07-2011, 12:19
Zsuwająca się taśma otwiera tą klapkę. Ale znalazłem sposób. Po założeniu taśmy, dokładam taki dorobiony krążek, zamykam klapkę i zaklejam ją kawałkiem taśmy . Trochę to kłopotliwe, ale dwa albumy wklejam bez problemów.

Mimo tego że na początku masz trochę zabawy... to chyba i tak jest szybciej i wygodniej niż (odklej, przyklej, odklej, przyklej) plastrów ;]

michallo_90
10-07-2011, 14:06
Co do jakości wykonania: u mnie po mocniejszym dociśnięciu pistolet pękł w kilku miejscach, ale działa nadal.

Jakub Klimczak
22-07-2011, 12:57
Jednak nic nie zastąpi ludzkiej dłoni:)

gavin
22-07-2011, 13:33
Jednak nic nie zastąpi ludzkiej dłoni:)

przeczytaj regulamin giełdy pkt. 2

Jaqbowski
22-07-2011, 23:05
Używamy od dłuższego czasu w naszej pracowni Pistoleta scotch atg700. Wygląda bliżniaczo do Henzo ale jest chyba lepiej wykonany. W zakupie trochę droższy, choć to różnica niewielka a żona wykleiła nim już chyba ponad sto albumów i jesteśmy mega zadowoleni. Nie mamy żadnych zastrzeżeń co do pracy tego urządzenia, IMO warto dopłacić tę niewielką różnicę do Scotcha.