Zobacz pełną wersję : Jaki sprzęcik do portretów
Witajcie,
od jakiegoś czasu bawię się w zdjęcia portretowe, sesje plenerowe, czasami w pomieszczeniach (tutaj spore ograniczenia jesli chodzi o szkło)
Mam canona 450d + 85 1.8
Puszka jednak zaczęła mnie ograniczać i chciałbym ją wymienic na coś lepszego i zakupic jakieś dobre szkiełko 50mm lub niżej.
Jakie body polecacie? Myślałem o 7d bo czasami zdarza mi sie robić zdjęcia na meczach koszykówki (ale tak jak mówie głownie portret/ plener/wnętrza)
pozdrawiam i dziekuje z góry za informacje
po kolei, najpierw mówisz o portretach - tak więc 85/1,8 na cropowym body jest idealne. brak przerysowań nawet w dużym zbliżeniu!
po czym mówisz o puszce do portretów - najlepsze będzie 5D. może być wersja I, bo nie będziesz przecież z wysokiego iso korzystał
na końcu piszesz o koszykówce - tam faktycznie najlepsze będzie 7D: super AF i szybkostrzelność oraz crop przydatny przy teleobiektywach.
...czyli tak jak większość tego typu wpisów, posiedź i pomyśl najpierw samodzielnie czego tak naprawdę chcesz i czy przypadkiem sam sobie nie jesteś w stanie odpowiedzieć na to nietrywialne dla innych użytkowników forum pytanie...
powodzenia!
--edit--
a i jeszcze jedna ciekawa obserwacja - co Cie w końcu ogranicza szkło czy pucha, i jeśli pucha to w jaki sposób? ot - ciekawość taka moja.
czasami zdarza mi sie robić zdjęcia na meczach koszykówki (ale tak jak mówie głownie portret/ plener/wnętrza)
IMO przy takich zainteresowaniach lepiej kupić 5DmkI lub II.
Przemek_PC
31-05-2011, 16:59
Ja mam duet 5D i 1DII i ogarniam tym wszystko od reporterki w trudnych warunkach przez krajobrazy i zdjęcia plenerowe na studio kończąc. Cena używanego 5D+1DII niewiele wyższa od nowego 7D, w moim przypadku mniej więcej 6 tys.zł. Zaletą posiadania dwóch rozmiarów matrycy jest to, że obiektywy zmieniają swoje oblicze. Jak chcę mieć szeroko to zapinam 17-40 do 5D, jak chcę mieć fajny reporterski zakres to zapinam 17-40 do 1DII i mam wtedy 22-52mm. Do tego 70-200f4L, który na 5D jest fajnym spacerzoomem jak i szkłem portretowym i naprawdę niewiele więcej mi potrzeba. No może 24-105f4L by się przydał :)
ciusiek, w czym konkretnie ogranicza Cię puszka?