Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przerysowanie

aztek
30-05-2011, 18:54
Jest możliwe przerysowanie portretowanej osoby na ogniskowej 75mm odległość od obiektu to ok 50 cm (crop ):?:

wiktor2323
31-05-2011, 12:03
Przy takiej odległości ostrzenia to Ci się chyba nawet cała głowa nie zmieści .. :P

aztek
31-05-2011, 20:30
Planowane bardzo ciasne kadry z mocnym cięciem głowy :roll:
Będzie przerysowany nos portretowanej osoby ,czy mogę spokojnie focić bo takie zjawisko nie będzie występowało :?::confused:

Kolaj
31-05-2011, 20:50
Ani ogniskowa, ani fakt, że to crop nie mają tu większego znaczenia. Kluczowa jest odległość bo przerysowania to efekt różnicy odległości pomiędzy bliskimi (nos) i dalekimi (uszy) elementami fotografowanego obiektu. 50cm to za mało na obiekt wielkości głowy dorosłego człowieka. Sugerowałbym co najmniej 1,5m.

Poza tym, czy to kosztuje tak wiele wysiłku, żeby sprawdzić?

aztek
31-05-2011, 22:17
Sugerowałbym co najmniej 1,5m.

Szkiełko rysuje mi miękko z tej odległości ,gdy jestem bliżej obiektu ok 80cm : 100cm ostrość jest rewelacyjna, szkło nie posiada BF/FF lub innych wad sprawdzałem :oops:

Poza tym, czy to kosztuje tak wiele wysiłku, żeby sprawdzić?
Chwilowo mam brak czasu na sprawdzenie w praktyce .Ustaliłem już serie zdjęć z pewną koleżanką i głupio mi na niej to testować wolę być pewny niż zrobić jej wielgachny nos i wstydzić się takiej sesji:oops:

krisnrj
01-06-2011, 11:05
bez przesady - to nie testy kremów do opalania że wyjdzie Ci koleżanka w łaty tylko pstryknięcie dodatkowych powiedzmy 15-50 ramek w zależności od jej cierpliwości... wszystko co nie wyjdzie lub się nie spodoba usuniesz. Dalej nie widze problemu :|

aztek
02-06-2011, 09:34
bez przesady - to nie testy kremów do opalania że wyjdzie Ci koleżanka w łaty tylko pstryknięcie dodatkowych powiedzmy 15-50 ramek w zależności od jej cierpliwości..
Zazwyczaj trafiam na te zołzowate jeszcze nie trafiła mi się miła i fajna , taka karma.

wszystko co nie wyjdzie lub się nie spodoba usuniesz. Dalej nie widze problemu
Wolę zrobić 10 zdjęć i być pewnym niż stracić czas na wykonanie 100 i wybrać 2 ...
Chyba zbyt personalnie podchodzę do tej sesji .

krisnrj
02-06-2011, 11:43
Chyba zbyt personalnie podchodzę do tej sesji .

myślę, że zdecydowanie tak!
idziesz wszak zrobić zdjęcia a nie obrócić modelkę - chyba że o czymś nie wiem :mrgreen:

jellyeater
02-06-2011, 12:54
50cm to za mało na obiekt wielkości głowy dorosłego człowieka. Sugerowałbym co najmniej 1,5m.
Popieram. Popatrz sobie w lustrze jak to wygląda. :) Dopiero na odległość ramienia zaczyna być normalnie. :) Więc od koleżanki, gdzieś tak na dwie odległości ramienia i będzie dobrze.

aztek
02-06-2011, 22:51
idziesz wszak zrobić zdjęcia a nie obrócić modelkę - chyba że o czymś nie wiem
Wiesz jak bywa z tymi królewnami , nie ukrywam stresik jest :rolleyes:Raz miałem taką ochotę obrócić modelkę i kopniakiem odesłać do domu :twisted:

Więc od koleżanki, gdzieś tak na dwie odległości ramienia i będzie dobrze.
Tylko wtedy planowany temat idzie do szuflady :roll:

apstryk
03-06-2011, 14:29
Chwilowo mam brak czasu na sprawdzenie w praktyce .Ustaliłem już serie zdjęć z pewną koleżanką i głupio mi na niej to testować wolę być pewny niż zrobić jej wielgachny nos i wstydzić się takiej sesji:oops:

Więc nie testuj na koleżance, tylko ustaw samowyzwalacz i zrób zdjęcia samemu sobie z różnych odległości, wyniki masz od razu i nikt się nie obrazi że brzydko wyszedł :)

aztek
04-06-2011, 11:34
tylko ustaw samowyzwalacz i zrób zdjęcia samemu sobie z różnych odległości
myślałem zrobić na f1.4 ,trudno będzie trafić z Go a nie mam obracanego LCD :mrgreen:

tormentor
05-06-2011, 20:12
myślałem zrobić na f1.4 ,trudno będzie trafić z Go a nie mam obracanego LCD :mrgreen:
Dobrze wnioskuję? Crop + 50/1.4 i bierzesz to jako 75mm? :)

aztek
05-06-2011, 21:05
Dobrze wnioskuję? Crop + 50/1.4 i bierzesz to jako 75mm?
Ustawiając nawet f4.0 a mając wysunięty tubus na 75mm z tak bliskiej odległości będzie bardzo mała Go .Robiąc zdjęcie samemu sobie bez obracanego LCD ostrość ustawiasz na pałę uda się po x próbach .Złośliwiec teraz mi napisze że jest AF-C.
50/1.4 na cropie to 80mm i będzie inny kąt widzenia obiektywu .

tormentor
05-06-2011, 21:11
50/1.4 na cropie to 80mm i będzie inny kąt widzenia obiektywu .
Właśnie wiem, tylko mnie to f/1.4 zmyliło i wolałem zapytać.

Na cropie takie zbliżenia na pół twarzy to robiłem już szkłem 70-200.

Zawsze możesz spróbować cropować...

aztek
05-06-2011, 21:35
Właśnie wiem, tylko mnie to f/1.4 zmyliło i wolałem zapytać.

pozostaje 50/1.4 ale pełna dziura da mi lekkie mydełko :roll:

Na cropie takie zbliżenia na pół twarzy to robiłem już szkłem 70-200.
Duża odległość od modela ale jedyne wyjście z tej sytuacji ...

Zdjęcia które mi się podobają były robione na klocku odległość od modela to ok 50 cm i wyszły bez przerysowania ostre jak żyleta a modelka wychodzi prawie ze zdjęcia :shock: :confused:

tormentor
05-06-2011, 22:53
Zdjęcia które mi się podobają były robione na klocku odległość od modela to ok 50 cm i wyszły bez przerysowania ostre jak żyleta a modelka wychodzi prawie ze zdjęcia :shock: :confused:
A możesz pokazać?