PDA

Zobacz pełną wersję : Leica D-Lux5 vs Panasonic LX5 - jak jest naprawdę?

marbudzyk
29-05-2011, 09:40
Witam :)
Ostatnio stanąłem przed zakupem "małpki cyfrowej" do noszenia w kieszeni - priorytetem była jakość obiektywu, wielkość, jakość obrazu i zoom ok. 24-90.
Wybór padł na Leice D-Lux5 (zwłaszcza że miałem możliwość nią popstrykać).
Po zgłębieniu tematu w internecie zobaczyłem że Panasonic LX-5 to praktycznie to samo tylko 2x tańszy. Byłem już na niego zdecydowany ale w rozmowie w sklepie fotograficznym (który miał OBYDWA) modele usłyszałem że Leica jest ZDECYDOWANIE lepsza… Na moje pytanie:
"dlaczego konkretnie jest lepsza - przecież obiektyw TEN SAM, zakres, matryca itp.???"
usłyszałem:
"to NIE JEST ten sam obiektyw - oznaczenie ma takie samo (w Panasonicu), parametry (światło) też - ale ten z LEICA jest dużo lepiej wykonany, ma lepszą kontrole jakości i ZUPEŁNIE INNE SOCZEWKI" (!!!!!)
Pani powiedziała że poza tym LEICA jest dużo lepiej wykonana i że nie mają zwrotów tego aparatu a Panasonic to plastikowa zabawka :(
Dla mnie priorytetem jest jakość zdjęć - nie musze mieć czerwonej kropki na korpusie - jeśli jednak jest tak że faktycznie to INNY obiektyw to może warto dopłacić do D-Lux5???
Z drugiej strony rozumiem panią że lepiej sprzedać Leice za 3000 niż Panasonica za 1500…. ;)

Czy ktoś z Was wie jak jest naprawdę z tymi aparatami??
Będe bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie. Marek

epicure
29-05-2011, 12:50
Pani w sklepie wciska Ci kit. Bierz Panasonika.

Sunders
29-05-2011, 16:16
w rozmowie w sklepie fotograficznym (który miał OBYDWA) modele usłyszałem że Leica jest ZDECYDOWANIE lepsza… Na moje pytanie:
"dlaczego konkretnie jest lepsza - przecież obiektyw TEN SAM, zakres, matryca itp.???"
usłyszałem:
"to NIE JEST ten sam obiektyw - oznaczenie ma takie samo (w Panasonicu), parametry (światło) też - ale ten z LEICA jest dużo lepiej wykonany, ma lepszą kontrole jakości i ZUPEŁNIE INNE SOCZEWKI" (!!!!!)
Pani powiedziała że poza tym LEICA jest dużo lepiej wykonana i że nie mają zwrotów tego aparatu a Panasonic to plastikowa zabawka :(
Dla mnie priorytetem jest jakość zdjęć - nie musze mieć czerwonej kropki na korpusie - jeśli jednak jest tak że faktycznie to INNY obiektyw to może warto dopłacić do D-Lux5???
Być może lepiej wykonany jest korpus Leica D-Lux5, ale reszta to raczej banialuki :) Ciekawe jak wiele egzemplarzy Leica ten sklep sprzedał aby wydawać takie opinie :-? Nie słyszałem także aby LX5 był taki bardzo awaryjny ;) A prowizja od 3kpln na pewno jest istotnie wyższa :)

marbudzyk
29-05-2011, 17:45
Być może lepiej wykonany jest korpus Leica D-Lux5, ale reszta to raczej banialuki :) Ciekawe jak wiele egzemplarzy Leica ten sklep sprzedał aby wydawać takie opinie :-?
Ten sklep sprzedaje sporo egzemplarzy D-Lux5 - dlatego zaniepokoiła mnie ta opinia o jakości. Gdyby to był sklepik "pana Zenka", który na oczy Leici nie widział to bym się nie przejmował taką opinią :)

dawad
30-05-2011, 19:26
taka ciekawostka :)
http://www.wykop.pl/ramka/761287/leica-vs-panasonic-odpowiedz-przedstawiciela/

marbudzyk
30-05-2011, 21:57
taka ciekawostka :)
http://www.wykop.pl/ramka/761287/leica-vs-panasonic-odpowiedz-przedstawiciela/

Dzięki za ten link - dla mnie akurat nie liczy się "marka sama w sobie" bo taki tekst to dla mnie jest marketingowy bełkot. Niestety mimo przeszukiwania internetu nie znalazłem odpowiedzi na pytanie - czy Leica rzeczywiście ma ZUPEŁNIE INNE soczewki niż Panasonic?

airhead
30-05-2011, 22:16
i obawiam się, że nie znajdziesz, bo producent nie chce Ci powiedzieć na ten temat prawdy, a użytkownicy... po pierwsze każdy ma inne zdanie, a po drugie to nikt tego obiektywu tak naprawdę nie rozkładał

cezarycezary
31-05-2011, 00:02
A czy nie lepiej kupic pasikonika lumixa gf2 z naleśnikiem i mieć możliwosc wymiany obiektywów ?

epicure
31-05-2011, 00:58
A czy nie lepiej kupic pasikonika lumixa gf2 z naleśnikiem i mieć możliwosc wymiany obiektywów ?

Ja pewnie niedługo przekonam się o tym na własnej skórze :)