PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Asp. czy Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD?

belbik
28-05-2011, 11:26
Biorę pod uwagę te 2 obiektywy gdyż:
a) zależy mi na przyzwoitej cenie za w miarę uniwersalne szkło
b) używam 550d, ale będę miał regularny dostęp do 5d mark II i chcę mieć swoje szkło pod pełną klatkę
c) światło mnie satysfakcjonuje

mojego aparatu używam w 60% do filmowania w 40% do pstrykania zdjęć więc kwestie związane z AF są nieco mniej ważne.

Pytanie, co wybrać? Dostałem jakiś czas temu podpowiedź w stylu: "bierz Tamrona bo Sigma shitowata na pełnej klatce" liczę jednak na nieco bardziej fachową podpowiedź z Waszej strony:)

z góry dzięki

pazdevil
15-06-2011, 14:29
nie wiem skąd jesteś ale najlepiej pójść do firmowych salonów Sigmy i tam przetestowac na miejscu a potem udac się do Tamrona i zrobić to samo. Ja byłem w salonie Sigmy w Poznaniu i tam mogłem do woli przetestować niemal wszystkie obiektywy jakie ma Sigma włącznie z nowym 120-300/2.8 OS HSM

dzidofon
15-06-2011, 14:57
Jeśli mówisz o Sigmie bez HSM-u to MZ daje bardzo ładny obrazek. Niestety moja miała gigantyczny FF, dopiero kalibracja z serwisie pomogła. Fotki nagle "zrobiły się" ostre, kolory jak na moje oko bez zarzutu. Co do Tamrona nie wypowiem się, więc nie mogę porównać.

slavko6
16-06-2011, 07:43
Tamrona nie miałem więc się nie wypowiadam ale takową sigmę swego czasu troszkę używałem i było bardzo przyzwoicie. Skoro więcej kamerujesz ta sigma będzie dobrym rozwiązaniem a cenowo też się nie zdołujesz ;) tak czy siak testy i możliwość wyboru z kilku sztuk niemal bezcenne.

krolewicz
16-06-2011, 09:20
ja do rozwazan dolaczylbym jeszcze tokine, chyba najostrzejsza z "zamienników"

zbudowana jak czołg, AF też całkiem niezły