Zobacz pełną wersję : Canon 50d, 60d, 5d, 7d, który wybrać?
Witam!
Potrzebuję pomocy przy wyborze kupna nowego aparatu!
Zajmuję się fotografią portretową, modową , zarówno w studio jak i w plenerze. Obecnie posiadam Canona 30d + EF 50mm f/1.4 USM + EF-S 17-85mm 1:4-5.6 IS USM. Zdecydowanie bardziej stawiam na jakość niż na szybkość klatki, zależy mi również na dużych, dobrych wydrukach.
Aparat prawdopodobnie kupię używany, więc jestem w stanie przeznaczyć max. 4000zł. ..jeśli jesteście wstanie polecić mi jeszcze jakieś inne aparaty w tej cenie (oczywiście używane) to chętnie wezmę je pod uwagę...i proszę o konkretne powody co do wyboru danego aparatu.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! :)
z netu pewnie wszystkie za i przeciw dawno już znasz - prawda?
A teraz okrutne zapytanie (pomijam słoiki, bo te już masz) - na co cię stać? - /ekonomicznie czytaj portfelowo rzecz ujmując/
Bierz najdroższy w założonym przedziale cenowym.
Dlaczego?
Na najdroższy Ciebie nie stać, ale jak obtanieje to nowsze coś się pojawi /lub nie/ i dylemat pozostaje. Czyli wybór prosty:
- najdroższy w budżecie /jakby najlepszy/ na jaki można sobie pozwolić
- kiedy? teraz czy nigdy?
- kupić i się cieszyć/z fotek/, czy wnerwiać jak nowszy model wyjdzie i marudzić dalej
p.s.
Mamy tu w CB informacji bez liku, lecz czeka się aż ktoś napisze pod Nasz gust na co Swoją kasę wydać.
Janek1977
27-05-2011, 01:03
Podpisuję się pod tym co powiedział/napisał Maroos i jeśli nie wiesz jeszcze co kupić to kup 5d - czytając to forum znajdziesz wiele za i trochę przeciw, ale jak zaryzykujesz to po pierwszym strzale będziesz wiedział, że zrobiłeś właściwie...
Do pełnoklatowego 5d nie podepniesz obiektywu EF-S 17-85mm 1:4-5.6 IS USM. Może masz fundusze na nowe szkła. Jeśli nie to jednak 7d lub ewentualnie 50d (uwaga na przydatną możliwość rejestrowania filmów na 7d). Doskonała jakość zdjęć z 7d (matryca 19 mpx z małym szumem ) będzie plusem przy dużych wydrukach.
kolejny temat ktory zaprowadzi nas do nikad, kolejny ktory jest bez sensu i kolejny autor zajmujacy sie fotografia ale nie wiedzacy przypadkowo czego chce czy potrzebuje. naprawde zaskakujace.
luck1985
27-05-2011, 08:06
Bla bla ;) Autor wie czego chce, napisal wyraznie co ma, czego potrzebuje i ile chce przeznaczyc. Co innego tabelki z cyferkami,sample,testy, a co innego opinia uzytkownikow uzywajacych dana puche codziennie.
Ma na FF , ale na szkla juz moze nie miec, wiec ktos mu juz doradzil i ma o jeden model mniej ;)
50D moze fajny, ale swiezy nie jest.
60D sie cofa i jest nastepca 550D ,a nie 50D
Majac okolice 4-5 bralbym 7D
Dlaczego? Napisali wyzej, kupuje najdrozszy na jaki mnie stac ;)
WiatruMistrz
27-05-2011, 08:50
Jasnych szkieł potrzebujesz człowieku i błyskotek a nie body ...
Mordka22
27-05-2011, 08:55
Właśnie przesiadłem się ;-) z 450 na 7d i nie żałuje. Polecam wszystkim nie zdecydowanym.
W zasadzie polecałbym zakup używanego 7D, bo tutaj 4000zł powinno wystarczyć. Nie zmienia to jednak faktu, że masz raczej słabe szkła i musisz to dobrze przemyśleć. Może powinieneś na początek zainwestowac właśnie w porządnej klasy obiektyw. Ja bym tak własnie zrobił :)
Bla bla ;) Autor wie czego chce, napisal wyraznie co ma, czego potrzebuje i ile chce przeznaczyc. Co innego tabelki z cyferkami,sample,testy, a co innego opinia uzytkownikow uzywajacych dana puche codziennie.
Ma na FF , ale na szkla juz moze nie miec, wiec ktos mu juz doradzil i ma o jeden model mniej ;)
50D moze fajny, ale swiezy nie jest.
60D sie cofa i jest nastepca 550D ,a nie 50D
Majac okolice 4-5 bralbym 7D
Dlaczego? Napisali wyzej, kupuje najdrozszy na jaki mnie stac ;)
Ja bym wziął, i wziąłem, 60D. Ma dobry autofokus i szybką serię (jakbyś potrzebował), dobrą matrycę i świetną ergonomię. Nowy kosztuje 3,300, więc starczy ci na jakieś szkiełko przy pozytywnych wiatrach. 50D nie ma tak ostrego obrazka.
yakuza144
27-05-2011, 09:10
Ja zostawiłbym 30D - świetny aparat z nienapakowaną matrycą. Sprzedajesz ten cropowy obiektyw i masz ok. 4600zł (przy dobrych wiatrach). Następnie posiadaną kwotę przeznaczasz na jakieś porządne szkła/szkło (24L, 35L, 135L, 85 1.8, 70-200 2.8L, itd...)
woytaski
27-05-2011, 09:11
Witam!
[...]Zajmuję się fotografią portretową, modową , zarówno w studio jak i w plenerze. Obecnie posiadam Canona 30d + EF 50mm f/1.4 USM + EF-S 17-85mm 1:4-5.6 IS USM.[...]
Pytanie zasadnicze, czy będziesz pozbywał się obecnej puszki i szkiełka EF-S, czy też nie?
Jeśli tak to po dodaniu tych wolnych 4k, rozważ opcję zakupu używanego 5D + jakiegoś węższego szkła (stricte do portretu, np 85mm)?
kup sobie, albo 60D, albo FF
dobra żęby nie było że marudzę tylko ;)
cytuję: 'Zdecydowanie bardziej stawiam na jakość niż na szybkość klatki, zależy mi również na dużych, dobrych wydrukach.'
weź w dobrynm stanie używane 5D, a sprzedaj 30D i 17-85, na początku ogarniesz tematy przy odrobinie wysiłku za pomocą 50 1,4 bo fotografujesz 'Zajmuję się fotografią portretową, modową , zarówno w studio jak i w plenerze'. Zależy od studia ale się zmieścisz, pamiętaj też że 50 na 30D to nie to samo co na 5D - ustaw sobie teraz 17-85@30mm i zobaczysz czy to Ci pasuje, najwyżej dobierzesz później 85 albo 28 - oba 1,8.
powodzenia!
Ja zostawiłbym 30D - świetny aparat z nienapakowaną matrycą. Sprzedajesz ten cropowy obiektyw i masz ok. 4600zł (przy dobrych wiatrach). Następnie posiadaną kwotę przeznaczasz na jakieś porządne szkła/szkło (24L, 35L, 135L, 85 1.8, 70-200 2.8L, itd...)
Duże wydruki z 10mpix to udręka.
Duże wydruki z 10mpix to udręka.
A z 8 mpix?
lukasz5DmkI
27-05-2011, 13:48
A z 8 mpix?
to masakra :)
Kup 5D i zabaw się w stałki skoro nie potrzebujesz szybkości to wystarczy:mrgreen: Sprzedaj 30D z Kitem i kup sobie jakąś stałkę 85mm lub 100mm albo 90mm :)