Zobacz pełną wersję : Który z EOS'ów wybrać
trixiglk
23-05-2011, 17:09
Witam,
Wiem, że takich wątków jak ten są tysiące... Ale postaram się napisać o co mi biega...
Do czego aparat miałby służyć:
- Fotki rodzinne, albumowe (takie tam pstryki, w domu dwoje mobilnych dzieci)
- Plener, krajobrazy, panoramy + to co się trafi turystycznie
- Fotki ruchomych obiektów na zewnątrz (tu by wchodziły w grę spore ogniskowe ale niekoniecznie brak światła)
Obligatoryjnie:
- aparat musi być nowy
- zależy mi na gwarancji (pierwsze cyfrowe lustro więc mam obawy)
Doświadczenie:
- Kiedyś w zamierzchłych czasach fociłem lustrem analogowym - miła to była zabawa i zakończona wieloma sukcesami
- opanowałem do perfekcji obsługę małpek które obracają się w moim otoczeniu
Wiem, najepszy byłby 60D, 5D etc. - problem jest taki, że na to mnie nie stać. Drugi problem, że nie należę do grona onanistów sprzętowych (no morze tylko połową ciała). Czytałem testy, opinie i niestety robi się z tego coraz większa sieczka.
Co rozważam:
- 500D (kiepskie ale) filmy, niezłe opinie i całkiem dobre wyniki w testach (jak na tę klasę)
- 550D (Jeszcze lepsze) filmy, jeszcze lepsze opinie i marketingowcy Canon'a potrafią nakręcić człowieka
- 1100D tani! ale mało o nim opinii, nie znam nikogo kto by miał styk z XXXD
Kusi żeby olać otoczenie i zaoszczędzoną kasę (przy zakupie 1100d) wydać na jakiś obiektyw lub akcesoria.
ciężko myślę nad:
1. http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-1100d-18-55-mm-ii-is.bhtml
2. http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-500d-18-55-mm-is-tamron-70-300-mm.bhtml
3. http://www.euro.com.pl/lustrzanki/canon-eos-550d-18-55-mm-is.bhtml
Jako dodatek do ochronny sprzętu:
4. http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-foto-i-kamer/ochrona-sprzetu/discovered-easycover-do-canon-550d.bhtml
Do tego sklepu mam blisko i mogę pomacać towar przed zakupem. I pewnie w tym sklepie dokonam zakupu z racji miłej i owocnej współpracy.
Uwagi:
- wszystkie z powyższych macałem i "testowałem" ale nie pomogło to w decyzji
- zasoby finansowe oceniam na max. 3000PLN.
- nie oczekuję, że ktoś za mnie wybierze
- oczekuję informacji co WY byście wybrali TERAZ mając już pewne DOŚWIADCZENIE.
pozdrawiam,
trixiglk
Może daj szansę 1100D plus nowy kit (ten II) plus 50 1,8 a resztę pieniędzy zostaw i dokładaj do jakiegoś tele jeśli Cię to zadowoli (55-250IS).
Jak się nie ma budżetu to się nie poszaleje ale mając jakiekolwiek pojęcie wyciśniesz zapewne z tego sprzętu sporo (więcej niż ktoś z 60d na zielonym prostokącie...)
Uważam,że dla Twoich zastosowań idealnie sprawdzi się model 550D. Jest jeszcze szansa na zakup nowego egzemplarza, nie jest ciężki, a funkcje które oferuje w zupełności zaspokoją Twoje potrzeby. Na razie możesz kupić z kit-em a z czasem w zależności od potrzeb dokupisz porządniejsze szklo :)
flankerp
23-05-2011, 18:15
Co rozważam:
- 500D (kiepskie ale)
Kiepskie? Ja tam nie narzekam :) Digi IV, świetny wyświetlacz a w środku to samo co w 50D tylko ergonomia gorsza więc musiałem gripa dokupić.
Jak chcesz też filmy to kolega dobrze radzi 550D.
500D raczej ma zaczatki filmowania i niedopracowane, chociaż kilka nakreciłem :)
Zaleta 500D jest to, że jest jeszcze dostępne i tańsze od 550D :D
Kup 1100D, bardzo fajne male cialko. 500D mialem i nie polecam, 550D ma b. fajna matryce, tylko więcej kosztuje.
Janusz_K
23-05-2011, 19:31
Ja nie mogę pochwalić się zbyt dużym dorobkiem, ot jestem zwykłym pstrykaczem, który dorobił się najtańszego 1000D z kitowym obiektywem i do tego jeszcze 70-300. Nic nadzwyczajnego. Ale raz w życiu miałem okazję w miejsce swojego obiektywu założyć eLkę (od kolegi), taką dość drogą (ale on z fotografii żyje) i żaden tam zoom, po prostu 35 mm, tylko otwór 1,4. Zrobiłem dwa zdjęcia, na tej samej przysłonie (5,6) i powiem, że chyba nie ma sensu inwestować w aparaty. O wiele lepiej opłaci się inwestycja w szkła. Mnie na takie nie stać, ale gdyby było, to kto wie.
Ja nie mogę pochwalić się zbyt dużym dorobkiem, ot jestem zwykłym pstrykaczem, który dorobił się najtańszego 1000D z kitowym obiektywem i do tego jeszcze 70-300. Nic nadzwyczajnego. Ale raz w życiu miałem okazję w miejsce swojego obiektywu założyć eLkę (od kolegi), taką dość drogą (ale on z fotografii żyje) i żaden tam zoom, po prostu 35 mm, tylko otwór 1,4. Zrobiłem dwa zdjęcia, na tej samej przysłonie (5,6) i powiem, że chyba nie ma sensu inwestować w aparaty. O wiele lepiej opłaci się inwestycja w szkła. Mnie na takie nie stać, ale gdyby było, to kto wie.
Potwierdzam, mając już spory arsenał można się bawić w dobre body, ale na początku lepiej najtańszą puchę (sam mam 1000D, 1100D z tego co widziałem jest sporo lepsze) i sensowne szkło.
Nie muszą być od razu top elki, ale jakieś 28/1,8, 35/2, T17-50, C17-40L, 70-200L czy 24-105L ;)
trixiglk
23-05-2011, 22:34
Potwierdzam, mając już spory arsenał można się bawić w dobre body, ale na początku lepiej najtańszą puchę (sam mam 1000D, 1100D z tego co widziałem jest sporo lepsze) i sensowne szkło.
Nie muszą być od razu top elki, ale jakieś 28/1,8, 35/2, T17-50, C17-40L, 70-200L czy 24-105L ;)
Dlatego właśnie zastanawiam się czy brać EOS 550D i poddać się presji otoczenia + marketingowcom canon'a. Czy zaryzykować EOS 1100d o którym nikt nic nie mówi konkretnego. Swoją drogą to porównanie pewnych parametrów sugeruje że lepiej brać 1100d niż 500D. Oczywiście jeśli odpuści się czyszczenie matrycy i lepszy wyświetlacz.
Swoją drogą czy to czyszczenie matrycy spisuje się aż tak dobrze czy lepiej zrobić to "po Bożemu"??
flankerp -> W 1100d też jest procesor DIGIC 4. Więcej -"Pomiar TTL przy otwartej przysłonie z użyciem 63-strefowego SPC". Co jest w 550D ale nie ma w 500D.
Wybór jest trudny.. marketingowcy się postarali żeby wszystko się zazębiało.
maczetka
23-05-2011, 23:24
isc w szkla? przy zadanym budzecie? przeciez to sa dopiero wydatki ;-)
albo jakas starsza puszka z sigma/tamronem ze swiatlem 2.8 albo po prostu zestaw z kitem. tym wbrew pozorom tez da sie robic dobre zdjecia :-)
flankerp
24-05-2011, 19:34
Jakbym kupował teraz to poszedłbym chyba w dwu-cyfrowe body (60D) :)
W Twoim przypadku to chyba faktycznie 1100D albo 550D
Szkło jest chyba najważniejsze mimo wszystko. Oba te aparaty so wystarczjco dobre. Dokupisz grip i jest perfect.
Ja sam zbieram na C 17-55 2.8 :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
od biedy można też 450D albo 40D używane i do tego szklarnie fajna :)
isc w szkla? przy zadanym budzecie? przeciez to sa dopiero wydatki ;-)
albo jakas starsza puszka z sigma/tamronem ze swiatlem 2.8 albo po prostu zestaw z kitem. tym wbrew pozorom tez da sie robic dobre zdjecia :-)
1000D też da się robić zdjęcia, a im lepsze szkło będzie na nim zakręcone, tym lepsza jakość samych fot. A rujnowanie budżetu na drogą puszkę i latanie z kitem to mz nonsens, zdecydowanie wolałbym latać z 1100D i 17-85IS / 18-200IS, niż 550D i 18-55.
Mowa tutaj oczywiście o amatorskim użytkowaniu, plikach przeznaczonych na ekran komputera i wydruki max. A3 ;)
pozwole sobie na mala dygresje: mocno jestes przekonany o w sumie niezlej wartosci 17-85 w amatorskich zastosowaniach, czekam na lincz, aczkolwiek popieram i sadze ze zbytnio zaniza sie jego wartosc.
zatem drogi autorze watku rozwaz taka mozliwosc i buduj system na 1100d bo zanim go zajezdzisz to sporo zdjec zrobisz i sie ciekawych rzeczy nauczysz a nie maltretyjac go pseudo-profesjonalnie bedzie sluzyl dluzszy czas.
maczetka
24-05-2011, 22:56
to jak tak sie upieracie to moze z innej beczki: canon 500d (2000pln) + sigma 17-70 2.8-4.5 (1000pln)?
ja tam bazujac na swoim doswiadczeniu, jednak wychodze z zalozenia, ze jak ktos zauwaza roznice w jakosci wynikajaca z roznych szkiel, to i tak nie minie rok i pojawi sie kolejny zakup foto ;-) bo pierwsze szklo nawet z polki srednich i tak go nie zadowoli. dlatego bralbym kita na czas oswajania sie ze sprzetem i klarowania wymagan co do ewentualnych nastepnych szkiel (ogniskowe, swiatlo itp)... ale to ja...
przed podjęciem decyzji zajrzyj tu
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12790
Janek1977
25-05-2011, 00:27
Przechodziłem kiedyś podobne dylematy i podzielę się swoim doświadczeniem. Gdybym dziś stał przed takim wyborem jak Ty, - wybrałbym najtańsze body ( w Twoim przypadku 1100D ) z obiektywem kitowym i jeśli budżet na to pozwoli, dokupiłbym do niego obiektyw 85mm F1,8 , który też jest w euro dostępny. Jeśli nie fotografujesz rajdów samochodowych to odpuść sobie tą gumową osłonę na body i dołóż kasę na 85mm. Będziesz wtedy miał pokryty duży zakres ogniskowych.
Dlaczego najtańsze body? - bo w tej klasie sprzętu nie będzie spektakularnych różnic w jakości zdjęć (a być może żadnych), a zaoszczędzoną kasę przeznaczysz na dodatkowy osprzęt.
Dlaczego z obiektywem kitowym? - dlatego, że w mojej opini nie warto się pakować w sigmy i tamrony, które teoretycznie posiadając lepsze parametry i atrakcyjniejszą cenę - nie generują lepszego obrazka, a często dużo gorszy. Obiektyw kitowy pozwoli Ci też sprawdzić (oferując spory zakres ogniskowych od szerokiego kąta po standard) na przyszłość czego Ci brakuje.
Dlaczego dodatkowo 85mm f1,8? - dlatego, że zmieści się w budżecie i jest szkłem za te pieniądze świetnym, a przy okazji powiększy zakres ogniskowych, dodatkowo oferując bardzo bardzo dobrą jakość zdjęć i skale odniesienia jakości do innych obiektywów.
Reasumując - z tego co piszesz jesteś człowiekiem z jakimś doświadczeniem fotograficznym, i jeśli się jeszcze nie poddałeś to znaczy, że będziesz szedł do przodu i rozwijał swoją pasję (tak myślę) i po pewnym czasie będziesz wiedział sam bez niczyjej pomocy co jest dla Ciebie najlepsze. Dziś pamiętaj: na początek tańsze body, lepsze szkło
jeff.lebowski
25-05-2011, 04:15
Biorac pod uwage to co napisales ja rowniez uwazam, ze w Twoim przypadku najlepszym wyborem bedzie kupno najtanszego body 1100D z kitem plus na poczatek stalka 50mm 1.8.
Kita bedziesz uzywal ze wzgledu na jego uniwersalny zakres i za te pieniadze naprawde dobra jakosc ale i tak 50mm da Ci o wiele ladniejszy obrazek. Powtorze jak mantre: lepsze szklo da ci wiecej niz lepsze body. Powodzenia.
Dlaczego z obiektywem kitowym? - dlatego, że w mojej opini nie warto się pakować w sigmy i tamrony, które teoretycznie posiadając lepsze parametry i atrakcyjniejszą cenę - nie generują lepszego obrazka, a często dużo gorszy.
Tak było kiedyś. Teraz tani Tamron jak i droższe Sigmy mają naprawdę świetny obrazek. Są częściej wybierane. Potwierdzeniem będzie Sigma 17-50/2.8 HSM OS. Świetnie zastępuje Canonowską 17-55.
Tamron także daje świetny obrazek, ale trzeba się pomęczyć z AF. W końcu czego można oczekiwać od obiektywu za 1000 złotych.
Jeśli o mnie chodzi, to najlepiej bym polecił 15-85is (jednak budżetu nie będzie starczyć). Więc 18-55is + 50 lub 85/1.8 ;)
Podziwiam ludzi zachwalających kity. "Fisheye" na szerokim, tragiczne kolory, mydło i ten super af..widocznie Canon wypuszczał w jednej obudowie dwie kompletnie różne optyki :)
Mój typ: 1100d + sigma.
Gdybym ja mial zaczynac od nowa z kitem, to wybrałbym nikona z 18-105..
Ale jaka, bo trochę ich się nam natworzyło ;)
Ano właśnie, czy aby na pewno musi być Canon? Bo coś mi mówi, że można by pogrzebać u innych ;)
Ale jaka, bo trochę ich się nam natworzyło
Nie spojrzałem na ceny, 17-50 HSM 3000pln.. więc s17-70 lub rzężącego Tamronka.
morfeush
25-05-2011, 10:01
polecam 500d bo jest tani a dobry . ja kupilem z podstawowym osprzetem i karta pamieci 8 gb za 400£ nie wiem jak ceny w polsce ale w angli miedzy tym modelem a 550d jest duza roznica w cenie nowek. bardziej w optyke pakuj pieniadze . 500-tka oferuje ci funkcje podgladu LF , nagrywanie filmow, duzy wyswietlacz, mozliwosc wybierania stylow itp :D polecam sprzet bardzo fajny:D
flankerp
25-05-2011, 13:49
Ja dodam od siebie:
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/canon/canon-eos-500d-z-ob-canon-ef-s-18-55mm-is-grip-opticam/
http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/canon/canon-eos-1100d-18-55-is-ii/
Proponuje tez isc do sklepu i pomacac oba. 500D jest plastikowy ale 1100 jeszcze bardziej a cena prawie ta sama... 550D juz dużo droższy niestety..
michael_key
25-05-2011, 21:01
Proponuję...
500D lub 550D
do tego...
18-55 IS II
i obowiązkowo...
50 1.8 II
500D odradzam, moim zdaniem 1100D jest lepszym aparatem. Autofokus, pomiar światła, guzikologię mają zbliżoną, a 1100D ma nowszą matrycę z mniejszą ilością pikseli - tanie obiektywy będą hulać. Wystarczy spojrzeć na sample, w pełni używalne ISO3200, wyglądające podobnie do ISO1600 z 500D. Miałem to body, dosyć długo nim robiłem i gdyby miała słabszy filtr przed matrycą i obrazowała jak 550D to byłby mistrzowy aparat.
Poza tym, tak jak wspominałem w innych wątkach, mz 15mpix canona daje mniej ostry obrazek od nowych 18 mpix. 12 dla amatora w zupełności wystarcza.
trixiglk
26-05-2011, 00:41
Przynajmniej na razie.
Niestety dopuściłem się zdrady i... Uciekłem na żółtą stronę mocy. Ponieważ warunki finansowania się trochę zmieniły i nadarzyła się dość interesująca okazja cenowa. Zakupiłem Nikona D5000 z z AF-S Nikkor 18-55.
Co mnie przekonało:
ceny w moim sklepie poleciały do góry
ponowne obmacanie 550d, 500d, 1100d zwróciło moją uwagę na PLASTIK. wcześniej wydawało mi się to do zniesienia. Tym razem zauważyłem że na body zostają rysy po paznokciach. D5000 ma fakturkę na body która sprawia że rysy da się zniwelować. U Canona niestety na szybko czyszczone minimalnie pozostawały
za mniejszą kasę (w porównaniu do 550d a nawet 500D) dostałem obrotowy ekran i filmy HD/24kl. Więcej punktów AF i mniej MPX na minimalnie większej matrycy + spora torba + karta 8GB
mimo wcześniejszego scetycyzmu po pobawieniu się parę minut Nikonem serce zabiło mocniej ;-)
proszę o łagodny wymiar kary.
Jak już emocje opadną mogę zaoferować swoje wrażenia z użytkowania sprzętu i parę fotek do oceny - wiem z Canona były by na pewno lepsze.
P.S. Zaoszczędzoną kasę zainwestuję w słoik 50mm F1,8
KrzysiekT
26-05-2011, 01:00
No niestety, a może stety, obecnie moim zdaniem najkorzystniej w tej kategorii (entry-level) wypada d3100 z 18-105 VR.
jeff.lebowski
26-05-2011, 02:50
Podziwiam ludzi zachwalających kity. "Fisheye" na szerokim, tragiczne kolory, mydło i ten super af..widocznie Canon wypuszczał w jednej obudowie dwie kompletnie różne optyki :)
Nie twierdze, ze kit to rewelacyjne szklo. Sam zaczynalem od kita 18-55 bez stabilizacji i to byla porazka - spore mydlo - nie wiele brakowalo zebym zrezygnowal wogole z systemu Canona ale dalem szanse Tamiemu 17-50 i zobaczylem, ze da sie zrobic ostre zdjecie. Jednak kit 18-55 IS to zupelnie inne szklo niz jego poprzednik. Produkuje w miare przyzwoity obrazek - dla mnie wystarczajacy na tyle, ze pozbylem sie Tamiego aby dolozyc do stalek.
Wszystko zalezy od budzetu jakim sie dysponuje. Ja dalej bede twierdzic, ze na poczatek kit 18-55mm IS to dobre szklo, choc obecnie sam malo go uzywam bo sie rozsmakowalem w jakosci stalek.
Nie wiem czy ktos robil porownanie 18-55mm IS z 18-55mm IS II ? Czy duza jest roznica miedzy tymi szklami?
KrzysiekT
26-05-2011, 03:42
Na optycznych jest test, wychodzi z niego że nowy kit, ekhm, no właśnie ;) Powiedzmy, że nie jest lepszy.
Pozdrawiam.
No niestety, a może stety, obecnie moim zdaniem najkorzystniej w tej kategorii (entry-level) wypada d3100 z 18-105 VR.
Najkorzystniej D90 z 18-105, ostatnie sztuki.
ceny w moim sklepie poleciały do góry
Za dwa, może trzy tygodnie, znowu wrócą do swojej stałej ceny.
ponowne obmacanie 550d, 500d, 1100d zwróciło moją uwagę na PLASTIK. wcześniej wydawało mi się to do zniesienia. Tym razem zauważyłem że na body zostają rysy po paznokciach. D5000 ma fakturkę na body która sprawia że rysy da się zniwelować. U Canona niestety na szybko czyszczone minimalnie pozostawały
Ten aparat ma się dobrze prezentować czy służyć do zdjęć? ;) Jak będzie często użytkowany, to żaden plastik czy fakturka go nie uratują. Kolega korzysta z 1000D od dobrych kilku lat i jest w pełni zadowolony. Chociaż ryski się pojawiły wcześniej.
za mniejszą kasę (w porównaniu do 550d a nawet 500D) dostałem obrotowy ekran i filmy HD/24kl. Więcej punktów AF i mniej MPX na minimalnie większej matrycy + spora torba + karta 8GB
Tutaj masz sporą rację, ja akurat nie kupowałem aparatu do filmowania. Torb mam wiele i wiem jakie są dobre, a jakie do d...., a kart też się nagromadzi. Nikon zaczął dbać o klientów. Canon być może też to uczyni.
mimo wcześniejszego scetycyzmu po pobawieniu się parę minut Nikonem serce zabiło mocniej ;-)
Gratulacje ;) Ja sam miałem kupować nikona D300s. Jednak zatrzymałem się przez chwilę i stwierdziłem, że szkoda kasy. W dodatku w nikonie nie jest tak różowo. Zbyt wiele naczytałem się o problemach. Nawet w przypadku D300s D700 czy nawet tego rzekomego PRO-hiper-duper korpusu D3x. Jakoś wyraźniej ludzie narzekają na odklejające się gumy czy inne wyraźnie utrudniające problemy w AF-ie. Przemyślałem to wszystko i doszedłem do wniosku, że zostanę. Dobrze by było gdyby mój aparat kręcił filmy. Wiadomo, a nóż widelec coś ciekawego będzie się dziać. Może zmienię na 60D :roll::mrgreen:
P.S. Zaoszczędzoną kasę zainwestuję w słoik 50mm F1,8
No i tutaj masz babo placek. Musisz kupić wersję 50/1.8 z silnikiem, która bagatela jest droższa. Podobnie inne obiektywy. Nie wiem czy 35/1.8 nie ma czasem silnika.
Na optycznych jest test, wychodzi z niego że nowy kit, ekhm, no właśnie ;) Powiedzmy, że nie jest lepszy.
Zapoda ktoś link, bo dopatrzeć się nie mogę?
Moim zdaniem stary kultowy kompakt powiedzmy Sony F828 nadałby się tutaj bezbłędnie.
KrzysiekT
26-05-2011, 10:50
Teścik 18-55 IS II by optyczne.pl
http://optyczne.pl/3953-nowo%C5%9B%C4%87-Test_obiektywu_Canon_EF-S_18-55_mm_f_3.5-5.6_IS_II.html
dziobolek
26-05-2011, 11:02
Zapoda ktoś link, bo dopatrzeć się nie mogę?
Poważnie...???
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=227
Pozdrówka!
Poważnie...???
Nie, robię sobie z was jaja:-D Z Ciebie szczególnie @Dziobolek ;)
Na powaznie, to pisze z komorki
O już w domku ;)
Po przeczytaniu o nowym kicie mogę tylko powiedzieć - znowu canon oleje użyszkodników i zażyczy sobie w pip kasy za stare L-ki...
dziobolek
26-05-2011, 11:35
Nie, robię sobie z was jaja:-D Z Ciebie szczególnie @Dziobolek ;)
Na powaznie, to pisze z komorki
Nie, no... spoko ;)
Tak z ciekawości zapytałem, bo temat jest w newsach na głównej stronie jeszcze,
jak się troszkę w dół przewinie to można go znaleźć.
Ale nie ma problema - linki poszły ;)
Pozdrówka!