Szani
27-12-2005, 16:33
Kupiłem na święta tą praktycznie ostatnią nowość Culmman D 4500-C
I ponieważ nie wiele wątków na jej temat znalazłem , w zasadzie to tylko ktoś na niemieckim forum napisał że ma problemy z jej naświetlaniem , to postanowiłem się z wami podzielić po krótce wrażeniami z jej krótkiego użytkowania .
To dane :
Highlights:
• Für EOS Digital; z.B. EOS 300D, EOS 20D, EOS 350D
• Zoomreflektor horizontal und vertikal schwenkbar
• (45°, 60°, 75°, 90°)
• Powerzoomreflektor für 24/28/35/50/70/85 mm
• Kabellose Slave-Blitz-Funktion
• Leistungsteilung (Energieverhältnis 1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16)
• Abschaltautomatik nach drei Minuten
• Beleuchtbares LCD-Display
• Eingebaute Streuscheibe/Diffusor
Technische Daten:
Leitzahl (ISO 100/85mm): 36
Reflektor mit motorisiertem Zoom 24, 28, 35, 50, 70, 85 mm
Energieversorgung: 4 x 1,5V AA NiCd oder NiMH Akkus
Blitzzeiten: 1/1.000-1/20.000
Aufladezeit: 0,5-9 Sekunden
Anzahl der Blitze: ca. 80 mal mit neuen Batterien
Farbtemperatur: Tageslicht
Abmessungen: ca. 175x74x59mm
Nettogewicht: ca. 270 g
Przepraszam że po niemiecku , ale tych skrótów raczej nie trzeba objaśniać …
Wykonałem nią kilkadziesiąt zdjęć i naświetlała dość dobrze czy to z palnikiem skierowany na wprost czy odbitym od sufitu czy ścian ale okazała się być bardzo słaba i przy fotografowani z czułością ISO 100 , 200 i leflektorem odbitym od sufitu miała problemy z doświetleniem pomieszczenia wielkość 6m długim , dopiero zadowalające efekty były przy ISO 400 . Zoom lampy szwankował i trzeba było ją na krótko wyłączyć żeby znowu zaskoczył , chodził głośno i bardzo pomału . Choć można było nim sterować całkowicie manualnie w każdej pozycji palnika i w TTL_u , ale te ustawiania pamiętała tylko do wyłączenia . Przetwornica napięcia strasznie głośno ładowała kondensator lampy i do tego nieprzerwanie nawet po naładowaniu , to piszczenie dawało mocno po uszach i bez przerwy . Wszystkich inny funkcji nawet nie miałem okazji sprawdzić bo dzisiaj ją odesłałem .
Kosztowała 130 Euro + koszty wysyłki , także dosyć tanio …
Miała służyć głównie do fotografowania dzieci w domowych pomieszczeniach z odbitym leflektorem , ale nie w komórce .
Ta lampa to porażka .
Dla przykładu jak mi się uda to zamieszczę parę zdjęć
I ponieważ nie wiele wątków na jej temat znalazłem , w zasadzie to tylko ktoś na niemieckim forum napisał że ma problemy z jej naświetlaniem , to postanowiłem się z wami podzielić po krótce wrażeniami z jej krótkiego użytkowania .
To dane :
Highlights:
• Für EOS Digital; z.B. EOS 300D, EOS 20D, EOS 350D
• Zoomreflektor horizontal und vertikal schwenkbar
• (45°, 60°, 75°, 90°)
• Powerzoomreflektor für 24/28/35/50/70/85 mm
• Kabellose Slave-Blitz-Funktion
• Leistungsteilung (Energieverhältnis 1/1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16)
• Abschaltautomatik nach drei Minuten
• Beleuchtbares LCD-Display
• Eingebaute Streuscheibe/Diffusor
Technische Daten:
Leitzahl (ISO 100/85mm): 36
Reflektor mit motorisiertem Zoom 24, 28, 35, 50, 70, 85 mm
Energieversorgung: 4 x 1,5V AA NiCd oder NiMH Akkus
Blitzzeiten: 1/1.000-1/20.000
Aufladezeit: 0,5-9 Sekunden
Anzahl der Blitze: ca. 80 mal mit neuen Batterien
Farbtemperatur: Tageslicht
Abmessungen: ca. 175x74x59mm
Nettogewicht: ca. 270 g
Przepraszam że po niemiecku , ale tych skrótów raczej nie trzeba objaśniać …
Wykonałem nią kilkadziesiąt zdjęć i naświetlała dość dobrze czy to z palnikiem skierowany na wprost czy odbitym od sufitu czy ścian ale okazała się być bardzo słaba i przy fotografowani z czułością ISO 100 , 200 i leflektorem odbitym od sufitu miała problemy z doświetleniem pomieszczenia wielkość 6m długim , dopiero zadowalające efekty były przy ISO 400 . Zoom lampy szwankował i trzeba było ją na krótko wyłączyć żeby znowu zaskoczył , chodził głośno i bardzo pomału . Choć można było nim sterować całkowicie manualnie w każdej pozycji palnika i w TTL_u , ale te ustawiania pamiętała tylko do wyłączenia . Przetwornica napięcia strasznie głośno ładowała kondensator lampy i do tego nieprzerwanie nawet po naładowaniu , to piszczenie dawało mocno po uszach i bez przerwy . Wszystkich inny funkcji nawet nie miałem okazji sprawdzić bo dzisiaj ją odesłałem .
Kosztowała 130 Euro + koszty wysyłki , także dosyć tanio …
Miała służyć głównie do fotografowania dzieci w domowych pomieszczeniach z odbitym leflektorem , ale nie w komórce .
Ta lampa to porażka .
Dla przykładu jak mi się uda to zamieszczę parę zdjęć