PDA

Zobacz pełną wersję : Coś węższego do 50d.

Miniroman
19-05-2011, 23:47
Witam!

Jest to mój (prawie) pierwszy post i chciałbym się w związku z tym z Wami przywitać. Zatem dobry wieczór!

Piszę ten post po ładnych paru miesiącach czytania i śledzenia wielu wątków, ale mimo to, nie jestem w stanie do końca odpowiedzieć na swoje pytanie.
Zatem już piszę o co mi chodzi.

Jestem posiadaczem 50d już ponad rok, czyli w sumie niewiele. Do tego mam jeszcze Canona 16-35/2.8(II) i lampę ex580II. Jestem bardzo zadowolony z tego zestawu, lecz chyba w życiu każdej osoby, pałającej się tym hobby, przychodzi czas, kiedy jednak zaczyna mu czegoś brakować. W moim przypadku, jak chyba wszyscy się domyślają, jest to wąski kąt.

Dysponuję funduszami, które wynoszą mniej więcej ok. 6000zł, co daje mi już pewne pole do popisu (nie, nie chcę wydać pieniędzy, bo nie mam co z nimi zrobić ;)). Dopuszczam, a nawet preferuje obiektywy używane.
Myślałem o takich możliwościach:
1.Canon 85/1.2
2.Któryś z 70-200(Canona)
3.50/1.4+85/1.8+135/2

Możę zanim przejdę do tego, co pasuje mi w tych zestawach, napiszę, z czego wynika mój brak zdecydowania.

Zapewne wiele osób na tym etapie fotografowania ma już ściśle określone potrzeby, ale ja takowych do końca nie mam. Mogę tylko napisać, że napewno potrzebuję czegoś jasnego i to bez dwóch zdań, lecz ma być to w miarę uniwersalne(AF 85/1.2 nie przeraża mnie aż tak bardzo, bo i tak sportu, zapewne, nie będę tym robić) - zamierzam zabierać zazwyczaj całą szklarnie ze sobą, gdy będę gdzieś się wybierał. Chciałbym także spróbować swoich sił w portrecie, ale nie jest to główny wyznacznik, bo i tak każdy z obiektywów się do tego nada(70-200 może mniej, ale na chwilę obecną nie zajmuję się tym profesjonalnie). Zatem ma on służyć do m.in. spacerów, portretów i różnych uroczystości/imprez(nie chodzi mi o śluby - przynajmniej na razie).

Przechodząc do obiektywów:
1. Z chyba wszystkich obiektywów, to ten jest tym, który który ma w sobie coś "magicznego", napewno nie tylko wg. mnie. I szczerze mówiąc, chyba jakoś najbardziej mi pasuje. Jasność, plastyka i ostrość są tak świetne, że mogę przymknąć oko na ten nieszczęsny AF, chociaż przynajmniej jest pewny. Tylko pojawiają się tu dwa pytania. Jak współpracuje ten obiektyw z 50d (głównie chodzi mi o kontrolę GO)? Oraz czy różnica względem wersji 1.8 warta jest dopłaty? (tak naprawdę, to chyba nie do końca oczekuję odpowiedzi na drugie pytanie, a raczej o Wasze opinie o połączeniu z cropem)
2. Uniwersalniej, odrobinę ciemniej i dużo szybciej, ale też dużo ciężej. W sumie fajnie, w szczególności w przypadku wersji z IS, ale jakoś nie porywa mnie ten obiektyw, ale wynika to po części z jego wagi(chociaż z drugiej strony lubię "czuć" obiektyw, ale bez popadania w masochizm).
3. Również uniwersalnie, jasno i pokrycie wielu ogniskowych, ale również przez to miałbym 4 obiektywy, a to oznaczałoby konieczność nauki żonglowania nimi, co raczej nie zawsze będzie przyjemne. Chociaż muszę przyznać, że w szczególności 135L kusi.

Na obecną chwilę nie będę już więcej pisał o tych zestawach, bo zrobiłby się tylko większy chaos. Z tych wszystkich obiektywów tylko 50/1.4 i 70-200/2.8 miałem w rękach i nie mam porównania do pozostałych. Ale podsumowując to chyba 1. najbardziej do mnie przemawia, tylko czy jest on warty swoich pieniędzy? Myślałem wcześniej także o możliwości zmiany na 5d, czy też kupieniem 85/1.8 + lampy i wyzwalacze, ale jeszcze (raczej) nie przyszła na to pora.

Kończąc już napiszę, że 85/1.2 mógłym mieć nową ze USA (znajomy właśnie leci), tylko że mam 2 pytania, na które nie musicie odpowiadać, bo wiem, że gdzieś znajdę na to odpowiedź. Jak jest z gwarancją? Oraz czy UC może dorzucić podatek i cło w razie kontroli, jeśli obiektyw przyleci w bagażu znajomego?

Zatem proszę was o opinie oraz o napisanie, co Wy wybralibyście na moim miejscu, ale biorąc pod uwagę swoje potrzeby. Przepraszam za ogólny chaos w poście, ale już jest późna pora i proszę w związku z tym o wyrozumiałość.

PS. Wiem, że mój problem podobny jest do tego, który trapi airhead'a, ale mimo wszystko wydaje mi się, że warto było założyć osobny wątek.

Pozdrawiam,
Miniroman

PS 2.
Mimo, że wyszło na to, że uważam, że 85/1.2 idealnie pasuje do moich potrzeb, to nie do końca tak jest. Jednak mam poważne wątpliwości, czy obiektyw tej klasy, niewątpliwie dla profesjonalistów, jest dla mnie niezbędny, a czy nie lepiej było by zaoszczędzić i kupić wersje 1.8 lub inny obiektyw.

krisnrj
20-05-2011, 08:41
masz 50D weź sobie 85 1,8 i będziesz zadowolony, jeśli tylko częściowo dobierzesz za pozostałą kasę coś innego. z tego co wiem to 85 1,2 jest koszmarnie droga i ciężka.
Jak nie wiesz co chcesz pstrykać to 70-200 IS Ci się też przyda, zawsze to zoom i nie zniechęca szybko ;)

poza tym o kupowaniu poza naszym prawie pięknym krajem znajdziesz sporo na forum - użyj szukajki http://maciejko.net/cbsearch/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha i najważniejsze, nie ulegaj magii L - nawet takie szkła same zdjęcia za Ciebie nie zrobią, a rzeczona 85 1,8 powinna wystarczyć spokojnie pod 50D, tu też możesz zerknąć na test, może nie do końca super pforfesjonalny ale to Ci da jakiś ogląd na sprawę:
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_85mm_f1-2_vs_85mm_f1-8.htm

maczetka
20-05-2011, 09:03
Jesli budzet wystarcza na 85 1.2 to pewnie i wystarczy na 50 1.4, 85 1.8 i 70-200 2.8 albo 4is ;-) Tak sproboj do tematu podejsc.
Gdybym ja stanal przed takim wyborem wzialbym 85 1.8 i 70-200 4is.
Co do zmiany na 5d... jesli nie robisz sportu - polecam jako kolejna alternatywe...

x-mac
20-05-2011, 09:37
1.Canon 85/1.2
Jakby mnie nie ograniczały fundusze to bym się nawet nie zastanawiał. Piękny kawał szkła - to prawda, skierowany głównie do profesjonalistów - przy tym może dość ciężki ale...

zamierzam zabierać zazwyczaj całą szklarnie ze sobą, gdy będę gdzieś się wybierał.
...to i tak będzie najlżejszy i najbardziej kompaktowy zestaw;)

Jak współpracuje ten obiektyw z 50d (głównie chodzi mi o kontrolę GO)? Oraz czy różnica względem wersji 1.8 warta jest dopłaty? (tak naprawdę, to chyba nie do końca oczekuję odpowiedzi na drugie pytanie, a raczej o Wasze opinie o połączeniu z cropem)
Miałem możliwość przetestować to szkiełko z 40D, pracuje pięknie, również w słabym świetle. AF wolny ale celny, to już wiesz. Obrazek jednak rekompensuje te braki, nawet na cropie. Można naturalnie dywagować czy nie lepiej się sprawdzi w portrecie "zwykłe" 85-100 +FF, kwestia gustu i potrzeb. To dobrze, że nie oczekujesz odpowiedzi na swoje drugie pytanie;), mniemam retoryczne, bo nie umiem dać jednoznacznej odpowiedzi czy warto dopłacać, zbyt krótko z nim pracowałem - do "ekstremalnego" portretu z pewnością tak! Do portretu na co dzień używam zestawu 35, 70-200 +135 (ostatnie to też b.dobre szkło, AF szybszy, aberracje znikome, obrazek piękny, ale na cropie bywa trochę wąskie).

USA <...> Jak jest z gwarancją? Oraz czy UC może dorzucić podatek i cło w razie kontroli, jeśli obiektyw przyleci w bagażu znajomego?
Gwarancja jest - ...w USA (i chyba w Kanadzie), w EU/PL oczywiście nie. Na cle musisz się liczyć z możliwością dorzucenia "paru" procent:
http://canon-board.info/showthread.php?t=8374

http://www.juzaphoto.com/eng/articles/canon_85mm_f1-2_vs_85mm_f1-8.htm
Juza (dobrze) to napisał z perspektywy przyrodnika i landszafciarza. Portrecista może mieć inne priorytety.

krisnrj
20-05-2011, 10:50
Zgoda, ale kolega pisał wyżej, że w portrecie chce co prawda spróbować swoich sił, ale nie będzie się na tym koncentrować.

yakuza144
20-05-2011, 11:03
Ja Ci napiszę że do portretu na cropie znakomiecie sprawdza się 50mm więc może 50mm 1.2 + 85 1.8 lub 70-200 bez IS?

x-mac
20-05-2011, 11:15
<...>że w portrecie chce co prawda spróbować swoich sił, ale nie będzie się na tym koncentrować.
Tego nie byłbym taki pewny... - jak dostanie tą 85-kę - uzależnia!:grin:8-)
Poza tym moją ściśle prywatną, nieautorytatywną opinię oparłem na tym założeniu:

Zatem ma on służyć do m.in. spacerów, portretów i różnych uroczystości/imprez(nie chodzi mi o śluby - przynajmniej na razie).
- i do takich zastosowań wydaje się pasować idealnie. Tylko na dłuższe spacery to bym się zastanowił raz jeszcze;) - 85/1.8 mniej "zaciąży" na budżecie i w torbie.
Inne opinie w tym zakresie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=19970
http://canon-board.info/showthread.php?t=38591
http://canon-board.info/showthread.php?t=8863

tormentor
20-05-2011, 12:04
Co do zmiany na 5d... jesli nie robisz sportu - polecam jako kolejna alternatywe...
No 85L z jego AFem do sportu chyba też tak średnio...

krisnrj
20-05-2011, 12:50
Ja bym poszedł w klika wcale nie słabych szkieł zamiast w jedno. No ale to ja... :)

kuzi4
20-05-2011, 19:47
No 85L z jego AFem do sportu chyba też tak średnio...

Średnio, średnio. Do tego najlepiej 70-200... A kasy zostało by jeszcze na inne szkło (85/1.8)

N00bek
20-05-2011, 23:12
Ja bym poszedł w klika wcale nie słabych szkieł zamiast w jedno. No ale to ja... :)

Też bym tak zrobił, ale chyba trzeba być bardziej na PRO-szkła nastawionym....